El yapımı, çiçekli tasarımlarıyla fark yaratıyor

Mitolojiden esintilerle yarattığı NGG Jewelz markalı takı tasarımlarıyla Ortadoğu’da önemli işbirliklerine imza atan Nil Görgülü’yle tasarım tutkusunu konuştuk.

El yapımı, çiçekli tasarımlarıyla fark yaratıyor

RÖPORTAJ ÖZGE ZEKİ
FOTOĞRAF KUTUP DALGAKIRAN

Takı tasarımcısı Nil Görgülü, Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Edebiyatı sonrası yine aynı üniversitede Ticaret ve Yönetim okumuş. Uzun yıllar ilaç sektöründe çalıştıktan sonra aksesuarlara ve nakışa hep ilgi duyduğu için hobisini işe dönüştürmeye karar vermiş. "Her dönem Mısır firavunlarından ve kraliyet ailelerinin mücevherlerinden etkilenmişimdir. Mücevher kullanan kişiye güven verir" diyor. Yeni sezonda mineli çiçek takıları Bağdat Caddesi'ndeki mağazası, Harvey Nichols ve Brandroom'larda, dünya çapında ise Doha, Ürdün, Dubai ve Abu Dabi'de satışta. Mağaza ağını genişletirken Ortadoğu'da çiçek denince akla gelen ilk isim olmayı hedefliyor.

Tasarımcılığa nasıl başladınız?
Takıların ve tasarımın benim için anlamı güven ve şaşaa havası. Benim yaş dönemim çok iyi hatırlar; mahallede oynayan çocuklardık biz, daha o zaman kızlarla rengarenk ipliklerimizi alıp bileklik örerdik. Tasarıma daha ilkokuldayken babaannemin öğrettiği nakış işlerini yaparak başladım diyebilirim. Yeni bir şey ürettiğim zaman duyduğum o ilk heyecanı ise hiç kaybetmedim. İşte bugün yaptığım tasarımlarda o etkiler var, evinde bile babaannesinin ördüğü dantelleri halen kullanan bir karakter olarak siz düşününün artık el işi el, emeği olan her şeye ve eskiye olan düşkünlüğümü. Tasarımcı aslında sonradan olunmuyor, o ruh ile doğuyor insan; genlerden gelen bir durum.

Tasarım felsefenizi nasıl özetliyorsunuz?
Felsefe olarak aslında "zıtların dansı" diyebiliriz. Vintage ile moderni, abiye ile sporu, sade ile gösterişi karıştıran parlak, ışıltılı dokunuşlar ön plandadır benim tasarımlarımda. Sade el yapımı ip bilezikleri altın, değerli metal ve taşlarla birleştirmeyi seviyorum. Takıların kişiye güven ve şaşaa havası vermesi önemli.

Takıların materyalleri neler?
Renkli metallerin, renkli ipek kumaşların, iplerin, renkli taşların, büyük ve küçük endüstriyel objelerin, kristallerin kullanıldığı modern ve Osmanlı motifleriyle harmanlanmış malzemeler, ışıltılı parıltılı ürünler.

İlkbahar/yaz koleksiyonunuzdaki mineli çiçek tasarımlarınız nasıl oluştu?
Çiçekleri oldum olası çok sevmişimdir. Mitolojiye de her zaman ayrı bir ilgi duymuşumdur. Her çiçeğin kendine ait bir mitolojik hikayesi de olunca bu ikili benim için vazgeçilmez oldu haliyle. Bu sene pandeminin de etkisi ile zaman daha boldu son teknolojik gelişmelerden de faydalanıp çiçekleri birbirine karıştırıp farklı melez çiçekler ortaya çıkarttık. Örneğin papatyanın hatlarını sivrileştirip biraz daha vahşi bir papatyaya dönüştürdük. Doğada bulunmayan ve benim yarattığım bir çiçek. İşte bu süreç bana inanılmaz keyif veriyor. Sıfırdan var etmek ve insanların bunu keyifle kullandığını ve bunu hiçbir yerde görmediklerini söylemeleri paha biçilemez. Ayrıca çiçekler 7'den 77'ye, her kesime hitap ediyor ve çok enteresandır ki herkes kendi karakterine uygun paralel çiçekler alıyor. Kırılgan yapılı insanlar, lale, gelincik, nergis gibi çiçeklere yönelirken, daha sert mizaçlı insanlar orkide, sümbül, şakayık gibi çiçeklere yöneliyor. Hiç şaşmadı bu. Herkes kendine uygun çiçeği karakterine göre seçiyor.

Bağdat Caddesi'ndeki mağazanız ne zaman açıldı?
Atölye Nuruosmaniye'de. Senelerdir oradan yürüttüğüm işleri artık bir mağaza ile taçlandırma zamanı gelmişti. Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal mağazamı Şubat 2020'de açtım. Evime de çok yakın olması sebebi ile tercih ettim. İki katlı bir mağaza, alt katta takı atölyelerimiz oluyor. Şu an kapalı grup az sayıda kişi ile hijyen şartları dahilinde veya online devam ediyoruz.

Dubai ve Abu Dabi'deki satış noktalarınızdan bahseder misiniz?
Orta Doğu'yu çok seviyorum ve burada vakit geçirmekten zevk alıyorum çünkü burası çok sihirli ve modaya uygun bir pazar. Özellikle Dubai ve Suudi Arabistan'dan müşteriler çok düzenli. Bu nedenle varlığımızı Ortadoğu pazarına taşımak doğru bir karar. Markamı sergilemek ve daha geniş bir müşteri tabanına tanıtmak için Dubai'de etkinliklerle başladık ancak şimdi talebi karşılamak için daha geniş bir dağıtım zincirine geçiyoruz. Abu Dabi'de "NGG Jewelz" olarak lokal ortakla kendi mağazamızı açıyoruz. En kısa sürede tamamlamayı düşünüyoruz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.