''Özel mimari dokumuz ile fark yaratıyoruz''

2019 yılında inşaatına başlanıp, 2021 Temmuz ayında misafirlerine kapılarını açan ve Alaçatı’da sunduğu hizmetlerle kısa sürede fark yaratan otel Enso’yu, işletmecisi İlknur Ağlar ile konuştuk.

''Özel mimari dokumuz ile fark yaratıyoruz''

RÖPORTAJ İREM ORHAN

Misafi r odaklı yaklaşımlarıyla öne çıkan ve sezonda misafi rlerini ağırlamaya başlayan Enso, Alaçatı'da modern otel dokusu ile konforlu yaşam alanları sağlıyor. Otel hakkındaki düşüncelerini; "Görünüşte Alaçatı'ya ait fakat içeriye girdiğinizde net olarak bir şehirli. Biz köyün bakir ve doğal dokusunu tenimizde, şehrin; özgür, asi ve modern kimliğini içimizde taşıyoruz" şeklinde özetleyen Enso'nun işletmecisi İlknur Ağlar ile otelin Alaçatı'da hayat bulma hikayesinden, yönetim felsefesine hatta mutfak politikalarına kadar keyifl i bir sohbeti paylaştık.

Enso Alaçatı'nın hikayesi nasıl başladı?
Yaklaşık yedi yıldır turist olarak yazları tercih ettiğimiz ve keyifle tatil yaptığımız güzel Alaçatı'nın hemen hemen en iyi birçok otelinde konaklama fırsatı bulduk. Beğendiğimiz kadar memnun kalmadığımız ve eksik bulduğumuz yerler de oldu. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışında gezdiğimiz yerleri sadece turist veya müşteri olarak değil; yatırımcı gözüyle de inceledik. Alabileceklerimizi aldık, notlarımızı tuttuk, gözümüzle ve gönlümüzle detaylı inceledik. Alaçatıda'ki hizmet sektörü eksikliklerini de tespit ettik ve Alaçatı'mızın bir Enso'ya ihtiyacı olduğunu gördük. Bu sebeple 2019 yılında inşaatına başlayıp, 2021 Temmuz ayında misafirlerimize kapılarımızı açtık.

Peki, otel adının özel bir anlamı var mı?
Japonca bir kelime olan ve daire anlamına gelen Enso, bir meditasyon halidir. Budist keşişler tarafından çizilen zen dairesi ruhsal bir anı tam olarak temsil edebilir. Fırça ve mürekkep eşliğinde tek bir soluk ve hareketle kağıt ya da bez bir zemin üzerine çizilir. Müdahale edemez, onu değiştiremez ve düzeltemezsiniz. Çizilen çember kusurlarıyla mükemmeldir. Dengeyi, uyumu, doğru yerde doğru hız ve hareketi, kendine güveni, devamlılığı ve zıtlığı gibi birçok anlamı temsil ediyor. Bazı insanlar tarafından, 'başladığın noktaya geri dönmek' veya 'başlangıcı olan her şeyin sonu vardır' gibi anlamları olduğu söylenir.

Oteli Alaçatı'daki diğer yerler arasında farklılaştıran hususlar neler?
Bilindiği üzere Alaçatı bünyesinde yaklaşık olarak 600 küsur butik otel bulunuyor. Bunların birçoğu eski taş evlerin restorasyonu sonucu kullanıma açılmış tarihi binalar. Birçoğu Alaçatı yerlisinin kendi yaşadıkları evleri otele dönüştürdüğü yerler. Dolayısıyla Alaçatı dokusuna uygunluğu bakımından dekor ve dizaynları eski, taş ve ahşaba dayalı. Hatta öyle ki; eski ve bakir durması açısından ne kadar konforsuz ve eski malzeme varsa kullanılmış bazı yerlerde. Bu noktada söz konusu müşteri konforu olunca özellikle hijyenik anlamda sınıfta kalıyorlar. Tam da bu noktada Enso, yepyeni bir tasarım, yeni bir otel dokusu, konforlu yaşam alanı sağlıyor misafirine. Dış görünüşte Alaçatı'ya ait fakat içeriye girdiğinizde net olarak bir şehirli. Biz köyün bakir ve doğal dokusunu tenimizde, şehrin; özgür, asi ve modern kimliğini ise içimizde taşıyoruz. Yani Enso, hem samimi bir köylü hem de inanılmaz modern bir şehirli.

Biraz da mutfak ekibinizden ve öne çıkan lezzetlerden bahsetmek ister misiniz?
Enso'nun mutfağı sabah 7'de Ovacıklı İsmail amcamızın kendi tarlasından yeşillikleri ve kendi tavuklarının sıcak yumurtalarıyla kapısını açar. İçeride olanca sempatikliği ve elinin lezzetiyle sizleri mutfak şefimiz Nimet Hanım karşılar. Önce halinizi hatırınızı sorar, sonra kahvaltıdan önce yaptığı taze kruvasanlarını kahveyle beraber ikram eder. Sonra alerji hassasiyetlerinize göre size mükellef bir kahvaltı sunar. Balı, Tunceli'nin Ovacık yaylalarından gelir. Reçellerini kendisi organik meyvelerden yapar, bahçemizde güneşte çektirir, şeker yerineyse bal kullanır. Peynirlerimiz yerli mandıralardan seçilir. Özetle; kendi evimizin mutfağında kendimize layık gördüğümüz ne ise, misafirlerimize de onu sunuyoruz.

Nasıl geri dönüşler aldınız, ilgi nasıl?
Biz kapılarımızı 1 Temmuz'da açtık. İki aydır ağırladığımız birçok misafirimizin yönlendirdiği dostlarını da ağırladık. Bizden gidince gözyaşı döken oldu. Reçellerimizi sipariş verenler, kruvasan ve ekmeklerimizi paket yapıp götürenler, bize teşekkür hediyeleri gönderenler... Bu bağlamda gördüğümüz ilgi ve memnuniyet bizi hem gururlandırdı hem daha çok heyecanlandırdı. Düşündüğümüzün de üstünde mutluyuz, doğru yapıyoruz işimizi.

Peki, Alaçatı'dan sonra Enso'yu başka şehirlerde de görür müyüz?
Neden olmasın... Kurumsal kimliği oturtup, sonrasında potansiyele uygun nokta atışlarıyla neden olmasın. Otel olarak büyümek hedeflerimiz arasında. Ancak yatırımımızı sadece otelcilik alanında değil, belki restoran ve bar olarak da sağlayabiliriz. Planlarımız çok ve hedeflerimiz büyük. Hizmet sektöründe olmak keyifli ve birçok kişiye hayatlarının idamesi için ekmek sağlıyor olmak onur verici.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.