Genç sanatçı platformu iş başında

BASE, Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun genç sanatçı adaylarının yapıtlarını İstanbul’da aynı çatı altında sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Bu yıl beşinci kez gerçekleştirilecek olan etkinliği kurucularından dinledik.

Genç sanatçı platformu iş başında

RÖPORTAJ İREM ORHAN

BASE, Türkiye'deki üniversitelerin resim, heykel, fotoğraf, video, grafik tasarım, cam ve seramik, geleneksel Türk sanatları bölümlerinden yeni mezun sanatçı adaylarının eserlerini beşinci kez bir araya getirmeye hazırlanıyor. Bu yılki teması 'Rezonans' olarak belirlenen BASE'te, sanat kariyerinin başındaki sanatçı adaylarıyla tanışabilmek ve onların farklı disiplinlerde özgün yapıtlarını bir arada görebilmek mümkün. 29 Eylül'de başlayıp 3 Ekim'e kadar devam edecek sanat etkinliğine Tophane-i Amire ev sahipliği yapacak; sergide 32 üniversiteden 100 yeni mezun sanatçı adayının 114 eseri yer alacak. Mezuniyetten profesyonel sanat hayatına geçişlerinde gençlere destek olmayı, kariyerlerine bir ivme ve yön kazandırmayı amaçlayan; Türkiye'nin yeni sanatçı nesline ışık tutan BASE, aynı zamanda galeri, koleksiyonerler, sanatseverler ve yaratıcı endüstrilerin de genç yetenekler keşfetmesine aracı olma misyonu taşıyor. BASE kurucularından Ali Kerem Bilge, İdil Bilge ve Aslı Boduroğlu ile BASE'in genç sanatçılara neler vaat ettiği, gelecekteki misyonu, genç sanatçılara ne gibi imkanlar sunduğu gibi konular üzerine konuştuk, BASE'in küratörü Derya Yücel'den etkinliğin bu yılki teması olan 'Rezonans' üzerine değerlendirmelerini aldık.

BASE projesinin ortaya çıkış hikayesi nasıl oldu, önce okuyucularımıza bununla ilgili bilgi vererek başlayalım dilerseniz?
İDİL BİLGE
2012 yılında Amerika'nın sanat alanında önde gelen lisansüstü eğitimlerinden birini veren New York Academy of Art'ın mezuniyet sergisine gitmiştik. Okulun, eğitimlerini tamamlayan sanatçılarını sanat dünyası ile buluşturmak için gösterdiği çaba çok ilgimizi çekmişti. Sanatçılar üretimlerini gelen misafirlere heyecanla anlatıyor, kariyerleri için pek çok önemli kişiyle tanışıyordu. O zaman düşünmüştük, Türkiye'de kim bilir kaç Güzel Sanatlar Fakültesi'nden kaç kişi mezun oluyor, bizler sanat izleyicisi/alıcısı olarak ne kadarını tanıyabiliyoruz, ne kadarı hiç sanat dünyasına ulaşamadan cesaretini kaybedip bırakıyor acaba diye… Kendi kişisel merakımızdan dolayı sergileri gezmenin yanı sıra fırsat oldukça Mimar Sinan, Marmara gibi okulların mezuniyet sergilerine de gitmeye çalışıyorduk. Mezuniyet sergilerini okullardan dışarı taşıyıp belki geleceğin önemli sanatçıları arasında olacak bu gençleri doğru kişilerle buluşturmak, cesaret kazandırmak, üretimlerini geniş bir izleyiciye sergileme fırsatı sunmak, Türkiye'nin farklı şehirlerinde sanat okumuş, mezun olmuş sanatçı adaylarına eşit bir görünürlük vermek 2012'den beri hep aklımızdaydı. 2017 yılında birkaç üniversitenin kapısını çalıp bu fikrimizi anlattığımızda böyle bir birlikteliğe ne kadar ihtiyaç olduğunu gördük ve kollarımızı sıvadık. Gördük ki, Türkiye'de Güzel Sanatlar Fakültesi veya sanatla ilgili fakültelerin olduğu yaklaşık 75 üniversite varmış ve her yıl mezun olan yaklaşık 2 bin genç sanatçı adayı...

