Canay Atalay: ''Yeni dünya düzeninde kendinizi yenilemeniz şart''

Türkiye’de uzun yıllar yöneticilik yaptıktan sonra İbiza’ya yerleşen Canay Atalay, ‘Kadın Kahramanın Yolculuğu’ ve ‘5D Bilinçli İş Modeli Tasarımı’ projelerinin de yaratıcısı. Hedefi kadınların kurumsal ve ekosistemdeki rollerinin ve güçlerinin farkına va

Canay Atalay: ''Yeni dünya düzeninde kendinizi yenilemeniz şart''

RÖPORTAJ ÖZGE ZEKI ozge.zeki@sabah.com.tr

Pandemi döneminin hepimizin hayata bakışını, algılarını değiştirdiği bir gerçek. İş modeli tasarımcısı ve küresel kültürel inovasyon stratejisti Canay Atalay da pandemi dönemiyle kendini yeniden keşfettiğini söyleyen isimlerden, "Bana ait olmayan kalıplardan sıyrıldıkça özümde yaşamaya, konuşmaya, hizmet etmeye başladım. Doğayla, toprakla ilişkim derinleşti, kendi yiyeceklerimi yetiştirmeye başladım" diyor. İbiza'da yaşadığı için görüntülü görüşmede sohbet ettik Canay Hanım'la. Kilometrelerce öteden yüksek enerjisini anında hissediyorsunuz. "Bu pandemi süreci işime de yansıdı elbette; geliştirdiğim 5D Bilinçli İş Modeli tasarımı ve Kadın Kahramanın Yolculuğu öğrenim programları ile liderlerin daha bilinçli iş modelleri hayata geçirmelerine hizmet ediyorum" diyor. Türkiye'den firmaların üst düzey yönetim kademelerindeki iş insanlarının da yakından takip ettiği programları birlikte keşfedelim.

Kadın Kahramanın Yolculuğu projesinin doğuş hikayesini dinleyebilir miyiz?
Dünyanın içinden geçtiği ve birbiri ardına bir sonrakinin provası olduğunu anladığımız krizlerde eski bilgilere, düşünce sistemlerine ve ekonomik modellere dayanarak, kendi köşemizde hayatta kalmaya çalışmamızın yetmediğini gördük. Öte yandan, toplumsal bilinçte de müthiş bir gelişim ve yüksek teknolojide harika yenilikler var. Krizler aslında insanlık olarak bize, daha yüksek bir kültüre dönüşme imkanı sunuyor ve tam da burada kadın kahramanlar devreye giriyor. Neden kadınlar? Çünkü biz deneyimlemiş olalım olmayalım, doğurma yeteneği, içgüdüsü ve bilgisiyle donanımlıyız. Dolayısıyla dünyadaki mevcut liderliklerin hiçbirinin ne yapacağını gerçekten bilmediği bir krizde eşsiz bir yaratıcılıkla harekete geçersek, doğum yapma dürtümüz kendi potansiyel benliklerimizi doğurduğumuz şey olur. Yaratıcılığı doğuruyoruz. Normal şartlarda asla bir kadından çıkmayacak olan yeni yaşam doğumla ortaya çıkabiliyor. Bugün doğum zamanımız. Krizleri, her birimizin hediyemizi vermesi için muazzam bir fırsat olarak gören liderlere ihtiyacımız var. Yani bu krizde bir sonraki aşama, yaratmaya niyet ettiğimiz dünyanın daha önce hiç varolmamış olmasını kavrayarak harekete geçmemizdir. Buna da kendi düşünce ve duygusal bağımlılıklarımızdan arınarak başlayacağız; yani bizler kendimizi doğururken bu yeni dünyayı doğuruyoruz. Dünyada bu krizde bize yardımcı olacak çok az vizyon var. Bu nedenle, uyanan ve kendi bilincini geliştirerek dünyaya hizmet etme cağrısını duyan kadınlara yönelik Kadın Kahramanın Yolculuğu programını hazırladım.

