Aristokrat tasarımlara imza atıyor

Ceren Civaoğlu Tugay’ın özel çantalarına 1920’lerin İstanbul ruhu, ailesinin anılarındaki Pera Palas ambiyansı, büyük babaannesi Memduha Hanım’ın yine orada gerçekleşen düğünü ilham veriyor.

Aristokrat tasarımlara imza atıyor

RÖPORTAJ ÖZGE ZEKİ

Küçüklükten beri tasarıma ilgi duyan Ceren Civaoğlu Tugay, eğitimini de bu yönde tamamlamış. Tekne iç tasarımı yaparken çantaların büyülü dünyası da ilgisini çekmiş. Yarattığı markası Commodores'un ismi, bundan bir asır öncesinde Selanik'ten İstanbul'a yerleşmiş olan denizci armatör büyük büyük babası Tevfik Bey'den geliyor. 1920'lerin İstanbul ruhu, ailesinin anılarındaki Pera Palas ambiyansı, o zamanlarda yaşananlar, büyük babaannesi Memduha Hanım'ın yine orada gerçekleşen düğünü, ilham vermiş. "Hepsi birleşti ve bu hikayeler dönemin Fransa'dan gelen ipek kadifeleri, antika metal sırmaları gibi detaylarından oluşan, otelin renk ve dokusundan da ilham aldığım bir koleksiyon ortaya çıkartırdı" diyor.

Tasarım yapmaya nasıl başladınız?
Tasarım aslında hep içinde olduğum bir olgu, ufak yaşlardan beri resim sanatına büyük bir ilgim ve yeteneğim vardı, dolayısıyla güzel sanatlar okumam kaçınılmazdı. Ben de mekanlara ruh ve karakter katma kısmını seçtim işin ve iç mimarlık okudum. Bizim üniversite zamanlarımızda okulda bilgisayar çizimi ile proje teslim etmeye izin verilmezdi. Tüm çizimleri, perspektifleri, sunum teknikleri ile elde çizerek hazırlardık. Fiili olarak tasarıma başlamam üniversite yıllarına dayanıyor. Ürün tasarım dersleri, konsept oluşturma ve onun üzerinden gitme vesaire olguları eğitim temelime uzanıyor. Mezun olduktan sonra, önceki kuşak kökeni denizci bir aileden geliyor olmanın yarattığı ilgi ile tekne iç mekan tasarımına yöneldim. Sonrasında tekne tasarım yapmanın yanı sıra ara ara yurtiçi ve yurtdışında çeşitli üniversitelerde bu alanda ders yahut seminer vermek gibi akademisyenlik ve de yabancı bazlı bir tekne dergisinin Türkiye edisyonunda uzun zaman stil dosyası hazırlamak gibi basın kolunda da yer almak tarzı tecrübelerim oldu. Bu da tasarım perspektifimi ve fikirlerimi kendi tasarım markam üzerinden devam ettirmek fikrini doğurdu.

Tekne iç tasarımı ne kadar zamandır yapıyordunuz?
15 seneyi aşkın süredir yapıyorum. Bu işe başladığım andan itibaren de proje sahipleri anlamında hep hikayesi olan alanında lider, öncü isimlerle çalıştım. VIP Charter sektöründe ülkemizi en üst segmentte temsil eden okyanus ötesi giden ve kraliyet ailelerini, ünlü isimleri ağırlayan ilk teknelerden birinin profil yenileme projesi, roro motorunu icad eden İtalyan bir mühendisin tutkunu olduğu ahşap hacimli bir yelkenlinin sıfırdan inşaasıyla ilgilendim. Tekne sahiplerinin şahsına münhasır kişilikleri, yaşam tarzları ve hikayeleri dolayısıyla çok sevdiğim ruhu olan mekanlar yaratma deneyimini hem yurtiçinde hem yurtdışında tecrübe ettim. Bu da ortaya çok keyifli işler çıkmasını sağladı.

Commodores markasının adı nereden geliyor? Koleksiyonunuzda neler var?
Commodores ismi, büyük babam Tevfik Bey'den geliyor. 1900'lerin başında İstanbul Boğazı'nda işlettiği yük gemileri ve denizcilik şirketi varmış. Tabii o dönemde soyadı henüz olmadığı için çeşitli sıfatlar alırmış insanlar, 'komodor'u da onun denizci kimliği ile bağdaştırdım. Konseptimiz ise denizci üniforma detayları üzerine kurulu, güç ve otorite simgesi semboller var. Teatral bir ruhu olan yastıktan, duvar kağıdına, kahve fincanına uzanan bir koleksiyonumuz bulunuyor fakat bu aralar ise ağırlıklı olarak çanta tasarımlarımız revaçta. Bu anlamda yeni koleksiyonum 'Patrimony of Pera'nın konsepti ise büyük dedemin 1. Dünya Savaşı sonrası gemileri İngiliz donanması tarafından batırıldıktan sonra yerleştiği, Tek kızı Memduha'yı Abdülhamit'in askeri doktorlarından Nadir Paşa'nın oğlu ile evlendirdiği büyülü Pera Palas ve çevresinin atmosferinden geliyor. Osmanlı'nın ilk oteli biliyorsunuz ve görenleri hep büyüsü altına alan muhteşem bir atmosfer.

Ürünlerin en önemli taraflarından biri kişiselleştirilebilir olması. Artık herkes tasarımının tek ve kendine özel olmasını mı bekliyor?
Bizim ürünlerin kişiselleştirdiği kadar farklı kombinasyonlar ile kullanılabilme avantajı en çok tercih sebebimiz. Çeşitli tasarımlardaki çanta sapları, zincirleri yahut, baş harfi işlenmiş mini bozuk para çantaları; bunları farklı çanta kombinasyonları ile kullanabiliyor olmamız avantaj. Kişiselleştirmek, kendine özgü bir resim veya nakış yaptırmak anlamında mesela, evet kendini ifade etmek adına bir seçim. Birbirine çok benzeyen tasarımlar arasında kendinize özgü süslediğiniz, sizi yansıtan detaylar içeren şeyler hepimiz için çok çekici. İsim ve soy isim başharflerini de kullamak keza aynı şekilde... Bundan bir 100 yıl önce daha çok asillerin kullandığı bir akımdı ve o eski klas akımın verdiği his insanlara onore edici de geliyor olabilir. Mutluluk verici sahiplenme hissini artıran detaylar bunlar.

Peki, en çok hangi tasarımlarınız ilgi görüyor?
Altın kaplama metal özel tasarım logolu elde nakışlanmış armaları ile Patrimony serisi en çok ilgi gören serimiz. Çok özel ince teller ve mükemmel işçilikle yapılan nakış ve logo, bizim konseptimizdeki otorite vurgusunun altını çiziyor.

İlkbahar/yaz 2021 koleksiyonunuzda neler var? Kullandığınız favori materyaller neler?
Mumlu kanvas, seyahat çantaları, hasır plaj çantaları, gündüzden geceye kullanılabilecek şık ve spor tarzı birleştiren clutch ve messenger tarzı yeni modellerimiz olacak.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.