BASE'de bu yılın teması ve eserlerin özellikleri neler?
DERYA YÜCEL
Önceki yıllarda olduğu gibi BASE 2021 seçkisinde de pek çok farklı şehirden, farklı üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinden mezun olmuş olan genç sanatçı adaylarının eserlerini izleyeceğiz. Sergi, resim, heykel, fotoğraf, video, baskı, tekstil, grafik tasarım, cam ve seramik, geleneksel Türk sanatları gibi pek çok farklı sanat dalından yapıtları bir araya getirecek. Genç sanatçı adaylarının formasyonları ve kullandıkları mecralar birbirinden farklı olsa da içerik ve ele aldıkları konularda ortak anlatımlar söz konusu. Bu yılki seçkide de kimlik, beden, çevre ve ekoloji, kentsel dönüşüm, tüketim toplumu gibi sosyal problematikler ele alınırken, ağırlıklı olarak resim, fotoğraf, video ve enstalasyon formunda anlatımlar öne çıkıyor. Bu yılın teması Rezonans. Rezonans'ı, bir maddenin frekansı yani titreşimi olarak açıklayabiliriz. Daha geniş bir düşünceye göre ise dünyadaki bütün nesnelerin ve canlıların kendine has bir titreşimi vardır ve evrendeki her şeyi birbirine bağlayan bu rezonans kanunudur diyebiliriz. Bu kavramı bir tür çıkış noktası olarak kullandım ve sanatın yaydığı etkileşim alanını Base'in yarattığı etkiyle ilişkilendirdim. Sanat, yaşamı, olayları, deneyimleri aktarmanın bir yoludur. Sanat, kişiselden toplumsala yayılan rezonanslar üreterek tüm farklılıklarımıza rağmen bizi ortak bir enerji alanında birleştirebilir. Dolayısıyla BASE de birbirinden farklı genç insanları, üretimleri, tavırları, düşünce ve yönelimleri tıpkı birçok frekansı yapısında bulunduran ve karmaşık titreşimleri barındıran bir rezonans alanı gibi paylaşıyor, çoğaltıyor ve geleceğe aktarıyor. BASE'in 2021 seçkisi bu nedenle rezonans başlığıyla izleyiciyi karşılayacak.

Her yıl sanat dünyasından değerli isimlerin yer aldığı çok sesli bir seçici kurula sahip BASE'in 2021 yılı başvurularını değerlendiren isimler arasında kimler var?
İ.B.
BASE'in 2021 yılı başvurularını; Aslı Sümer, Burak Delier, Çağrı Saray, Defne Casaretto, Derya Yücel, Gülçin Aksoy, Memed Erdener, Melek Gençer, Necla Rüzgar, Nermin Kura, Nilüfer Şaşmazer, Oğuz Erten, Orhan Cem Çetin, Sarp Evliyagil, Seçkin Pirim ve Serhat Kiraz değerlendirdi. Kurulumuzda çok farklı gözler olmasını önemsiyoruz. BASE'in kendisi gibi seçici kurulunun da çok sesli olması bizim için önemli.

BASE'ye bu yıl Tophane-i Amire ev sahipliği yapacak. Mekan olarak burayı tercih etmenizin herhangi bir sebebi var mı?
A.K.B.
Başlangıcından bu yana BASE sırasında izleyicilere mimari deneyim sunmayı da her yıl hedefliyoruz. Tarihi mekanları çağdaş sanat izleyicisi ile buluşturmak için büyük potansiyel var. Bu anlamda tarihi alanları genç sanatçıların işleri ile birlikte buluşturmak içinde contrast barındıran çok farklı bir deneyim sunuyor. İki yıldır Tophane-i Amire'de sergilemekten dolayı büyük keyif alıyoruz, başta Sayın Rektör Handan Hanım olmak üzere tüm Mimar Sinan Üniversitesi yönetimi, dekanlık ve ekibine teşekkür ediyoruz. Kadim mimarlık pratikleri her defasında hayran bırakıyor. 2019 sergisi sırasında Akaretler Sıraevler'de de harika bir sergi geçirmiştik ve tekrar Sıraevler ekibine müteşekkiriz. Özellikle pandeminin çok yoğun hissedildiği 2020 sergisinde yüksek tavanları ve doğal havalanan yapısıyla kurulum ve sergi esnasında Tophane-i Amire, bizleri ve ziyaretçileri güvende hissettiren bir mekan.

Peki, BASE genç sanatçılara ne gibi imkânlar sunuyor, onlara neler vadediyor?
ASLI BODUROĞLU
BASE'i ilk yılından bu yana bir 'sergi' değil bir genç sanatçı platformu olarak konumladık. Sergiden sonra sanatçılarla iletişimimiz her zaman devam ediyor. Birlikte ortak pek çok proje ve farklı sergiler-işbirlikleri yapıyoruz. Elimizden geldiğince sanatçılara daha çok görünürlük fırsatı sunabilmek için sanatsever markalarla işbirliklerimiz yıl boyunca devam ediyor. Kale Grubu ile 'Troya yılında' hayata geçirdiğimiz 'Düşler Ülkesi Troya Sergisi', Red Bull'un yeni ofisi için gerçekleştirdiğimiz 'Office Art Project' bunlardan birkaçı.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.