Zeynep Kartal ''Ascot'un atmosferi heyecan verici''

Yıllar boyunca Alexander McQueen ve Stella McCartney gibi moda tasarımcılarının da başkanlık yaptığı, İngiltere’de 300 yılı aşkın bir geleneğin simgesi olan The Royal Ascot’un ilk Türk Moda Kurulu Başkanı Zeynep Kartal ile yeni heyecanını paylaştığımız ke

Zeynep Kartal ''Ascot'un atmosferi heyecan verici''

RÖPORTAJ İREM ORHAN
FOTOĞRAF KIRSTIN SINCLAIR

Tasarımları yıllardır Lady Gaga, Jesse J ve Bebe Rexha gibi pek çok ünlü isim tarafından tercih edilen Zeynep Kartal, dünya moda sahnesinde elde ettiği başarılarına bir yenisini ekleyerek, bizleri bir kez daha gururlandırdı. Her yıl kraliyet mensupları ve İngiliz aristokratlarından seçilmiş özel isimlerin katılımıyla gerçekleşen, birbirinden etkileyici stillerin ve özgün şapka tasarımlarının yarıştığı The Royal Ascot'ta, Moda Kurulu Başkanı olarak katılım göstererek tüm dikkatleri üzerine çeken Zeynep Kartal ile yeni görevi ve etkinliğe dair merak edilenleri konuştuk.

İngiltere'de 300 yılı aşkın bir geleneğin simgesi olan The Royal Ascot'un bu yıl Moda Kurulu Başkanı siz oldunuz. Nasıl gelişti süreç, nasıl gidiyor her şey?

Bahsettiğiniz gibi İngiltere'nin simgesi haline gelen The Royal Ascot'un bu yılki Moda Kurulu Başkanı olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Geçmişte Alexander McQueen ve Stella McCartney gibi isimlerin başkanlık yaptığı kurulun tarihinde bu göreve seçilen ilk ve tek Türk olmak ayrıca benim için bir gurur kaynağı... Zeynep Kartal markası İngiltere'de nasıl organik bir şekilde geliştiyse, başkanlığa getirilme sürecimde aslında aynı şekilde oldu. Moda Kurulu Başkanı seçilme sürecinde tasarımcının toplumsal konulardaki hassasiyetinin yanı sıra sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik konularındaki çalışmaları da titizlikle değerlendiriliyor. Moda yolculuğuma değer katan tasarımlarımla beraber Londra Moda Haftası kapsamındaki defilelerim, sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik konularına karşı olan bakış açımın da bu süreci olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum. Küresel ölçekte yaşadığımız pandemi sebebiyle geçen yıl yarışlar kraliyet ailesinin katılımı olmadan gerçekleşmişti. Geçen yıl ise The Royal Ascot Fundraiser, sağlık çalışanlarına destek için İngiltere Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak tasarımcıların yer aldığı dijital bir kampanya başlatmıştı. 'Styled with thanks' adıyla başlatılan bağış kampanyasında tek Türk moda tasarımcısı olarak yer almıştım.

The Royal Ascot At Yarışları, beş gün boyunca adeta bir moda şöleni gibi çok renkli görüntülere şahitlik yaptı. Bu yıl yeni görevinizle beraber The Royal Ascot'ta yer almak size neler hissettirdi?

Tabii ki; yeni görevimle beraber The Royal Ascot'a katılmaktan inanılmaz bir şekilde mutluyum. Kariyer yolculuğumun en özel ve en değerli anlardan birine şahitlik ettim. Böyle bir sürece birebir tanıklık etmenin yanında etkinlik boyunca görevim dolayısıyla aldığım güzel mesajlardan dolayı da bu mutluluğum bir kat daha perçinlendi. Çok yoğun bir programı geride bıraktık, bu daha yeni bir başlangıç. Önümüzdeki günlerde ise The Royal Ascot kapsamında hem Türkiye hem de İngiltere'nin bir arada olacağı çok özel bir projeye imza atmak için gün sayıyorum.

Tabii moda demişken The Royal Ascot'taki stilinizden biraz bahsetmek ister misiniz? Pek çok ünlü isim de etkinlikte yine sizin tasarımlarınızı tercih etti galiba değil mi?

Son birkaç yıldır özellikle Türk Gülü'ne karşı büyük bir ilgi duyuyorum. Bu tutkum geçen yıl Türk Gülü ile içeriğini zenginleştirdiğim duyulara hitap eden bir parfüm tasarımı yapmama da vesile oldu. Bu ilhamla da The Royal Ascot'a özel bir şapka serisi hazırladım. Şapka tasarımlarıma Türk Gülü ile hayat verdim. Kariyerim boyunca özellikle İngiltere'de hayata geçirdiğim pek çok projede ülkemden bir parçaya yer vermeye her zaman özen gösterdim. The Royal Ascot'ta ağırlıklı olarak tercihimi daha çok midi elbiselerden yana kullandım. Bunun yanı sıra vücudu saran, uzun İspanyol kollu olan dantellerle bütünleşen tasarımlarımı tercih ettim. Kıyafet kombinlerimi gül ayrıntılı şapkalarla bütünleştirdim. Tasarımlarımdaki renk kolajı ise uçuk mavi, soft pembe, menekşe moru ve fi ldişi tonları oldu. The Royal Ascot'ta bu yıl pek çok farklı isim tasarımlarımı tercih etti. The Royal Ascot'un giyim kurallarına uygun, kişiye özel tasarımlar çalıştım. Özellikle şapka tasarım süreci beni gerçekten çok heyecanlandırdı. Hem kıyafet hem de şapka tasarımlarımı Ascot'un rengarenk atmosferinde görmekten oldukça mutluyum.

