Arda Türkmen'den 'En güzeli evde' tarifler

Türkiye’nin en ünlü şeflerinden Arda Türkmen, bu haftaki ‘Chefs Table’ sayfamızın konuğu oldu. Türkmen, yaza özel içinizi serinletecek lezzetli limonata ve pratik un kurabiyesi için mutfağa girdi.

Arda Türkmen'den 'En güzeli evde' tarifler

RÖPORTAJ MELİH TÜRK
FOTOĞRAF ŞEREF YILMAZ

Mutfak serüveni çok küçük yaşlarda başlayan ve herkese yemek yapmayı sevdiren şef Arda Türkmen, yaz için pratik tarifler verdi. Ünlü şefle Bosch Ev Aletleri ile gerçekleştirdiği 'En Güzeli Evde' projesinin detaylarını da konuştuk. Aşcılık ve yemek üzerine merak edilenleri yanıtlayan Arda Türkmen, mutfakta standarlarını yükselten Bosch ürünlerini kullanarak yine mükkemel sonuçlar çıkardı.

Mutfak serüveniniz ne zaman ve nasıl başladı?

Mutfak serüvenim aslında çocukluktan başladı. Çünkü rahmetli babam Divan Otelleri'nin yiyecek içecek müdürüydü o yıllarda. Güzel bir aile apartmanında büyüdük. En üst katta anneannem, onun altında biz, onun altında da dayımlar otururdu. Aile apartmanında olduğumuz için herkes aktif olarak iş hayatında fakat anneannem bütün apartmanın yemeklerini yapardı. Babamı görmeye gittiğimde hep mutfağa girerdim. O yüzden oralardan merak saldım. O merak büyüye büyüye gelişti. Evde yemek, babamın yanına gittiğimde yemek, ailenin içinde yemek derken bir anda hayatım yemek oldu.

Hangi ülkenin mutfaklarını seversiniz?

Politik bir cevap gibi görünebilir ama ben Türk mutfağından sonra hemen hemen hepsine eşit mesafedeyim. Ama genel olarak bu Akdeniz bölgesinin hem güneyi hem kuzeyinde çıkan yemekler benim için damağı mutlu edici yemekler.

Sizin için iyi bir şef olmak ne anlama geliyor? İyi bir şefin kriterleri nelerdir?

Aslına bakarsanız şefi n tırnak içindeki tanımlarından bir tanesi yemeği güzel pişirmek olduğu kadar bir tanesi de o yemeği pişirilen bütün alanı ve bütün yemeklerin doğru sevk ve idaresini yönetebilmektir. Ben iyi şef olmanın tanımını yaparken hem yaptığı yemeğe, hem ürüne saygı gösterecek ama aynı zamanda da operasyonu yapan ekibi iyi yönetip yönlendirebilecek bir insan olduğunu söyleyebilirim. Benim için iyi şefi n tanımı budur.

Sizin en sevdiğiniz yemek ne veya "vazgeçilmezim" dediğiniz yemekler var mı?

Bütün yemekleri severim ve hepsini keyifl e yerim. Benim damak tadım çok gelişmiştir. Mesela müzik zevkim de çok geniş ve değişiktir. Her türlü müziği dinlerim. Bambaşka bir müzik dinlerken bir anda bambaşka bir müzik söylerken görebilirsiniz. Yemekte de öyleyim aslında. Ama böyle vazgeçemem dediğim çok uzakta kalsam arayacağım şeyler bizim yöresel ürünlerimiz olur. Güzel bir zeytinyağlı yaprak sarmayı ararım, güzel bir patlıcanlı yemeği ararım, güzel bir Türk usulü serpme kahvaltıyı ararım.

Sizin camiada takip ettiğiniz, beğendiğiniz takdir ettiğiniz isimler var mı?

Kimi saysam bir diğerine haksızlık olur. Benim yakın gördüğüm başarılı bulduğum bir çok başarılı şef var. Mehmet Gürs, Ali Ronay, Osman Sezener ve daha sayamayacağım kadar iyi şefl er var. Adını saymadıklarım küsmesin bana. Yabancı şefl erden Amerikalı şef Grant Achatz var.

Naneli Limonata Frozen

Blenderinizin içerisine limon ve portakal kabuklarını rendeleyin. Toz şeker, limon suyu ve portakal suyunu da ilave edip blenderinizin kapağını kapatın. Ardından nane yapraklarını ilave edip çekmeye devam edin. Buzları ilave edip çekmeye devam edin ve buzlar iyice parçalanana kadar çekin.

Bosch Ev Aletleri ile 'En Güzeli Evde' isimli iş birliğine imza attınız, neler söylemek istersiniz bu projeyle ilgili?

