''Kanserde başarının anahtarı erken teşhis''

Prof. Dr. Umut Barbaros ile; genel cerrahi, kanser tanı ve tedavi sürecinin yönetimi, erken teşhisin önemi, sıcak kemoterapi ve yıllık kontroller üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

''Kanserde başarının anahtarı erken teşhis''

Mesleki ilgi alanları arasında genel cerrahi, obezite hastalıkları ve obezite cerrahisi, kanser cerrahisi ve endokrin cerrahisi yer alan Prof. Dr. Umut Barbaros, sıcak kemoterapiden kanserde erken teşhisin önemine kadar birçok konuyu bizim için açıkladı. Sorularımızı yanıtlayan Barbaros genel cerrahinin detaylarına da değindi.

Genel cerrahinin kapsama alanı nelerdir özetleyebilir miyiz?
Genel cerrahi branşı tüm cerrahi branşların temelidir. Cerrahi tarihçede diğer cerrahi dallar zaman içerisinde ayrışmıştır. Cilt biyopsisinden, ağır kanser cerrahisi girişimlerini yapabilecek tüm donanımlara sahip genel cerrahi eğitimi almış ve sonrasında eğitimlerle kendini geliştirmiş deneyimli cerrahlar ideal olanlardır.

Kanser tanısında süreç nasıl ilerliyor?
Biz cerrahlar, kanser vakalarında sadece belli bir kısmında devreye girebiliyoruz. Tedavi sırasında multi disiplinler arasındaki ilişki devreye giriyor. Toplumsal bilinci arttırmak çok önemli. İnsanın kendisini dinlemesi gerekiyor. Cerrahi şansın olabilmesi için erken evre yakalamak hayati önem taşıyor. Genel olarak birçok check-up yeterli olmuyor. Tetkiklerin bir hekim gözetiminde, hastanın şikayetleri göz önünde bulundurularak spesifik olarak yapılması, hastalığın erken teşhis edilmesini sağlıyor.

Kanser tedavisinde erken teşhisin önemi nedir? Yıllık kontroller nasıl planlanmalı?
Kanserde erken teşhis belki de başarının en önemli anahtarı. Doktorun hastanın şikayetlerine yönelik planlama yapması, doğru yönlendirmesi gerekir, bazı durumlarda bir yıl beklemek doğru değildir. Özellikle genetik risk varsa erken taramalar hayat kurtarıcı olabiliyor. Kolonoskopi, mammografi, meme ultrasonu gibi sıklıkla yapılan, tarama ve genetik yüke bağlı olan erken kontroller çok önemli.

Sıcak kemoterapiden de biraz bahseder misiniz?
Bu işlemin tam ismi; sitoredüktif yani hücre azaltıcı cerrahi ve sıcak kemoterapi. Özellikle karın içine yayılmış ileri evre tümörlerde çare aramak istiyorsak bu cerrahi girişimi ve arkasından karın içine sıcak kemoterapi uygulaması ideal uygulamadır. Yumurtalık kanseri, kalın bağırsak kanseri, karın zarı tümörü, mide tümörlerinin bir kısmı, pankreas kanseri, apandisit organının apendektomi veya apendiks kökenli tümörlerinde karşılaştığımız karın içine yayılmış vakalarda sıcak kemoterapinin önemi büyük. Yeni fakat çok etkili bir yöntem. En büyük avantajı ise kemoterapinin vücuttaki diğer organlara verdiği zararın daha az olması.

Kansere yakalanmış hastalar ve yakınları bu süreci nasıl yönetmeli?
Kanser tanısını almış hastalar genellikle kendilerini çok yalnız hissediyor, fakat tedavi sürecinde psikolojisi daha güçlü hastalar, hastalıkla mücadele konusunda daha avantajlılar. Kanser çözümsüz bir hastalık değildir, kanser hastaları da baştan kaybedilmiş hastalar değillerdir. Bu süreçte hasta ve hasta yakınlarının umudunu kaybetmemesi son derece önemli.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.