Elif Dürüst: ''Hayatta her daim değişimi kucaklıyorum''

“Şimdilerde hayatımın en heyecanlı dönemlerindeyim” diyen Elif Dürüst ile bir araya geldik, her daim değişikliklere açık yaşamı, hayattaki kırmızı çizgileri ve gelecek planlarına dair konuştuk.

Elif Dürüst: ''Hayatta her daim değişimi kucaklıyorum''

RÖPORTAJ İREM ORHAN
FOTOĞRAF ALİ KALYONCU

VİDEO KORAY IŞIK
MODA EDİTÖRÜ NUR EDA İŞBİLİR
SAÇ MERT PEKGÜZEL
MAKYAJ BEDİRHAN AYDIN

kendine has stili, nevi şahsına münhasır bakış açıları ve kendinden ödün vermeden değişimi kucaklayan çizgisi ile yıllardır fark yaratan işlerin içinde görmeye alışık olduğumuz Elif Dürüst ile sıcak bir yaz gününde Kilyos'ta keyifli bir çekimde buluştuk; tutkunu olduğu sanat dünyasından özel yaşantısına kadar samimi bir sohbete yelken açtık.

BACKSTAGE VİDESONU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Şimdilerde hayatınızın nasıl bir dönemindesiniz, nasıl gidiyor her şey?

Hayatımın heyecanlı bir dönemindeyim diyebilirim. Cüneyt Özdemir'in YouTube kanalında sanatın ruhu adında bir sanat programı yapıyorum. Sanat ve psikolojinin ayrı ayrı düşünülemeyeceğine inandığım için, sanatın insan ruh hali üzerindeki etkisinden konuştuğumuz, sanatçı ve terapistlerle röportajlar yaptığım bir program.

Şu hayatta yaşadıklarımızın bütünü bizi biz yapan şeyler oluyor, hayatımıza yön veriyor. İçinden geçtiğimiz pandemi süreci hayata bakışınızda değişiklikler yarattı mı?

Pandemi hepimizde birtakım değişiklikler yarattı. Pek çoğumuzun doğayla ilişkisini tekrar gözden geçirmesini sağladı. Birbirimizle olan ilişkilerimizi gözden geçirdik. İnsan ilişkilerinin öneminin altı çizildi. Sağlıklı bir yalnızlık yaşadıysak eğer bu dönemde, kendi içimize yolculuk yapıp, farkındalığımızı artırdık.

Sanatla son derece iç içe biri olarak, geçtiğimiz günlerde 15. kez gerçekleşen Contemporary Istanbul'u da yakından takip ettiniz. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu yılki fuarı?

Contemporary Istanbul'u YouTube'de yaptığım Sanatın Ruhu adlı programım için de gezdim. Yabancı galeriler bu yıl pandemi dolayısıyla katılamadı. Ancak pek çok galerici ve sanatçının katıldığı bir program oldu. Ve bu galerilerin, sanatçıların, fuar kurucularının iyi niyet ve fedakarlıklarla gerçekleştirmiş oldukları güzel bir fuar oldu. Böyle bir dönemde yaptıkları gerçekten çok önemliydi bana göre. Sanat yine bizleri bir araya getirdi, iyileştirdi ve nefes aldırdı.

Eğitim hayatınız, Aralık Derneği, 6. Cadde derken iş hayatında hep aktiftiniz. Peki, çıktığınız kariyer yolculuğunda şimdilerde yolun neresinde görüyorsunuz kendinizi?

Ben 15 yıl boyunca Aralık Derneği'nde çalıştım. Psikolojiden felsefeye, sanat tarihinden edebiyata pek çok konuyla ilgilindim. 6. Cadde'de ise sekiz yıl boyunca yöneticilik yaptım. Şu anda ise Cüneyt Özdemir'in YouTube kanalında Sanatın Ruhu adlı bir sanat programı yapıyorum.

Siz kendi 20'li yaşlarınıza dönüp baktığınızda o günlerden bu yana kendinizdeki değişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?

İnsanın çocuğunun olması, hayatta kendinden önce gelen bir varlığın olması duygusuyla yüzleştiriyor insanı. Öncelik her zaman çocuğun oluyor. Benim için hayatta her zaman her şeyden önce Yasemin gelir. Kızım şimdi 20'li yaşlarda ve ben kendi 20'li yaşlarıma dönüp baktığımda kendimde çok büyük değişiklikler görüyorum. Çünkü ben kendini çok iyi analiz eden, hatta yıllarca terapilere giden biri olduğum için kendimde, hayatımda zaman zaman radikal değişimler yaşıyorum. Ve ben insanın değiştiğine çok inanırım.

Sizi tanıdığımızdan bu yana her daim çok fit gözüküyorsunuz ama pek çoğumuz bazı dönemlerde duygusal açlıkla baş etmeye çalışırken, bu durum sizi de teğet geçmiş olamaz dimi? Yemek yemeyle ilgili probleminiz oluyor mu?

Sağlıklı yiyecekler tüketerek beslenmeye dikkat ediyorum ama tabii ki benim de sağlıksız beslendiğim dönemler oluyor. Onu da daha sonraki günlerde dikkat ederek dengelemeye çalışıyorum. Duygusal açlıkla başa çıkmak içinse pek çok yöntemim var. Tabii hepimizin pek çok yöntemi oluyor bunun için ama yemek yemek hiçbir zaman bu yöntemlerden biri olmadı benim için.

Evlilik kelimesi ile yakınlığınız nedir?

Evlilik kelimesiyle şu an hiçbir yakınlığımın olmadığını söyleyebilirim.

Uzak ya da yakın vadeli, kalbinizi çarptıran yeni projeler var mı? Markanızla ilgili yeni hayalleriniz neler?

Şu sıralar içinde bulunduğum proje yani yaptığım Sanatın Ruhu programım en büyük heyecanım. Şimdiye kadar pek çok sanatçı ve terapistle röportajlar yaptım. Bu isimler arasında mesela şu an YouTube kanalında izleyebileceğiniz Ressam Ardan Özmenoğlu, tiyatro sanatçısı Selçuk Yöntem, Hakan Meriçliler, Doğu Demirkol, Ahmet Güneştekin, Ali Elmacı gibi isimler var. Şimdi ise sırada Zülfü Livaneli ve Murat Pilevneli var. Sonra bir yaz arası vereceğiz programa, Eylül ayında yeni konuklarla yola devam ediyor olacağız.

RÖPORTAJIN VE FOTOĞRAFLARIN TAMAMI ŞAMDAN PLUS YENİ SAYISINDA...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.