''Stil seçimlerimde deneysel ilerlemeyi seviyorum''

Orijinal stik seçimleriyle bulunduğu her ortamda dikkatleri üzerine çeken Neva Dürüst ile gardırop sırlarını konuşmak üzere bir araya geldik.

''Stil seçimlerimde deneysel ilerlemeyi seviyorum''

RÖPORTAJ İREM ORHAN
FOTOĞRAF SERKAN ELDELEKLİOĞLU
VİDEO BETÜL YAZICIOĞLU

Hayatta her zaman yeni keşiflerin ve merak ettiğinin peşinden koşan biri Neva Dürüst. İtalyan Lisesi'nden mezun oluyor, eğitimini University of Miami'de, Deniz İşletmesi ve Ekonomi'de çift dal okuyarak tamamlıyor. Yüksek lisansını, lüks markalar üzerine yaptıktan sonra ise iş hayatına atılıyor ve uzun bir süre çeşitli markalarda çalışıyor. Kalbinden dolup taşan hayvan sevgisi ile bundan altı yıl kadar önce çocukluk hayalinin peşinden koşarak Türkiye'de bir ilk olan Wuufbox'ı açması ise onun yenilikçi ruhunu yansıtıyor. Diğer yandan moda ve tasarım konularına kafa yormaktan büyük keyif alan Neva Dürüst, zevkli ve isabetli stil seçimleriyle katıldığı her davette öne çıkıyor. "Deneyimsel ve özgün" şeklinde özetlediği stilini konuşmak üzere Arnavutköy'deki evinde bir araya geldiğimiz Dürüst ile moda dünyasına olan ilgisi, stil sırları ve seçimleri üzerine keyifli anları paylaştık.

NEVA DÜRÜST İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ ÇEKİMİ İZLEMEK İÇİN BAĞLANTIYI TIKLAYINIZ

Şimdilerde hayatınız bir değişim döneminden geçiyor galiba öyle değil mi? Neler yapıyorsunuz?
Hayatımın biraz koşturmalı bir dönemindeyim galiba. Değişim içinde olduğumsa bir gerçek. Oğlum, köpeklerim ve işlerim çoğu vaktimi alıyor. Ve bu tempoda bana güzel enerji veren insanlarla bir arada olmaya çalışıyorum.

Diğer yandan sevimli dostlarımızın Bebek'teki bakım durağı Wuufbox'ta, bu işe başladığınızdan beri hep yenilikler peşindesiniz. Başka sektörlerde de yeni girişimleriniz var mı?
Wuufbox şu an Arnavutköy, Etiler ve Maslak olmak üzere üç şubede aktif. Birkaç haftaya da Caddebostan'a yeni şubemizi açıyor olmanın heyecanı içindeyiz. Diğer yandan, yeni girişimim olan çocuk giyim markam Eniviey de yaza yeni ve renkli tasarımlarıyla giriş yapacak.

Siz aslen modayı ve trendleri de çok yakın takip ediyorsunuz, kedinize özgü bir çizginiz olduğu aşikar. Kendi stilinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Deneyimsel ve özgün. Aslında ben, belirli bir çizgide kalmayı sevmiyorum. Bazı günler asi uyanıyorum, bazı günler prenses. Ruh halime, günün akışına göre seçimlerim de değişiyor. Ama her seçimimde rahat olmam ve karakterimi yansıtması en önem verdiğim unsurlar.

Stilinizle ilgili de sıkça iltifat alıyorsunuzdur; şimdiye kadar duyduğunuz en güzel şey neydi?
Bir arkadaşım; "Zarafetinin yanında maskülenliği de görmek... Sen ters köşeyi çok güzel kaldırıyorsun" demişti.

Ruh halinizi tarzınıza yansıtır mısınız? Ayrıca kıyafet seçimleri ve özgüvenli hissetmek arasında sizce nasıl bir bağ var?
Bence aradaki bağ sıfır. Kıyafetlerin, takıların dışarıdan gelen hiçbir eklemenin kişinin kendi içini beslediğini düşünmüyorum. Ruh halimizin, günlük duygu akışımızın tarzımıza yansıdığını söyleyebiliriz. Bazı günler yırtık eşofmanlarım bana iyi gelirken, bazı günler şık bir takım iyi hissettirebiliyor. Ruhumuzu besleyecek farklı donanımlar edinmeliyiz diye düşünüyorum. Kendimi tanımaya çalışmak ve spor benim özgüvenimi destekliyor.

