Birleşik Krallık kraliçeleri sergide buluştu

Kraliçe II. Elizabeth’in tahttaki 70. yılına özel gerçekleştirilen kutlamalara, birbirinden özel kraliçe portrelerinin yer aldığı bir sergi eşlik ediyor. Serginin detaylarını Nazlı Keçili yazdı...

Birleşik Krallık kraliçeleri sergide buluştu

Nazlı Keçili artkolik.net

Kraliçe II. Elizabeth, eşi benzeri görülmemiş bir etkinlik programı ile Britanya tahtındaki 70. yılını kutladı. Platinum Jubilee olarak adlandırılan bu kutlama ile İngiliz halkı 1952'den bu yana tahtta olan kraliçenin hayatını ve hükümdarlığını dört gün süren gösterişli törenler ve bu törenlerle eş zamanlı olarak Londra'nın dört bir yanında gerçekleştirilen kültür sanat etkinlikleri ile kutladı. Kutlamalar kapsamında etkinlik programının bir parçası olarak sanat ve yaratıcılık, tarih ve gençlik ve gelecek temalarına odaklanan söyleşiler, tartışmalar ve müzikal ve dramatik performanslara da yer veriliyor.

96 yaşındaki II Elizabeth, Britanya'nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ve dünya tarihinin en uzun süre hüküm süren üçüncü hükümdarı. Kraliçenin taht süresini, 1643-1715 yılları arasında 72 yıl hüküm süren Fransız Kralı Louis XIV ve 1946'dan 2016'ya kadar tahtta olan Tayland'ın merhum Kralı Bhumibol Adulyadej geçiyor. 70 yıl süren hükümdarlığı boyunca İngiliz halkı tarafından zaman zaman eleştirilse de genel olarak çok sevilen bir kraliçe olan Elizabeth'in Platinum Jubilee etkinlikleri içinde en dikkat çekici olan ise bir ay boyunca sürecek olan özel bir sergi.

Bugüne dek Birleşik Krallık tacını taşımış kraliçelerin portreleri yer aldığı çok özel bir seçki İngiltere'nin çeşitli müze ve koleksiyonlarından seçilerek bir araya getirildi. Sergiyle eş zamanlı olarak çeşitli sanat etkinlikleri ve bir de müzayede de gerçekleşecek. 29 Haziran'da Sotheby's'in düzenleyeceği 'British Art: The Jubilee Auction' müzayedesi için koleksiyonerler oldukça heyecanlı.

Sergide Birleşik Krallık'ın hemen her bölgesinden seçilen portreler ile tahta geçmiş yedi kraliçeyi yansıtan eserler yer alıyor. En dikkat çekici eserlerin başında Kraliçe I. Elizabeth'in Armada portresi geliyor. Woburn Abbey koleksiyonundan ödünç alınan portre bugüne kadar yapılmış hükümdar portreleri arasında ikonik denilebilecek kadar sanat dünyasında yer edinmiş bir eser. Bir süre ressam George Gower tarafından yapıldığı düşünülse de bunun doğru olmadığı sonradan anlaşılmış. Ressamının bilinmemesine rağmen bu saygınlığı ve popülariteyi elinden bırakmayan bir tablo.

Sergideki ikonik eserlerden biri de herkes tarafından çok iyi bilinen bir kraliçe portresi. Andy Warhol'un 1985 tarihli 'Reigning Queens' portresi. II. Elizabeth'in Gümüş Jübile yılında çekilen resmi fotoğraf portresinin Warhol tarzında bir yeniden yorumu. 15 Haziran'a kadar sürecek sergide aristokratlardan ve diğer İngiliz koleksiyonerlerden ödünç alınan Mary, Queen of Scots, Queen Victoria, Queen Anne, Mary I ve Mary II'nin portreleri de yer alacak. Platinum Jubilee kapsamında Sotheby's özel küratörlüğünde aristokrasiye ait nadir mücevherler ve taçların yanı sıra kraliyet menşeli kitap ve el yazmaları da sergilenecek.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.