''Hedefimiz her çocuğa ulaşmak''

Çocukların sabırsızlıkla beklediği, ülkemizin en büyük çocuk ve aile organizasyonu olan ‘Yaratıcı Çocuk Festivali’ için geri sayım başlamışken, etkinlik kurucusu Derya Topçu ile organizasyona dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

''Hedefimiz her çocuğa ulaşmak''

HAZIRLAYAN İREM ORHAN

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek 'Yaratıcı Çocuk Festivali' 4-5 Haziran tarihlerinde Maçka Küçükçiftlik Park'ta düzenlenecek. Bu yılın teması ise 'süper kahramanlar'. Yalnız bu kahramanlar süper güçleriyle uçan bildik kahramanlar değil. Kahramanlar; ülkesini ve dünyayı bilim, sanat, spor yoluyla değiştirebilmiş insanlar. Festival, 'eğlence, eğitim ve atölyeler' olmak üzere üç temel etkinlikler bütününden oluşacak. Bunlar, çocukların yanı sıra anne babalara da hitap edecek. Etkinliğin perde arkasını konuşmak üzere, Yaratıcı Çocuk Festivali Etkinlik Kurucusu Derya Topçu ile bir araya geldik.

Festival fikri nasıl doğdu? Süreci biraz anlatır mısınız?
Kızım Asya daha küçükken onunla katılabileceğim, düzgün bir etkinliğin açlığındaydım. Parklarda, müzelerde dolanıp duruyordum. Böylesine büyük bir metropolde; kendi çocuğumun layık olduğu kültür ve sanat ikliminin hayaliyle başladı her şey. Baktım ülkemde yok, 'Ben yapayım' dedim, toplumda bu derece karşılık bulacağını bilmiyordum, o kadar naifçe bir çabayla başladım ki; şimdi geldiği noktayı görünce sevinç duyuyorum.

Neden yaratıcı çocuk? Sizce 'yaratıcı çocuk' kime denir?
Çocukluk muazzam bir potansiyel. İçi, dışı, ucu, bucağı her yanı yaratıcılık dolu. Ancak bizler istemeden ve hatta çoğu zaman doğru olduğunu düşündüğümüz sebeplerle o potansiyeli örseliyoruz. Bu kelime yaratıcılığın değerini vurgulamak, biraz da festivalin genel kürasyonuna dair bir fikir vermek için çok değerli bir kelime bizim için. Dilerim tüm çocuk büyütenler sadece çocukların potansiyel yaratıcılıklarına odaklanır.

Peki, bu yıl festivalde katılımcıları neler bekliyor?
Festivalin programını yine hem çocukların hem anne babaların birlikte deneyimleyebileceği bir yaklaşımla hazırladık. Ana sponsorumuz Faber-Castell'in beş adet yaratıcı sanat atölyesinin yanında, dev alanlarda binlerce çocuk için; enerji farkındalığı, trafik farkındalığı, ekoloji, tasarım, bilim, ileri dönüşüm ve hareket gibi titizlikle hazırlanmış pek çok kıymetli atölye oluşturduk. Enerji- SA'nın katkılarıyla hem ebeveynlerin hem çocukların el ele göz göze izleyebileceği, beraber heyecanlanacakları 30 adet tiyatro, gösteri ve konser programımız var. Söyleşi sahnemizde ise Sunay Akın, Dr. Özgür Bolat, Şermin Yaşar, Ceyda Düvenci, Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, Prof. Dr. Selçuk Şirin ve Prof. Dr. Bedirhan Üstün gibi önemli isimler bizlerle olacak. Balon katlama sanatçıları, tahta bacak ve jonglörlerden oluşan YÇF korteji ve daha sayamayacağım pek çok tatlı deneyim hazırladık katılımcılarımıza.

Ebeveynlere ve çocuklara vermek istediğiniz mesajlar ve hedefleriniz neler?
Çocuklar; kayıtsız şartsız, amasız fakatsız bir saygıyı hak ediyorlar. Onlara daha derin bir saygı içerisinde olunmasını müthiş değerli buluyorum. Hedeflerimiz ise, ülkemin tüm çocuklarının kültür ve sanata erişimini sağlayabilmek.

'Yaratıcı Çocuk Festivali' ebeveynler için de bol kazanımlı sanırım?
Her festivalimiz ebeveynleri çok değerli yıldız isimlerle buluşturuyor. Festival Söyleşi Sahnesi'nde Sunay Akın, Dr. Özgür Bolat, Şermin Yaşar, Ceyda Düvenci, Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, Prof. Dr. Selçuk Şirin ve Prof. Dr. Bedirhan Üstün gibi çok önemli isimler yer alıyor.

Festivalin sizce bu yıl en önemli bölümü ya da içeriği nedir?
Bence teması... Temamız 'süper kahramanlar'. Yalnız bu kahramanlar süper güçleriyle uçan bildik kahramanlar değil. Kahramanlarımız; ülkesini ve dünyayı bilim, sanat, spor yoluyla değiştirebilmiş Einstein, Osman Hamdi Bey, Charlie Chaplin, Galileo gibi 10 önemli şahsiyet. Festival alanında özel çizim kahramanlarımızın basılı olduğu pelerinleri çocuklara dağıtacağız. Yaratıcı Çocuk Festivali'nde çocuklar; süper güçlerle değil bilimle, sanatla fark yaratarak uçmanın önemi kavrayacak, önemli tarihi kişilerle tanışmış olacaklar.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.