Sürreal masallara imza atıyor

Constantin Prozorov, önemli moda markalarının koleksiyonlarını mitolojik detaylarla birleştirdiği mutluluk veren kolaj çalışmalarıyla tanınıyor. Renkli bir masal dünyası sunan sanatçıyla yeni sergisi Beyond Fashion’ı konuştuk.

Sürreal masallara imza atıyor

RÖPORTAJ ÖZGE ZEKİ

Constantin Prozorov, kendisini sanat ve moda alanlarını birleştirerek hikayelerini anlatan bir görsel sanatçı olarak tanımlıyor. Aslında onu lüks markalar için tasarladığı masalsı eserlerinden tanıyoruz. Moncler, Marc Jacobs, Balenciaga, Gucci, Giambattista Valli çalıştığı markaların ilk akla gelenleri. Dijital sanatın hiçbir zaman geleneksel sanatın yerini almayacağını ama dijital sanat sayesinde çok daha fazla kişinin sanatı takip etme fırsatı bulacağını söylüyor.

Kolaj çalışmaları yapmaya nasıl başladınız?
Bağımsız bir sanatçı olmadan önce kariyerime Fransız bir modaevinde başladım. Sonra Conde Nast Yayıncılık'ta, son birkaç yıl da büyük şirketlerle çalıştım. Bu sırada moda ve iletişimin çok hızlı şekilde değiştiğini gözlemledim. Global bir dünyada yaşıyoruz ve görsel imaj dünyası benim için evrensel bir dil. Kolaj teknikleri her zaman yepyeni bir eser yaratmaya imkan verdiği için beni büyülemiştir. Hangi ülkede yaşadığınızın önemi yok. Kolajı gören kelimelere, dile hakim olmasa da o eserin vermek istediği duyguyu hemen alır.

Lüks markalarla çalışmaya ne zaman başladınız?
2017'nin başından beri birçok İtalyan markasıyla çalışma şansına sahip oldum. Şimdiye kadar çalıştığım bütün markaları seviyorum çünkü her biri beni çalışırken özgür bıraktı. Bir sanatçı olarak en iyi ve en yaratıcı olasılığı ortaya koymam için özgür olmam çok önemli ve tabii sonuçtan benim de memnun olmam şart.

Yüksek modanın dönüşümünü nasıl yorumluyorsunuz?
Evet, moda bir dönüşüm içinde. 1950'lerden beri trendlere gençler yön veriyor. Bu nedenle her başarılı şirket büyük kitlelere ulaşabilmek için yeni jenerasyondan trendsetter'lara ulaşmak mecburiyetinde. Dijitalleşme sadece modayı değil, tüm dünyayı daha demokratikleştirdi. Eskiden modaya Paris, Milano, Londra ve New York'tan birkaç insan yön verirdi şimdi ise her şey hem dijital hem global hızlıca şekilleniyor.

Pandemi sizi nasıl etkiledi?
Pandemi boyunca Berlin'deydim. 2017'den beri serbest olarak evden çalışıyordum, bu yüzden evde olmak hayatımı çok değiştirmedi. Sadece müşterilerimle yaptığım düzenli yüz yüze toplantılar Zoom platformuna taşındı.

Stephanie Manasseh ile yaptığınız Beyond Fashion Project'den bahseder misiniz?
Stephanie Manasseh, SM Art Danışmanlık'ın (Brüksel-New York) temsilcisi. Aslında onunla pandemi sürecinde tanıştık ve bu projeyi geliştirdik. Benim de güzel sanatlar alanında yaptığım ilk çalışma oldu ve bu alana böylece adım attım. Stephanie başarılı bir küratör, beni çok iyi yönlendirdi. Yıllardır uluslararası sanat danışmanlığı veriyor. Görüşmelerimiz sonrası hissettiklerim doğrultusunda üçlü bir çalışma tasarladım. Beyond Fashion aslında şu anda bizi çevreleyen dünyayı imgeliyor. 29 Şubat'a kadar smartadvisory. art adresinden çalışmalarım görülebilir.

Sosyal medyada oldukça aktifsiniz. Biz de sizinle bu platform üzerinden tanışıp röportaj yapma imkanı bulduk. Sizin takip ettiğiniz hesaplar hangileri?
Evet, sosyal medya günümüzde çok önemli role sahip. Dünyanın çeşitli yerlerinden, farklı kültürlerden kişilerle kısa ve hızlı şekilde iletişim kurmamıza olanak sağlıyor. Bence globalizayon ve dijitalleşme bizi gelecekte daha da yakınlaştıracak. @constantinartist adresimden takipçilerimle mutlaka iletişim kuruyorum, onların işlerimle ilgili geri bildirimlerini dikkate alıyorum ve onlara minnettarım. Genellikle ilhamımı kitaplardan alırım ancak @canvas. tube @visual.fodder ve @surrealism.world hesaplarını ilgiyle takip ediyorum.

Yeni projeleriniz neler?
2021'de yine pek çok lüks moda markasıyla işbirliklerimiz var. Şimdilik markaları açıklayamıyorum. Bu arada Avustralya'dan bir gazeteciyle ortak hikayelerimin olduğu bir kitap çalışmam olacak, gelecek ay üzerinde çalışmaya başlayacağız. 2021'in sonunda piyasaya çıkacak.

Seyahat etmeyi sever misiniz?
İtiraf etmem gerekirse uçak yolcuğunu hiç sevmiyorum ama farklı şehirler keşfetmeyi çok seviyorum. İstanbul'a gelme fırsatım olmadı ama Paris'ten İstanbul'a Doğu Ekspresi'yle gelip bu tarihi şehirde birkaç hafta geçirmeyi çok istiyorum. Çok yakın arkadaşım İstanbul'dan geldi, şimdi Paris'te yaşıyor. Pandemi geçince onunla bir tur yapmayı çok istiyorum.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.