''Mönülerimiz mevsime ve ürünlere göre sürekli değişiyor''

Tutti’nin kurucusu Müge Ergül, taze ve mevsimsel mönüleriyle dikkat çeken restoranın kapılarını Şamdan Plus okuyucuları için açtı. Şef Müge Ergül ile kariyerinden mönülerine kadar birçok konuda keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

''Mönülerimiz mevsime ve ürünlere göre sürekli değişiyor''

RÖPORTAJ MELİH TÜRK
FOTOĞRAF KUTUP DALGAKIRAN


Müge Ergül, hayallerinin kendisini mutfağa sürüklediği başarılı şeflerden biri. Farklı bir alanda eğitim aldıktan sonra içindeki aşçılık ve mutfak aşkını farkeden Müge Ergül, bu alanda eğitim alarak kariyerini bu yönde sürdürmüş. Aşçılık okuyup ardından farklı şeflerle çalışan şef Müge Ergül'ün Bebek'te bulunan restoranı Tutti'yi ondan dinleyelim.

ŞEF MÜGE ERGÜL'ÜN ŞAMDAN PLUS İÇİN HAZIRLADIĞI TARİFLERİ İZLEMEK İÇİN VİDEOYA TIKLAYINIZ

Sizi tanıyarak baslayalım, egitiminiz, deneyimleriniz... Ve tabii mutfakla tanısmanız, bu yolu seçme hikayenizi ögrenebilir miyiz?
Saint Benoit Fransız Lisesi'ni bitirdikten sonra Bilgi Üniversitesi Televizyon Gazeteciliği Bölümü'nü bitirdim. Üzerine aşçılık okudum. Lokanta Maya ve Gram'da uzun süre çalıştıktan sonra Londra'da Ottolengi de kısa bir süre staj yaptım. Türkiye'ye dönüp Sanayi313'ün mutfak kısmını kurdum. 6 sene Sanayi313'te ortaklık yaparak hem şefliğini hem de işletme kısmını yaptım. Daha sonra Tutti adıyla kendi markamı kurdum. Mutfak benim için hep vardı, liseden beri de istediğim bir yerdi ama hedefe biraz yolu uzatarak ulaştım diyebilirim.

Mutfakta yasadıgınız ve unutamadıgınız bir anınızı bizimle paylasır mısınız?
Mutfak anılarla dolu bir yer aslında ama benim için en güzel anı Tutti'nin açılma süreci oldu. Çok zorlu ama bir o kadar da keyifli oldu. Bir yeri sıfırdan yapmak gerçekten çok büyük bir deneyim.

Bizim için hazırladıgınız spesiyallerinizin en önemli özellikleri neler?
Hazırladığımız spesiyallerin en önemli özelliği mevsimsel ve taze olmaları.

Hepsi leziz hepsi özel ancak yine de Tutti mönülerinden "gözbebegim" dediginiz yemekleriniz nedir?
Tutti'de yaptığımız her ürün aslında gözbebeğim diyebilirim. Ama lime'lı köfte ve susam yağlı fırın tavuk vazgeçilmezlerimiz arasında.

Bize bir sanal gurme turu yaptırmanızı istesek, Türkiye'de ve dünyada hangi sehirlerinde, nerelerde, ne yedirirsiniz?
Öncelikle dünyada bir sanal tur yapsak Fransa'nın güneyinden başlarım. Oradan İtalya'ya geçerim. Benim için Fransız mutfağı ve İtalyan mutfağı gerçekten çok şey ifade ediyor. Ama kültürümüze çok yakın olduğu için Yunanistan'dan da bahsetmeden geçmemek lazım. Türkiye'de ise durum çok daha farklı. O kadar zengin bir yemek kültürümüz var ki! Doğu ayrı bir lezzet, kıyılar, özellikle Ege sahil kıyıları ayrı bir lezzet. Ayırmak çok zor.

Sizin için iyi bir sef olmak ne anlama geliyor? Kendinizi bu anlamda nasıl tanımlarsınız?
İyi bir şef her zaman işiyle yakından ilgilenip işinin başında olmalı. Benim yıllardır yaptığım işlerin en güzel yanı benim için hep sıfırdan işin başında olmam oldu. Bence işin başında olmak her anlamda işi de şefi de güçlendiriyor. Ayrıca iyi bir şef olmak için durmamak lazım, araştırmak, yeni yerler gezmek, yeni tatlar aramak gerekiyor.

İzlediğiniz ve takip ettiğiniz şefler var mı? Biraz bahsetmek ister misiniz?
Türkiye'de Cihan Kıpçak, işlerini çok beğendiğim bir şef. Elinin değdiği her şeyin güzelleştiğini düşünüyorum. Yurt dışında ise Ottolenghi'yi tarifleri ve konsepti açısından kendime yakın buluyorum.

Hayalleriniz ve projelerinizle ilgili ipuçları almayı da isteriz...
O kadar çok hayalim var ki... Mesela bir kitap çıkartmak istiyorum. Bir sofra koleksiyonu hazırlamak istiyorum. Onun dışında yeni projelerim var yemek programı üzerine...

Salatalı levrek
Özel soslarla hazırladıgımız salata malzemelerini karıstırıyoruz. Önceden fırınladıgımız levregin üzerine salatasını yerlestirerek servis ediyoruz.

Çilekli semizotu salatası
Özel hazırladıgımız sosla semizotunu iyice karıstırıyoruz. Ardından kaju ve çilek ekleyerek misafirlerimize sunuyoruz.

Çikolatalı çilekli toplar
Hazırladıgımız hamur toplarını ortadan kesip içine çikolatalı pasta kremasını koyuyoruz. Çilegi hamurun merkezine yerlestirip hamurun diger parçasıyla üstünü kapatıyoruz. Ardından yine üstüne çilek koyup servis ediyoruz.

MUTFAK SIRLARI
"Iyi malzeme bence en önemli sır diyebiliriz. Iyi malzeme ile kötü yemek yapmak gerçekten zor olsa gerek. Bir de iyi yemek için çok zorlamamak lazım. Bana göre basit ve sade olan her zaman güzeldir."

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.