Raşit Bağzıbağlı: ''Stil kodlarım feminenlik ve zarafet''

Tasarım felsefesini, “Moda zengin materyaller kullanınca güzel” sözleriyle açıklayan Raşit Bağzıbağlı’nın 2021 yaz couture koleksiyonunu Şevval Şahin’in sunumuyla keşfe çıkıyoruz.

Raşit Bağzıbağlı: ''Stil kodlarım feminenlik ve zarafet''

RÖPORTAJ İREM ORHAN
FOTOĞRAF FIRAT MERİÇ
TASARIMLAR RAŞİT BAĞZIBAĞLI

ŞEVVAL ŞAHİN'İN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Disiplinli, çalışkan ve yenilikler peşinde koşan tavrıyla moda dünyasında fark yaratan işlere imza atan Raşit Bağzıbağlı, şimdilerde 2021 yaz couture koleksiyonunun heyecanı içinde. Yeni tasarımlarının üretim aşamasını "Koleksiyon hazırlığı bu defa pandemi dönemine denk geldi. İlham anlamında ciddi şekilde kısıtlı, insanın pozitifte kalmak için bile direndiği günlerdi. Süreçte daha çok kendi içime döndüm" sözleriyle özetleyen Raşit Bağzıbağlı ile yeni koleksiyonunu konuştuk. Koleksiyonun tanıtımını üstelenen Şevval Şahin de sorularımızı cevaplandırdı.

Her tasarımcı yeni koleksiyon çıkarırken farklı yaratım süreçlerinden geçer. Siz son koleksiyonunuzun oluşum sürecinde neler yaşadınız?
Bu sefer koleksiyon hazırlığı pandemiye denk geldi. Ciddi anlamda ilham anlamında kısıtlı, insanın pozitifte kalmak için direndiği günler. Ben de bu süreçte kendi içime döndüm.

Yeni koleksiyonunuzda kullanmaktan en keyif aldığınız materyaller hangileri oldu?
Aslında tek materyal olduğunu söylemem. 2020 yılının bitişi, yaşadığımız kadar dramatik olmamalı diye düşündüm ve yılı olabilecek en şaşalı şekilde bitirmek istedim. Moda zengin materyaller kullanılınca güzel.

Coco Chanel "Moda geçicidir, stil kalıcı" der. Tasarımda sizin stilinizin en akılda kalıcı özelliği ne?
Benim stilimin en akılda kalıcı özelliği feminenlik ve zarafet. Zaman zaman tasarımlar cesur bir çizgide olsa bile yine de hep bir romantiklik var.

Moda dünyasında birbirine benzer çok fazla tasarım gördüğümüz bir atmosferde, 'orijinal olmak' kavramını nasıl tanımlıyorsunuz?
Şu anda sadece para kazanma amaçlı her gün belki de yüzlerce yeni marka çıkıyor. Buna tabii ki saygı duyuyorum ama orijinal olmak için para kazanma kaygınızın olmaması lazım. Yani hatta orijinallik için belirli bir sınır ya da kalıp olmaması lazım.

Bir yandan perakende markaları ve tasarımcı işbirlikleri de son dönemlerde epey revaçta. Siz bu birliktelikler hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizi de yakın zamanda bir işbirliğinin içinde görür müyüz?
Daha önce Modanisa ile tesettür abiyesi konusunda bir işbirliği yaptım. Carrefour'a bez torbalar tasarladım, bazı büyük oteller ve kurumsal işlere de danışmanlık verdim. Tabii şimdi yeniden bir işbirliği yapar mıyım bilmiyorum ama galiba o biraz da gelecek tekliflere bağlı.

Şevval Şahin: ''Konfor alanımdan çıkmaya açığım''

Sizinle geçen bir çekim günü boyunca yakın arkadaş da olduğunuzu bildiğimiz Raşit Bağzıbağlı'nın tasarımları içindeydiniz. Raşit Bey'in tasarım çizgisinin kendinize en yakın gördüğünüz tarafları neler?
Raşit'in tasarım çizgisi bana göre; iddialı ama bir taraftan da abartısız, göz yormayan, zarif ve güçlü. Onun tasarım çizgisinin bu özellikleri kendi tarzıma ve karakterime en yakın gördüğüm tarafları.

Moda dünyası ile bu denli iç içe olunca kendi tasarımlarınızı yaratma hevesi geliyor mu arada? Sizin tasarımcısı olduğunuz bir marka gelir mi yakında?
Neden olmasın… Yeni fikirlere ve konfor alanımdan çıkmaya açığım. Özünde kreatif biri olduğum için kendimi başka dallarda yansıtmak hoşuma gider diye düşünüyorum. Güzel Sanatlar okurken, tekstil dersleri de almıştım Londra'da; o yüzden az da olsa bir deneyimim var ve ileride belki de kendimi bu konuda daha da geliştirip deneyebilirim.

Peki, sezonun en severek kullandığınız trendleri neler?
Feminen elbiselerin altına kullandığım botlar, uzun deri ceketler ve hayvan desenleri favorilerim arasında.

Sezon trendleri arasında "Asla giymem" dediğiniz bir parça var mı?
Asla giymem dedigim bir parça yok çünkü stilim fazla değişmese de trendleri kendime göre giyilebilecek hale getirebilirim, bunu yapmayı da çok seviyorum. Kesin kendime göre yorumlayıp giymişimdir ama sezonda galiba en az sevdiğim 'The balloon affair' trendi, yanı aşırı kabarık kollardan oluşan bir trend.

RAŞİT BAĞZIBAĞLI VE ŞEVVAL ŞAHİN RÖPORTAJININ VE FOTOĞRAFLARININ TAMAMI ŞAMDAN PLUS YENİ SAYISINDA...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.