Evet! Yemek pişen ev bir başkadır, ben her zaman buna inanırım. Bosch Ev Aletleri ile geçen sene başladığımız 'En Güzeli Evde' projesinde yer almaktan mutluluk duyuyorum. Bosch ile birlikte; özenerek yapılan, ince ince düşünülen ve içinde sevgi olan yemeklerin en iyisi olduğunu biliyoruz. Biz bu ortak noktada buluştuk ve evdeki şefl erin mutfak maceralarındaki lezzet yolculuğuna eşlik etmek için birçok keyifl i video hazırladık. Sunduğumuz basit çözümlerle elde edilebilen mükemmel sonuçlarla da milyonlarca kişiye hem ilham hem de rehber olmak istedik. Özellikle pandemi döneminde çok özel bir paylaşım yaşadığımızı düşünüyorum. Onlar bize, biz de onlara çok iyi geldik.

Mutfakta kullanılan mutfak araç gereçleri bir yemeğin lezzetinde ve başarısında ne kadar önemli sizce?

Hayatınızı kurtarıyor. Bu kadar net. Hayatınızdaki büyük konfor. Mesela yüz küsur sene önce yumurtanın beyazıyla şekeri çırparak bir kar köpüğü elde etmek için adamın kolu kopuyordu. Şimdi bir MUM Mutfak Makinesi'ne koyuyorsunuz. Beş dakika içinde onu yapıyor. O onu yaparken siz mutfakta başka bir şeyle ilgileniyorsunuz. Bu işe başladığım zaman bu kadar teknolojik fırınlar yoktu. Bizim eski usül kara fırınlarımız vardı. Bir revaniyi doğru pişsin diye fırının içinde sekiz kere çeviriyorduk, Şimdi koyuyorsunuz fırına tertemiz her tarafını altını-üstünü, sağını-solunu eşit pişiriyor. Bir de tam kıvamına ulaştığı zaman otomatik olarak kendi kendine kapanıyor. Ocağınıza geliyorsunuz, eskiden açıyordunuz ocağı hep böyle kısık ayar, az kısık, orta kısık, tam ısıyı yakalamak için uğraşıyordunuz. Şimdi ocağı açıyorsunuz, kademe kademe dereceleri var. Aslına bakarsanız bu tarz yeni teknolojiye sahip ürünler, hayat standartlarınızı yukarı taşıyor, mutfakta geçirdiğiniz zamanı çok daha keyifli ve konforlu bir hale getiriyor. O yüzden ürünleri çok severek kullanıyorum. Olmadığı zaman elim ayağım eksik gibi hissediyorum kendimi.

Mutfakta güzel işler çıkarmak için bir ekipman kurmaya kalksak Bosch'un hangi ürünlerini almayı tavsiye edersiniz?

Bir mutfakta en önemli, olmazsa olmaz pişirme unsuru iyi bir ocak ve iyi bir fırındır. Bunları dışarda bırakırsanız MUM Mutfak Makineleri çok işe yarıyor. Çünkü bununla poğaçada yapabiliyorsunuz, kek, börek, pasta da yapabiliyorsunuz. Yani her türlü hamur işini yapabiliyorsunuz. El blenderi benim elim ayağım gibi. Parçalama, doğrama, dilimleme için çeşitli uçlara sahip… Mesela bir çorba yapıyorsunuz daha pürüzsüz olsun diye parçalayıcıdan geçiriyorsunuz istenilen kıvama geliyor. Hepsi çocuğum gibi ayıramıyorum. İyi bir mutfak kurmak isteyenlere temel fırın, ocak gibi pişirme ekipmanlarından sonra en çok tavsiye ettiğim şey bu MUM Mutfak Makineleri. Çünkü gerçekten çok işe yarıyor. Elle yapılan yoğurma işlemlerinde tereyağda elin ısısıyla dokusu değişiyor. Bu aletler bu dezavantajı ortadan kaldırıyor.

Pandemi döneminde özellikle sizin sektör sıkıntılı günler yaşadı. Siz pandemi dönemini nasıl geçirdiniz? Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Pandemi döneminde şunu gördüm: Evde oturan herkes en çok lahmacun özlemiş. Çünkü benim lahmacun videosu rekor üstüne rekor kırdı. Evde lahmacun yapabilmek büyük bir konfor olmuş herkes için. Pandemi dönemi herkes için zor geçti hala etkileri sürüyor zaten. Bence insanın biraz daha kendi içine dönmek zorunda kaldığı ve farklı bir dönemdi. İşimize gidemedik, ailemizi göremedik, sevdiklerimizden uzak kaldık. Bu devam ederken iş yine 'En Güzeli Evde'ye geliyor. Bu dönemde mecburen evde kalmışken aslında gündelik hayatımızda var olan gündelik şeylerin, yani bir arkadaşınızla kahvaltıda buluşmak, sevgilinizle akşam yemeğine gitmek ve benzeri standart özel seremoni gerektirmeyen şeyleri evde yapabileceğinizi bilmek güzel. Ben de pandemi döneminde 'En Güzeli Evde' diyerek bir sürü tarifler yapmaya devam ettim.

Un Kurabiyesi

MUM mutfak makinenize karıştırma ucunu takın ve haznesine tereyağı ve pudra şekeri ilave edip iyice karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip karıştırmaya devam edin. Önceden ısıtılmış fırında, 170 derecede 12 dakika pişirin.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.