Mehtap Yakut: "Beslenme konusunda bilinçsizlik var"

Diyetisyen Mehtap Yakut, hala büyük bir kesimin diyet ve sağlıklı beslenme konusunda yanlışlar yaptığını söylüyor. Yakut, “Doğru bilinen yanlışları değiştirmek gerekiyor” diyor

Mehtap Yakut: "Beslenme konusunda bilinçsizlik var"

Diyarbakır'dan İstanbul'a gelen Diyetisyen Mehtap Yakut, Nişantaşı'ndaki yeni kliniğinde sorularımızı yanıtladı. Hala sağlıklı beslenme ve diyet konusunda bilgi kirliliği olduğunu söyleyen Yakut, geniş kitlelere ulaşarak bilgi açığını gidermek istediğini söylüyor.

Hazırladığımız diyetlerde hem yurtiçinde hem yurtdışında adınızı duyurmayı başardınız. Danışanlarınıza kazandırdığırıız beslenme alışkanlıkları neler?
Danışanlarımıza özel olarak hazırladığımız diyetler ve edindirmeye çalıştığımız beslenme alışkanlıkları tamamen tıbbi bulgularına göre değerlendiriliyor. Bu düzenlemede yaşam tarzları, sosyoekonomik durumları ve iş hayatları da etkili oluyor. Bizim için bunlar önemli kıstaslar. Bütün bunları bir arada değerlendirip onlara özel bir beslenme programı çıkartıyoruz. Diyetlerini yazdıktan sonra da gidişatı takip edebilmemiz adına gelebiliyorsa merkezimizde kontrolünü sağlıyoruz, gelemiyorlarsa da online olarak bize belli periyotlarla rapor göndermelerini istiyoruz. Online olarak hazırladığımız diyetlerde danışanlarımızla ilk görüşmelerimizi her zaman sesli olarak yapıyoruz.

Danışanlarınız beslenme programlarına uyarken nelerden kaçınmalı?
Bu konuda doğru bilinen bazı yanlışları değiştirdiğimi söyleyebilirim. Bazı diyetlerde sınırsız olarak tüketilen çay ve kahveyi sınırlı hale getirdim. Bunun kişilerde ciddi ödem yaptığı, kafein fazlasının metabolizmayı yavaşlattığı yapılan çalışmalarda ortaya çıktı. Bu konuda insanlar çok fazla bilinçli değildi. Onları bu konuda daha bilinçli hale getirdim. Doğru olarak bilinen yanlışlardan bir diğeri de salça ile ilgiliydi. Salçayı da ciddi anlamda kısıtladım. Bunun sebebi gelen danışanların çoğunun ödemli olduğunu görmemiz.

Uzun yıllardır Diyarbakır'da hizmet verdikten sonra geçtiğimiz aylarda Nişantaşı'nda bir ofis açtınız. Bu süreçte İstanbul'u tercih etmenizin sebebi nedir?
İstanbul'a gelme düşüncesi daha önce aklımda yokken sonrasında markalaşmak adına İstanbul'a gelmem gerektiğine karar verdim. Merkezimi ise diyetisyenlik anlamında Türkiye'nin merkezi olduğunu düşündüğüm Nişantaşı'nda açtım. İstanbul'daki şubeyi açıkladığımızda insanlardan çok olumlu tepkiler aldık. Tebrik mesajları geldiğinde ne kadar doğru bir karar verdiğimi anladım. Yaklaşık bir aylık bir sürede şubemizi açtık. İstanbul'a Diyarbakır'dan gelmiş olmamız da insanları ayrıca heyecanlandırdı. Ben diyetisyenliğin online kısmıyla da ilgileniyorum. İnternet sayesinde daha geniş kitlelere ulaşabiliyorsunuz. Türkiye'den yurtdışına giden gurbetçilerimizin orada yeterince hizmet görmediklerini, hayat tarzlarının çok farklı olmasından kaynaklı olarak istedikleri diyeti yapamadıklarını belirtiyorlardı. Benim onlara verdiğim bu destek onları inanılmaz derecede mutlu ediyor. Yakın zamanda Münih'e gittim. Sadece Münih'te beni 76 kişi karşıladı. Bu kişilerin birçoğu benim diyet yazdığım kişiler. Yurtdışında da konferanslarımız oluyor. Türkiye'de ve dünyada birçok yere gidiyoruz ve soru-cevap etkinlikleri yapıyoruz.

Sürekli seyahat halinde olan birisi olarak zaman yönetimini nasıl sağlıyorsunuz?
Genelde uykumdan feragat ediyorum. Kimi zaman sosyal yaşantımı da kısıtlayabiliyorum. Bir hedefim ve hayalim var. Onu gerçekleştirmek için bir süre daha bu şekilde yaşayacağım.

Sizi bu tarz hizmet veren birçok diyetisyenden ayıran en önemli özellik nedir?

Yaşam tarzı hallerine getirdiğim bazı kurallarım var. İnsanlara zayıflama ilaçlarını asla önermiyorum. Aynı şekilde zayıflama çaylarına da karşıyım. Kliniğimde asla o tarz ürünler bulundurmuyorum. İnsanlara herhangi bir markaya dikte etmiyor ve mümkün olduğu kadar para harcatmadan diyet yaptırıyorum. Danışanlarıma evde olan gıdaları değerlendirerek diyet yapmayı öğretiyorum. Bunların dışında sosyal sorumluluk bilinciyle çocuklara öncelik tanıyarak bazı ihtiyaç sahiplerine ücretsiz hizmet de verdik. Diyarbakır'da maddi durumu düşük bir ailenin 19 yaşındaki bir kızı sayemizde tam 70 kilo verdi. Danışanımız olmadığı halde bizi sadece sosyal medyadan takip ederek büyük kilolar veren kişiler de var. Belli bir kota dahilinde ihtiyaç sahiplerine ücretsiz danışmanlık sağlıyoruz.

Gelecek ile ilgili bir hayalinizin olduğunu söylediniz. Nedir bu?
Üç farklı konuda kitap yazmayı düşünüyorum. Bir tanesi kendi hayatımı anlatacağım. Geçmişte 30 kilo vermiş birisi olarak diyet ve sağlıklı yaşam açısından kendi hayatımı anlatacağım, bu kitapla danışanlarımı bilgilendirmek istiyorum. İkinci kitabım kısa sürede etkili sonuçlar veren diyetleri, üçüncü kitabım da sağlık üzerine bilimsel makaleleri içerebilir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.