Göz çevresi özel ilgi istiyor

Göz çevresi, yaşı en çok ele veren bölgeler arasında yer alıyor. Eye&More Klinik’ten Göz Hastalıkları ve Göz Çevresi Estetiği Uzmanı Op. Dr. Hanzade Kocatürk, sorularımızı cevapladı.

Göz çevresi özel ilgi istiyor

RÖPORTAJ ÖZGE ZEKİ
FOTOĞRAF ŞEREF YILMAZ

Eye&More Klinik'ten Göz Hastalıkları ve Göz Çevresi Estetiği Uzmanı Op. Dr. Hanzade Kocatürk, üniversite eğitimini İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi'nde, uzmanlık eğitimini 2004- 2009 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları alanında almış. 11 yıl çeşitli devlet hastanelerinde göz hekimi olarak çalıştıktan sonra 2020 yılında devlet görevinden ayrılıp Eye and More Kliniği kurmuş. Hem göz hastalıkları hem de son iki yıldır birçok eğitim aldığı medikal estetik alanlarında danışanlarına hizmet veriyor. Kocatürk, göz kapağı derisinin inceliğinden dolayı yağ bezleri açısından fakir olduğunu söylüyor. "Bu da göz bölgesini yaşlanma etkilerine ve yerçekimine karşı çok daha hassas hale getirir" diyor.

Öncelikle sizin uzmanlık alanınızla başlayalım sohbetimize... Göz çevresi yaşlanmasının belirtileri nelerdir?
Göz kapağı derimiz, vücudumuzun diğer kısımlarına göre çok daha ince ve narindir, yağ bezleri açısından fakirdir. Bu nedenle yaşlanma etkilerine ve yerçekimine karşı çok daha hassastır. Mimik kaslarının sürekli hareketiyle dekronolojik olarak en erken yaşlanan ve aynı zamanda yaşımızı en çabuk ele veren vücut bölümümüzdür. Özellikle bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının çok arttığı son yıllarda ekrandan yayılan zararlı ışınların da etkisiyle yaşlanma süreci çok daha erken başlamaktadır ve hızlı seyretmektedir. Üst göz kapağı derisinde kırışıklıklar ve sarkmalar; alt göz kapağında torbalanmalar, deri katlantıları ve koyu halkalar oluşumu, alt göz kapağında deri altındaki yüzeyel ve derin yağ pedlerinin erimesi veya aşağı doğru yer değiştirmesi ile oluşan boşluklar ve çukurluklar göz çevresindeki en yaygın estetik problemlerdir.

Göz çevresi estetiği denildiğinde ilk olarak hangi işlemler bu tanımın içine girer?
Göz çevresi estetiği kavramını, cerrahi ve cerrahi olmayan yani ameliyatsız işlemler olarak iki başlık altında toplayabiliriz. Cerrahi yöntem, biz göz hekimlerinin bleafaroplasti diye adlandırdığımız, ameliyathane ortamında lokal veya genel anestezi ile yapılan ameliyattır. Cerrahi olmayan yani ameliyatsız yöntemler ise plazma enerjisi kullanımından deri içine çeşitli mezoterapi kokteylleri enjeksiyonuna, botoks ve dolgu uygulamalarından ip ile göz kenarı ve kaş askılamaya, çeşitli lazer ve radyofrekans uygulamalarından HIFU (Fokuslu Ultrason) uygulamalarına kadar çok geniş bir yelpazeye yayılmış durumdadır.

Öyleyse göz kapağında oluşan sarkma ve düşüklükleri ameliyatsız ve dikişsiz tedavi etmek mümkün diyebilir miyiz?
Tabii ki mümkün. Eğer kapak düşüklüğü ve sarkmalar, kapaktaki deri fazlalıkları çok ileri boyutta değilse, plazma enerjisi ile çok güzel sonuçlar alıyoruz. Ben kliniğimde bu tip hastalarımı Plexr cihazı ile tedavi ediyorum. Plexr'ın avantajı uygun vakalarda ameliyatsız, kanamasız, dikişsiz ve iz kalmadan, muayenehane koşullarında konforlu bir tedavi yöntemi olmasıdır.

Nasıl bir teknoloji ile çalışıyor Plexr cihazı?
Plexr cihazı, cilde temas etmeden, maddenin dördüncü hali olan plazma enerjisini kullanarak, çevre dokulara zarar vermeden direkt hedef dokuyu buharlaştıran (süblime eden), çifte patentli bir plazma üretecidir. Yani katıyı (fazla deriyi) direkt gaza çevirerek yok eder.

Hangi yaş aralığına uygulanabilir?
Belirli bir yaş aralığı yok. Deri fazlalığı, sarkma ve kırışıklık olan vakalarda her yaşta uygulanabilir, hiçbir yan etkisi yoktur.

Plazma uygulamasını başka işlemlerle kombine olarak kullanıyor musunuz?
Elbette, uygulanan yöntemlerin hemen hepsi ile kombine olarak uygulanabilir. Kazayağı ve kaş ortasındaki dinamik çizgileri yok etmede ve kaşı hafif kaldırmada botulinum toksini injeksiyonu yapılabilir. Göz çevresindeki kuruluk, renk düzensizlikleri ve torbalanmalar için mezoterapi kokteyllerinden destek alıyoruz. Buna karşılık gözaltındaki çukurluklar ve yağ dokusu kaybına bağlı boşluklarda gözaltı ışık dolgusu çok etkili. Kapak düşüklüğüne kaş düşüklüğü veya göz kenarı düşüklüğü de eşlik ediyorsa tedaviye ip askılama yöntemlerini ekleyebiliriz. Ayrıca kaş kaldırmada Fokuslu Ultrason (HIFU) uygulaması da çok başarılı. Kısacası birçok tedavi yöntemi mevcut. Yeter ki doğru hastaya doğru tedaviler uzman ellerde uygulansın.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.