Ve bazen kıyafet seçimlerimizle eleştiri aldığımız da oluyor, sizin de başınıza geliyordur muhakkak; bu durum sizi nasıl etkiliyor?
Yerinde eleştiriyi severim. Kimden, ne zaman, ne şekilde geldiği benim için önemli. Eleştirinin güzeli beni büyütür, olgunlaştırır. Kafamın dikine giden bir yapım var ama gelen eleştirileri de aklımın bir tarafında tutmayı başardığımı düşünüyorum.

Sizce bir tasarımda farklılık ve özgünlük mü daha önemli yoksa kullanılabilirlik mi? Ne dersiniz, siz genelde tercihinizi hangisinden yana kullanıyorsunuz?
Özgünlük ve kullanılabilirlik paralel gidince anlamlı oluyor. İkisinin bir arada olduğu her şeyi tercih haline getirebilirim.

Aksesuar ve kıyafet arasındaki ilişki hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kıyafetlerin tamamlayıcısı diyebiliriz aksesuarlar için. Sadece takı, çanta değil kişinin saçı, makyajı da aksesuar kategorisinde benim için. Her şeyi bir bütün olarak görebilmeyi destekliyorum.

Okuyucularımıza tamamen kendilerine ait bir stil yaratmak ve onu geliştirmek konusunda verebileceğiniz tüyolar olur mu?
Bence önce kendi bedenimizi tanımalıyız. Modadan öte insanın kendine yakışanı bulması ve içinde mutlu olması en büyük tüyo. Sonrası kendi özgünlüğünüz...

Dünyada işlerini en çok beğendiğiniz tasarımcılar kimler? Ve son beğeniyle takip ettiğiniz iş birliği?
Anthony Vaccarello ve Tom Ford her daim işlerini en çok beğendiğim tasarımcılar arasındadır. Son zamanlarda en dikkatimi çeken iş birliği ise Manolo Blahnik x Birkenstock oldu. Bu ters köşe birliktelik çok hoşuma gitti.

Sezon trendleri arasında favorileriniz neler?
Neon renklerin yükselişi. Özellikle de hot pink ve sunset orange.

Bu sezon gardırobunuzun demirbaşı nedir?
Her şeyle çok rahat kombinlediğim boyfriend blazer ceketler; hayat kurtarıcılar.

Sezon trendleri arasında 'Asla giymem' dediğiniz bir parça var mı?
'Asla' demeyi sevmiyorum. Sonra 'Asla' dediğim şeyleri de giyerken buluyorum kendimi.

Peki, sezonda kullanmayı en sevdiğiniz renkler hangileri?
Favori rengim siyah ama neon renklere de aklım gitmiyor değil, diyebilirim.

Kendiniz için yaptığınız son alışveriş nedir?
Etty&Jacques'tan aldığım etek ve üst takım.

Modada sürdürülebilirlik üzerine son yıllarda çok fazla görüş ortaya atılıyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Aslında modada sürdürülebilirlik sadece moda sektörünün hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş bir akım olmayıp, modanın bağlantılı olduğu toplumsal, kültürel, finansal, ekolojik bütün alanlarına uzanıyor. Bütün markaların bunun önemini anlayıp, ufak adımlarla desteklerine başladıklarını görüyorum. Bu konuda Türkiye'de aklıma gelen ilk marka DCEY (Davet Çok Elbisem Yok). DCEY app ise bu konuda güzel bir öncülük yaptı. Birçok markanın yeni sezon kıyafetlerini ve aksesuarlarını kiralama imkanınız oluyor. Mantık olarak fast fashion'un önünde duran bir sistem. Moda sektöründe hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş, alışılan sistemi değiştirmeyi hedefleyen bir akım.

Röportajımızı sonlandırmadan önce; sizin kişisel gardırobunuzda sürdürülebilir modaya katkı için yaptığınız bir şeyler var mı?
Tercihlerimi ürün kalitesi yüksek ve zamansız parçalardan yana kullanıyorum. Böylece aldığım her şey uzun ömürlü oluyor. Fast fashion ürünlere elimden geldiğince dolabımda yer vermemeye çalışıyorum. Bunun dışında ikinci el ürünleri de değerlendirmek hoşuma gidiyor.

Uzak ya da yakın vadeli gelecek planlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?
Plan yapmayı çok sevmem ama niyet ve isteklerimin arasında sağlık başta olmak üzere, işlerimi büyütmek, oğlum, ailem ve dostlarımla daha çok keyifli anlar biriktirmek diyebilirim.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.