Müge Toy: ''Küçük unsurlara önem veriyorum''

Yarattığı mücevherlerle kadınların stillerine görkem katan Müge Toy ile bir araya gelerek, mücevher tutkusunu, markasının çıkış hikayesini ve tasarım çizgisini konuştuk.

Müge Toy: ''Küçük unsurlara önem veriyorum''

RÖPORTAJ BADE ÇAKAR bade.cakar@sabah.com.tr
FOTOĞRAFLAR İSA ARSLAN

Her jenerasyona uygun ve ailelerin hikayelerine katabilecekleri tasarımlar yaratan Müge Toy, MToy markası ile kısa sürede büyük bir başarı kazandı. Mücevherleriyle her tarza ve her ortama uyum sağlayabilmeyi hedefleyen Toy için en önemli unsurlardan biri de takılarını takacak kadınların rahatlığı... En küçük detaya kadar özenle tasarımlarını yaratan Müge Toy ile hikayesini, tasarım kodlarını ve gelecek planlarını konuştuk.

MTay, kısa sürede büyük başarı kazanan bir marka haline geldi. En başa dönelim... Nasıl oldu mücevher sektörüne yönelmeniz?
Öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Aslında çocukluğumdan beri tasarlamayı sevmişimdir. Sadece mücevher değil, yaratıcılığın dokunduğu her sektör ilgimi çekiyor. Moda, sanat, kozmetik, aksesuar gibi... Zaman içinde kendim için tasarladığım takılar ilgi görmeye başlayınca bu yönümü paylaşmak istedim. Mücevher ailemde de sevilen bir hobi olduğundan başlangıç için kendimi daha yakın hissettiğim bir konu.

MToy nasıl bir çizgiye sahip?
MToy, tezatlıkların birlikte kullanıldığı bir tarza sahip. Yani klasik ve modernin birleşimi gibi zamansız tasarımlardan oluşuyor. Dolayısıyla jenerasyonel bir kitleye hitap ediyoruz.

Koleksiyonlarınızı hazırlarken nereden ilham alıyorsunuz?
Hayal etmek ve istemek hayatımın her anında olan bir duygu. Herhangi bir ortamda olan ufacık bir detay, his, görsel tasarıma etki oluyor. Her şeyden ilham alabiliyorum... Farklı kültürler, mimari eserler, tarihi objeler ve doğa öne çıkanlar diyebilirim.

Mücevher tasarımı kolay bir şey değil. Siz hangi detaylara dikkat ediyorsunuz üretim alanında?
Mücevher tasarımının ne kadar detaylı olduğunu ben de üretim alanına geçince idrak ettim. Bir sürü parametre var ama bizim için en önemlisi; tüketicinin rahat edebilmesi. Ben dolgun ürün yapmayı çok seviyorum. Büyük küpeler, kalın... Ancak ürünlerin ergonomik olması lazım. Ağır bir küpe kulağı aşağıya çekebilir, can acıtabilir. MToy takıları her ortamda rahatlıkla tercih edilebilmeli, uzun periyodlarda kullanılabilmesi gerekiyor. İkinci büyük ve en titiz olduğum faktör; ürünlerin rengi... Ben sarı ile çalışmayı çok seviyorum ve MToy sarısı yoğun bir sarı. Hatta bu konuda müşterilerimizin ilk önce bir alışma süresi oldu (gülüyor). Açık ton tercih ettiler ama bu konuda ben esnemiyorum, çünkü bizim sarımız bu ve bizim ürünlerimizin hissiyatı bu olmalı. Alışılmış olan altın renginden daha yoğun ve parlak. Üçüncü faktör; farklılık... Tabii ki bir yerden sonra modayı takip etmeniz gerekiyor, ticari tarafını düşünmeniz gerekiyor ama ben MToy ürünlerinde küçük de olsa bizim de tasarımımızı yansıtan farklılık olmasını önemsiyorum. Ürünleri kendim çizdiğim için detayları, işçilik olan küçük unsurları çok önemsiyorum. Bir çizgisinden bizim ürünümüz olduğunu müşteri anlasın istiyorum.

İlk mücevherinizi hatırlıyor musunuz?
Benim için en anlamlı mücevher genellikle hatırası olan mücevherlerdir. Zaten bu işe girerken de bundan çok esinlendim. Bu yüzden jenerasyonel takı yapmayı çok seviyorum. Bizim ürünlerimizi bir anneanne de taksın, torunu da kendi tarzına uyarlayabilsin istiyorum. Benim için aileden geçen mücevherler her şeyin önüne geçebiliyor. İlk mücevherim hatırladığım kadarıyla babamın aldığı bir künyeydi. Künye merakım da buradan geliyor.

Modanın her alanında ikoniklemiş parçalar vardır. Mücevher alanındaki ikonik materyal veya parça sizce nedir?
Klasikleşmiş bir sürü parça var ama tahmin edebileceğiniz gibi benim olmazsa olmaz diyebileceğim parça zincir. Güzel altın bir zincirle her yaşta her ortamda öne çıkabileceğinizi düşünüyorum. Zaten modaya da baktığınız zaman hemen hemen hiç eskimeyen, yaz-kış her koleksiyonda kendini gösteren bir ürün.

Mücevher dışında modanın başka bir alanına da geçmeyi düşünüyor musunuz?
Tekstili ve modayı zaten bir şekilde takip etmek zorundasınız bunun belki bir yönünden ilerleyebilirim ama çok eskiden beri aklımda olan iki tane merakım var; biri gözlük, onu çok yapmak istiyorum, biri de parfüm... Parfüme de çok meraklıyım, böyle bir koleksiyon da yaratmak isterim.

Size göre mücevher, bir stile nasıl bir etki katıyor?
Tamamlayıcı ve öne çıkaran olarak ifade edebilirim. Doğru mücevherle gerçekten stil sahibi olduğunuzu vurgulayabilirsiniz. Mavi bir denim ve beyaz tişörtü, tasarım bir takıyla bambaşka hale getirebilirsiniz. Bu bir alyans bile olsa yeterli.

Şu an markanız sevilen ve tanınan bir noktada... Markanızı kurduğunuz ilk güne döndüğünüzde, bu noktaya geleceğinize inanıyor muydunuz?
MToy'un güzel bir yolda ilerlediğini düşünüyorum. Fakat benim için daha yeni başlıyor. Çok daha fazlasına inanıyorum.

Tasarımı, hayali gerçeğe çevirmek ve ürün olarak başkalarının üzerinde görmek nasıl bir duygu?
Öğretici ve heyecan verici bir duygu. Daha çok çalışma ve üretme isteği uyandırıyor.

Bundan sonraki hedefleriniz neler?
Yurtdışında bilinirliğimizi arttırmak şu anki hedeflerimizin başında geliyor. Daha sonrasında MToy markası altında mücevher dışında başka ürünler de görebilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.