Ana Tanrıça'nın Kentine 2020 uğurlu geldi

Ana Tanrıça Kenti olarak bilinen Metropolis’te geçen yıl yapılan kazılarda dört su sarnıcı bulundu. Gün yüzüne çıkarılan sarnıçlar, 1500 yıl önce bu bölgede yaşayan insanların hayatına dair önemli bilgiler veriyor.

Ana Tanrıça'nın Kentine 2020 uğurlu geldi

YAZI ŞERİF ERCAN

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izin ve katkılarıyla devam eden, Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları, 30. yılı geride bıraktı. Metropolis'te her geçen yıl tarihin sırları gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığında sürdürülen 2020'deki kazı çalışmalarında ise; birbiriyle bağlantılı dört anıtsal yapı ortaya çıkarıldı. 'Ana Tanrıça Kenti' olarak bilinen Metro-polis'te 2020 Temmuz'unda başlayan kazı çalışmalarında daha önce antik kentte hiçbir izi olmayan dört sarnıç, 7 metrelik toprak dolgusunun altında bulundu. Geç Roma Dönemi'nde kentin su ihtiyacını karşılamak için kullanıldığı düşünülen sarnıçların neredeyse tamamen korunmuş durumda bulunması, döneme dair önemli bilgiler edinilmesini sağladı. Metropolis halkının aşağı kentteki su kaynaklarına alternatif olarak kentin en yüksek merkezi olan akropolise bu sarnıçları inşa etmesinin temel nedeni, Bizans Çağı'ndaki savunma gereksinimi olarak açıklanıyor. Dört sarnıcın toplam 600 ton su kapasitesine sahip olduğu tahmin ediliyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, "Metropolis Antik Kenti'nin 2020 yılı kazı çalışmalarıyla bundan 1500 yıl önce bu bölgede yaşayan insanların hayatına dair yeni bir kapı açmış olmanın heyecanı içindeyiz. Akropoliste yeni keşfedilen dört sarnıç yapısı, Metropolis'te antik dönemde yaşayan ustaların su mühendisliği alanında ne derece bilgili olduklarını kanıtlıyor. Yaklaşık üç katlı bir bina yüksekliğine sahip olan yapılar Metropolis'teki en iyi korunmuş anıtlar olması anlamında da büyük önem taşıyor" dedi. Metropolis Antik Kenti kazılarına 17 yıldır destek verdiklerini belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ise şunları söyledi: "Sabancı Vakfı olarak desteklediğimiz kazı çalışmalarıyla Metropolis halkının yaşamına ve bilgeliğine ayna tutmanın heyecanını yaşıyoruz."

11 BİN ESER ÇIKARILDI
1990 yılında kazı çalışmalarına başlanan Metropolis Antik Kenti, İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında yer alıyor. Kazı çalışmalarında çıkarılan 11 binin üzerindeki tarihi eser, İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi ve Selçuk Efes Müzesi'nde sergileniyor.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.