Şeffaf plak tedavisinde güncel yaklaşımlar

Şeffaf plak tedavisi hakkında en güncel gelişmeleri konuşmak üzere, Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ekizer ile bir araya geldik.

Şeffaf plak tedavisinde güncel yaklaşımlar

RÖPORTAJ İREM ORHAN

"Dijital dönüşüm geleneksel ortodontik tedavi yöntemlerine meydan okuyan, devrim niteliğinde değişikliklere neden oldu" diyen Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ekizer ile bir araya gelip, konu hakkında merak edilenleri konuştuk.

Şeffaf plak tedavisi nedir, avantajları nelerdir önce bunlardan bahsederek başlayalım dilerseniz?
Şeffaf plak tedavisi dişlerdeki çapraşıklık problemlerini, çenelerdeki bazı ortopedik problemleri tedavi etmek amacıyla ortodonti alanında kullanılan bir tekniktir. Şeffaf plaklar ürün değildir, bir ortodonti uzmanı tarafından hasta için uygun olduğuna karar verilip doğru bir planlama ile uygulanması gereken bir tedavi tekniğidir. Daha estetik, daha hijyenik, daha az yüzey kaplayan ve ideal biyolojik kuvvet ile gülümseme estetiğinin ve ideal kapanışın sağlanabilmesini sağlayan oldukça avantajlı bir yöntemdir. Ancak bu avantajlardan bağımsız olarak ortodonti uzmanı tedavinin başarısını sağlayacak en iyi tekniği seçmelidir.

Peki, şeffaf plak tedavisi hangi vakalara uygulanıyor, yaş konusunda bir sınırlama var mı?
Kısa bir süre öncesine kadar şeffaf plakların sadece ön bölgede çapraşıklığı olan basit ortodontik anomalileri düzeltebileceği yönünde bir algı vardı. Günümüzde bu anlayış yıkıldı, ortodonti alanında neredeyse bütün anomalilerin tedavisinde şeffaf plaklar uygulanabiliyor. Dişleri sağlıklı ve ağzında olan herkese ortodontik tedavi yapılabilir. Yaş konusunda bir sınırlama olmamakla birlikte bizim tercihimiz çocuklarda büyüme - gelişim döneminde ortodontik tedavinin yapılmasıdır.

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor, hastalar sağlıklı dişlerine tam olarak ne zaman kavuşuyor?
Ortodonti uzmanının planlamasından sonra hasta için kaç adet plak ihtiyacı olduğu belirlenir ve tedavinin ne zaman biteceği daha tedavinin başında hasta ile paylaşılabilir. Yani şeffaf plak tedavisi proaktif bir tedavi sürecidir. Tedavi süresi kişiye özgüdür, hastadan hastaya değişiklik gösterir. Şunu belirtmek gerekir ki, güncel makaleler diğer ortodontik tedavi yöntemlerine göre şeffaf plak tedavilerinin daha hızlı tamamlandığını da göstermektedir. Benim klinik gözlemlerim de özellikle bazı ortodontik anomalilerde (derin kapanış, çekimli ortodontik tedaviler ve dişlerin geriye hareketinin istendiği durumlar gibi) çok daha hızlı ve başarılı sonuçlar alınabildiği yönündedir.

Şeffaf plaklar konuşmada zorluklara neden olabiliyor mu? Özellikle yeme - içme konusunda hastaya sınırlamalar getiriyor mu?
Ağız içi çok hassastır. Değişiklikleri ve fazlalıkları hemen fark eder ama çok da hızlı alışır. Dişinize bir dolgu yaptırırsanız önce yükseklik hissi olur ama bir süre sonra hangi dişinizde dolgu var gösteremezsiniz. Şeffaf plaklar da ilk uygulandığında konuşmada ve yutkunmada zorlanmaya neden olabilir. Ama birkaç gün içinde sabırla uygulamaya devam edilirse bu fonksiyonlarda zorlanma ortadan kalkacaktır. Yemekte ve sıcak içeceklerin tüketimi sırasında plaklar çıkarılmalıdır. Bu tedavide herhangi bir yeme - içme sınırlaması da yoktur.

Tedavide kontrol süreçleri nasıl ilerliyor? Hastaların fiziksel olarak kontrollere gelmesine gerek var mı?
Tedavi planlamasına göre kontrol süreçleri 4 ila 6 haftada bir yapılmaktadır. Ancak uzakta olan ve randevusuna gelemeyenler için online ve ağız içi fotoğrafların hekime gönderilmesi ile uzaktan da şeffaf plak tedavilerinin ara seanslarının sürdürülmesi mümkündür.

Teknolojinin baş döndürücü değişim hızını dikkate aldığınızda, ortodonti alanında sizi en çok etkileyen dijital dönüşüm ne oldu?
Dijital dönüşüm, geleneksel ortodontik tedavi yöntemlerine meydan okuyan, devrim niteliğinde değişikliklere neden oldu. Bu dönüşümde beni en etkileyen unsurlar, dişlerin biyomekanik hareketlerinin ve hareket hızlarının kontrol edilebilirliği, tedavi süresinde kısalma ve bireylerin gülümseme estetiği beklentilerinin ileri düzeyde karşılanabilmesidir.

Son olarak; iTero tarayıcılar teknolojinin gücünü kullanan bir çözüm. iTero tarayıcıların geleneksel yöntemlere kıyasla hastaya, hekime ve çevreye sunduğu avantajlar neler?
Hastalarımıza ortodontik tedavilerine karar verme sürecinde dijital ortamda teşhisimizi paylaşmak, tedavi sonunda dişlerinde ve çenelerinde yapacağımız değişiklikleri öncesinde hasta ile paylaşabilmek büyük bir kolaylık. Hastalarımızın dijital olarak ağız içi ölçülerini almak geleneksel ölçü alma yönteminde kullanılan aljinat, alçı, kaşık gibi birçok materyalden ve bunların atıklarından kurtulmamızı da sağlayarak çevreye de katkıda bulunmamıza imkan veriyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.