Cilt bakımında retinol mucizesi

Güçlü içeriğiyle cilt üzerinde büyük bir dönüşüm süreci başlatan retinol, zamanın yıpratıcı etkileriyle mücadelede de iyi bir yol arkadaşı. Kozmetiğin son dönemlerde dikkatleri iyice üzerine çeken gözdesini yakın markaja aldık.

Cilt bakımında retinol mucizesi

Yazı: İrem Orhan

''CİLDİ GÜÇLÜ ŞEKİLDE YENİLİYOR''
Retinolün cilt bakımındaki etkisi konusunda danıstıgımız Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji bölümünden Doç. Dr. Ali Balevi, "Dogal bir A vitamini formu olan retinol, dört ana yolla kırısıklık karsıtı görev görür. Hücre dönüsümünü artırarak peeling etkisi yapar. Antioksidan olarak görev yaparak deriyi serbest radikallerden korur. Kolajen lileri korur. Ayrıca cildi güçlü bir sekilde yeniler. Derideki su tutan büyük molekülleri artırarak daha fazla nem saglanmasına ve daha güçlü cilt olusumuna destek olur."

Hava kirliliği, zamanın yıpratıcı etkileri, dengesiz beslenme ve düzensiz uyku gibi maruz kaldığı çok farklı etkilerle cilt canlılığını yitirebiliyor. Bu noktada bize düşense, onu dışarıdan destekleyip bu olumsuz etkileri olabildiğince azaltmaya çalışmak oluyor. Vitaminler ise bu konuda yardımına başvuracağımız destek kuvvet olarak başı çekiyor. Özellikle A vitamini içeren retinoidli ürünler cildi zamanın etkilerine ve lekelere karşı koruyor, kolajen yapımına destek verip, cildin kendini yenilemesini sağlıyorlar. Dahası cildi nemlendirip, daha dayanıklı hale gelmesine yardımcı oluyorlar. Bu mucizevi içeriğe yakından bakalım.

SİHİRLİ İÇERİK
Retinolün cilt bakımındaki etkileri konusunda danıştığımız Medicana International İstanbul Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, "Retinol, A vitamini türevi bir maddedir. A vitamini türevleri, hücre yenilenmesi, foto yaşlanma, anti aging amaçlı ve akne başta olmak üzere dermatolojik birçok deri hastalığının tedavisinde kullanılır. Retinoidler, keratinosit adı verilen cilt hücrelerinin yenilenmesini ve onarımını sağlayarak derinin pürüzsüz bir görünüm kazanmasına yardımcı olurlar" diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor; "Foto yaşlanma, deride ultraviyole hasarı sonucu olarak ortaya çıkan, ciltte kırışıklık, lekelenme, incelme ve deri kalitesinde azalma ile kendini gösteren bir yaşlanma süreci. Bu süreçte deride kolajen sentezi azalıp, ciltteki hyaluronik asit miktarı düşüyor. A vitamini türevleri de tam burada devreye girerek, anti aging etkiyle foto yaşlanmayı geriye çeviriyor. A vitamini türevlerinden biri olan retinol, düzenli uygulandığında derideki kolajen sentezini çoğaltarak, deriye nem ve parlaklık sağlayan hyaluronik asit miktarını artırıyor. Böylece anti aging etkiyle deri yaşlanmasını yavaşlatıyor."

NASIL KULLANIRIM SORUSU
"Retinollü krem kullanırken cilt tipine göre kullanım miktarı da değişiklik gösteriyor. Bu miktara dermatoloğunuzla karar vermeniz en doğrusu" diyen Dermatoloji Uzmanı Utkan, bunun sebeplerini ise şöyle açıklıyor; "Retinol uygun şekilde kullanılmadığında ciltte hassasiyet, yanma, kuruluk gibi tahriş edici etkileri olabiliyor. Bu etkileri engellemek için tercihen en düşük güçteki formülasyon ile başlanmalı, daha sonra kişinin toleransına göre oran giderek artırılmalı. Hatta gerektiğinde sürme sıklığı da azaltılabilir. Bu içerikteki kremleri kullanmanın diğer bir yolu da, tedaviye haftada birkaç gün ya da günaşırı uygulama ile başlayıp, cilt alıştıkça uygulama gün sayısını artırmak oluyor. Fakat kullanıma dermatoloğun önereceği uygun bir nemlendirici eklemeyi de unutmamak gerekiyor."

KULLANIM SÜRESİNE DİKKAT
Retinolün ne kadar süreyle kullanılacağı, kişinin yaşına ne amaçla kullanıldığına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Dermatolojik hastalıkların tedavisinde daha uzun süre ve yüksek konsantrasyonlarda kullanılırken, foto yaşlanma ve anti aging kullanımlarda süre ve doz azalabiliyor. Yeterli etki sağlandıktan sonra, her sene kış döneminde kısa süreli kullanımlarla idame yapılabiliyor. Bu kararı başvurulan dermatoloğun vermesi yerinde oluyor.

YAN ETKİLERİ OLABİLİYOR
Cilde faydalı tüm etkilerinin yanında retinol, bazı durumlarda çeşitli yan etkilere de sebep olabiliyor. En önemli olumsuz etkisi ciltte iritasyon olarak ifade ettiğimiz kızarıklık, soyulma, yanma gibi lokal yan sıkıntılar oluyor. Fakat tabii dermatoloğun önerdiği konsantrasyonlarda ve uygun sürelerle kullanıldığında bu etkilerden kaçınmak mümkün olabiliyor. Güneş duyarlılığını artırdığı için retinollü kremlerin mutlaka gece uygulanması ve bu rutine nemlendirici kremler eklenmesi öneriliyor. Bu sebeple bu kremlerin yaz aylarında kullanılmaları önerilmiyor. Günün sonunda retinol, dermatolog kontrolünde, uygun dozda ve sürede kullanıldığında cilt sağlığı ve güzelliği için vazgeçilmez bir içerik olarak öne çıkıyor.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.