5D Bilinçli İş Modeli programının içeriğinde neler var?
Bu program kadının doğal süreçlerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, kadının güçlerini parlatmak üzere tasarladığım bir topluluk projesi. Akıl-beden-kalp'e yönelik bütünsel çalışmalar var. Programın temelinde 5 boyutlu iş modeli tasarımı var. Seneler boyunca çalıştığım onlarca endüstri, ülke ve metod ile geliştirdiğim yeni dünyanın ihtiyaçlarını göz önüne alarak yeni ekonomileri kullanarak, kendi değerlerimize uygun, rejeneratif işleri nasıl ortaya koyabiliriz, bu modelin öğrenimi. Kadınlar bilinçli iş modeli tasarımcıları olup 6 haftanın öğretileriyle işlerini prototipleyerek ortaya koyuyorlar. Bu hem maddi hem manevi özgürlük. Sistemlerin baskısından, yetmezliğinden şikayet ederek kendini küçültmek yerine, kendi inandığı işi yaratma özgürlüğü hedef. İkinci boyutta salı günleri fasilitasyonunu yaptığım felsefik oturumlar olan Sokratik Diyaloglar ile derin dinleme sanatını deneyimliyor, bildiğimiz konseptlere yeni gözlerle bakıyor, yaratıcılığımızı ortaya koyuyoruz. Çarşamba günleri, kutsal entegrasyon günümüz. Bilinç temizliği, meditasyon, nefes, dans ve hatta kendi altarını tasarlamak gibi kadına bütünsel yaklaşan ve dünyada en ilham aldığım kadın uzmanlarla 6 haftalık enerji dönüşümü sunuyoruz. Her hafta dünyaca ünlü, alanlarında başarılı ilham verici kadınları konuk ediyoruz, konuk ağırladığımız perşembe günlerimize "Misafirhane" diyorum. Son olarak katılımcı kadınlar, konuklarımız, bilinçli liderlik ve iş modellerini destekleyen potansiyel yatırımcılar ve sponsorlarla biz bir topluluğuz. Yeni teknolojik araçların kullanılması, bu iş modellerinin test edilmesi, birbirimize süreçlerde çocuk büyütme tüyolarından fon bulma süreçlerine kadar her konuda destek veren bir kabile olarak büyüyoruz.

Sizce yeni normalde iş düzeninde yöneticilerin kendilerine katmak durumunda oldukları özellikler neler?
Yeni bilinç seviyesine hizmet eden, insan ve doğanın iyiliğine kutsal gözüyle bakan, karlılığı değerin sürekliliği için bir araç olduğunun farkında olan liderlere ihtiyaç var. Bu yeni liderlik türü öncelikle esneklik, cesaret, dinleme, empati, işbirliği gibi yetenekleri ve kolektif bilincin gelişmesine hizmet anlayışını içerir. Bunların hepsi geleneksel dişil enerji ile yönetim anlayışının özellikleridir. Hem kadınların hem erkeklerin, özellikle de yeni nesillere ve doğaya odaklanarak içlerindeki bu doğal enerjiyi açığa çıkartmalarının vakti bugündür. 21. yüzyılın engellerinin üstesinden gelmek ve başarılı olmak için örgütler ve ülkeler bu nedenle yetenek kaynaklarını mümkün olduğunca çeşitlendirmeli ve cinsiyet başta olmak üzere dahiliyetci tasarım ve karar süreçlerini uygulamaya koymaya öncelik vermelidir.

Kamplarınıza katılmayı düşünenler için programın diğer tarihlerini paylaşır mısınız?
Sonbahar kampı 14 Eylül-25 Ekim 2020, kış kampı 9 Kasım-20 Aralık 2020 tarihlerinde. Türkçe kampta 11, uluslararası kampta 11, toplam 22 kadın kahraman ile her mevsim yolculuğumuza ve kabilemizi genişletmeye devam edeceğiz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.