Kolajen almanın 5 yolu

Kolajen; yaraları ve kırık kemikleri iyileştirmeye yardımcı olmak, eklemlerimizi korumak gibi kritik görevleri olan bir proteindir. Peki, doğal yollardan nasıl kolajen alabiliriz? Dr. Mehmet Öz, yazıyor.

Kolajen almanın 5 yolu

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Birçoğumuz için kolajen dendiğinde akla gelen ilk şey cilt bakımı, kırışıklık veya esneklik kaybı gibi şeyler olsa da bu hayati protein aynı zamanda eklemlerdeki kıkırdak bozulmasını önlemek (hatta eklem ağrılarını, tutulmaları ve kireçlenmeyi azaltmak) konusunda oldukça önemlidir. Yapılan diğer araştırmalara göre kolajen takviyesi kalp sağlığına iyi gelmekle beraber özellikle kadınlarda menopoz sonrası dönemde kemik erimesi riskinin azaltılmasına yardımcı olur ancak bu alanlarda daha çok araştırma yapılması gerekiyor. Kolajen takviyesinin birçok çeşidi var, her ne kadar hidrolize edilmiş kolajenin (kolajen peptidleri) diğer kolajen türlerinden daha faydalı olduğuna dair bazı kanıtlar bulunsa da, genellikle pahalı olan bu besin takviyelerini vücudun ne kadar iyi kullandığını ve emdiğini kanıtlamak için daha çok araştırma yapılması gerekiyor. Peptidler proteinleri oluşturur ve amino asitlerin kısa zincirleridir. Yani peptidleri yutmak aslında proteinlerin yapı taşlarını yutmanın bir yoludur. Bunu söylemişken eklemekte fayda var, besin takviyeleri ilaç kullanımı kadar katı bir düzene sahip değildir bu nedenle yaptığı söylenen şeyleri gerçekten yapıp yapmadığını bilmek maalesef zordur. İyi haber ise, beslenme düzeninize belirli yiyecekleri ekleyerek kolajenin faydalarına sahip olabilirsiniz. Belirli besin değerlerini ve amino asitleri içeren yiyeceklere yönelmelisiniz. Bedeninizin ve cildinizin ihtiyacı olan kolajeni yapmak ve sentezlemek için vücudunuzun belirli birkaç amino asite (prolin ve glisin) ihtiyacı vardır. Kolajen alımınıza yardımcı olabilecek birkaç besine birlikte göz atalım.

Kemik suyu
Bu içecek -hayvan kemikleri ve dokularının uzun süre kaynatılmasıyla elde ediliyor- sağlık camiasının olduğu kadar birçok ünlünün ve profesyonel atletin de gözdesi. Araştırmaya göre kemik suyu içinde bulunan ana amino asit derişimlerinin kolajen üretimi üzerinde ciddi bir etki yaratacak kadar yüksek sayıda olması pek mümkün değil. Ancak eğer beslenme düzeninize hayvansal gıdaları her durumda ekleyecekseniz, bu yöntem vücudunuza kolajen üreten yapı taşlarını vermenin küçük bir yolu olabilir. (Ayrıca kalsiyum ve magnezyum gibi olmazsa olmaz minerallere de sahiptir).

Tavuk
Tavuk ve diğer yağsız etler (hindi gibi) vücudunuzun kolajen üretimini desteklemek için harika seçimlerdir. Çünkü hayvansal proteinler, vücutlarımızın kendi başına üretemediği ve yiyecekler yoluyla almamız gereken dokuz adet esas proteine sahiptir.

Midye
Bu lezzetli çift kabuklu yumuşakça, diğer yiyeceklerin sahip olmadığı kadar çok bakır içerir ve vücudunuzun kolajen sentezlemek için bakıra ve aynı zamanda cildinizin ve bağlayıcı dokularınızın sağlığı için ana proteinlerden biri olan elastine ihtiyacı vardır. Bakır bakımından zengin olan başka yiyecekler ise istiridye gibi diğer kabuklu deniz ürünleri, biftek, dana eti ve kuzu etidir (özellikle sakatat).

Turunçgiller ve taneli meyveler
Cildinizin parlaklığı için et harici bir yol arıyorsanız turunçgiller ve taneli meyveler iyi birer seçenektir. Bunun sebebi bu meyvelerin kolajen üretim süreci için esas olan C vitamini bakımından zengin olmasıdır. Artı, özellikle taneli meyveler gibi birçok renkli meyve yüksek oranda antioksidan içerir ve bu da yaşlanma ile vücuttaki stresle savaşmaya ve cildinizi hasarlardan korumaya yardımcı olur. Eğer beslenme düzeninde çeşitlilik seviyorsanız yaban mersini ve greyfurt yerine kivi yemeyi deneyin. Bu meyve yüksek oranda C vitamini içerir.

Sarımsak
Cilt sağlığı dendiğinde akla ilk gelen yiyecek sarımsak olmayabilir ancak eğer seviyorsanız beslenme düzeninize daha fazla eklemeye başlamalısınız. Neden mi? Sarımsak içinde bulunan bazı bileşenlerin prokolajen (kolajenin, vücudunuzun daha fazla yapmasını isteyeceğiniz esas yapı taşı) bozulması ve düşüşünü kısa yoldan engellediği kanıtlandı. Kısacası sarımsak içinde bulunan iltihap önleyici ve antioksidan bileşenler, vücudunuzun yapmak için çok uğraştığı kolajene düşman olan stres ve UVB ışınlarını uzak tutmaya yardımcı olur. Eğer halihazırda yağsız protein, bolca taze meyve ve sebze içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine sahipseniz muhtemelen vücudunuza bir miktar kolajen sentezlemesi için gereken tüm amino asit ve diğer besleyici maddeleri sağlıyorsunuz. Ama eğer cilt sağlığınız ve görünümünüz için endişeleniyorsanız veya kolajen düşüşünden kaynaklı eklem ağrıları gibi başka sağlık sorunları yaşıyorsanız, beslenme düzeninize bu yiyeceklerden daha fazla eklemek kesinlikle denemeye değecektir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.