Bir yandan da sürdürülebilirlik ve sanat başlıkları altında yayınlanan ünlü İngiliz dergisi Royal Ascot Style Guide ise ilk kez Türk bir ismin tasarımıyla çekim yaparak, özel bir tasarımınızı kapağına taşıdı. Müthiş gurur ve heyecan verici bir duygu olsa gerek. Neler hissettirdi size?

30 yılı geride bıraktığım moda kariyerimin en heyecanlı dönemlerinden birini yaşıyorum. Bu göreve getirilmemin yanı sıra her zaman olduğu gibi genç yeteneklere tecrübelerimi aktarmak, onların yolculuklarına eşlik etmekten dolayı da tarifsiz bir mutluluk içindeyim. Sürdürülebilirlik kavramı yıllardır ana gündem maddemi oluşturuyor. Daha iyi bir dünya hareketinin bir parçası olmak ve tasarımlarımı bu eksende hayata geçirmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sürdürülebilirlik kavramını markamın DNA'sıyla bütünleştirerek, koleksiyonlarımı da uzun süredir bu bakış açısıyla hazırlıyorum. Su, enerji ve hammadde kaynaklarımızın hızlı bir şekilde tükenmeye başladığı gezegenimizde, bireysel olarak bu sorumluluk bilinciyle adımlarımı atmaya özen gösteriyorum. Sürdürülebilirlik ve sanat odağında yayınlanan Royal Ascot Style Guide Dergisi, yeni görevime başlamamla beraber 'The Royal Ascot'ta Zeynep Kartal kadını nasıl giyinirdi' sorusunu bana yönelterek bir tasarım yapmamı rica etti. Böylelikle The Royal Ascot'a özel, sürdürülebilir kumaşlarla hazırladığım özel fildişi rengindeki midi elbise ceket tasarımını hazırladım. Sonrasında ise tasarımımı dergilerinde kapak yapmak için teklifte bulundular. Çok keyifli bir çekim ardından bana mutluluk veren güzel kareleri sayfalarına taşıdılar.

Etkinlik kapsamında düzenlenen The Royal Ascot Moda Yarışması'nın finalistlerine özel eğitimler verdiğiniz bir süreçten geçtiniz, gençlerle iş birliği nasıldı?

Bu yıl etkinlik kapsamında genç yeteneklerin başvurduğu The Royal Ascot Moda Yarışması'nın birincisini belirledik. The Royal Ascot etkinliğine kendi tasarımını giyerek katılım gösterdi. Göreve seçilmemle beraber ülke çapındaki üniversitelerde moda tasarımı, atölye eğitimleri, sektör ihtiyaçları, ürün geliştirme, moda yönetimi ve iletişimi gibi farklı konularda eğitimler vererek, genç yeteneklere rehberlik etmeye devam edeceğim. Geçmişten beri genç yeteneklerin kariyer yolculuklarına destek veren bir tasarımcı olmaya her zaman önem vermiş biri olarak bu platformda da gençlerle beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum.

Markanız ile ilgili yakın vadeli sizi heyecanlandıran yeni projeleriniz var mı?

Öncelikli olarak yeni normale alıştığımız dünya düzeninde önümüzdeki süreçte fiziksel bir defileyi hayata geçirmeyi çok istiyorum. Podyum heyecanını, defile ruhunu yaşamayı ve hissetmeyi çok özledim. Bu yıl çok özel işbirliğini hayata geçirmeyi de planlıyorum. Tasarım sürecim beklediğimden de keyifli ve verimli geçiyor. Stiline ve vizyonuna çok güvendiğim bir isim olan Nazer Büllen ile ortak bir koleksiyona imza atacağız. Yılsonuna doğru The Royal Ascot ile sürpriz bir projeye başlamaya hazırlanıyoruz. Türkiye ve İngiltere arasında bir köprü kuracağımız bu özel projenin gerçekleşmesini heyecanla bekliyorum. Bunun yanı sıra yine İngiltere'de bazı üniversitelerin moda tasarım bölümü öğrencileriyle bir araya gelerek, eğitimler ve atölye çalışmaları yapmayı sürdüreceğim.

ZEYNEP KARTAL RÖPORTAJININ VE FOTOĞRAFLARININ TAMAMI ŞAMDAN PLUS YENİ SAYISINDA...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.