Mutlu yenen yemek sağlıklıdır

Daha sağlıklı olduğunu düşündüğümüz yemekler bize lezzetsiz geliyorsa, orada bir sorun var demektir... Oysa ki alışveriş yaparken, pişirirken ve sofrada yerken mutlu olmanız gerekir.

Mutlu yenen yemek sağlıklıdır

Banu KAZANÇ

Yeme, genellikle sağlığın iyileştirilmesi gerektiğinde ele alınan ilk alandır. Zaman zaman hepimiz, sağlıklı olduklarını duyduğumuzdan, çok sevmediğimiz veya daha önce hiç satın almadığımız gıdaları yemenin çılgınlığını yaşarız. Oysa ki yeme keyfi, sağlıklı ve mutlu bir yaşamın önemli bir parçasıdır. Sağlıklı yiyecekler tüketmek, tek başına sağlıklı bir hayat tanımının bir parçası değildir. Vücutlarını ve yaşam biçimlerini değiştirmek isteyen insanların çoğu bunu hızlı bir şekilde yapmak ve kısa sürede büyük sonuçları görmek isterler. Oysa ki küçük adımlar sizi daha az strese sokar. Herhangi bir alışkanlığın değiştirilmesi doğal olarak bazı stresler yaratır. Zihniniz farklı şekilde davranmak için öğrenme ve yeniden programla sürecine girecektir. Motivasyon ve tutku güçlü olursa, stres daha az olur. Araştırmalar, stres algısının kadın ve erkekte daha farklı olduğuna işaret ediyor. Kadınların stresi, erkeklerden farklı şekilde ele aldıklarını, stres düzeyinin aksine daha yüksek ve daha uzun süre devam etme eğilimi göstermekte olduğu konusuna dikkat çekiyorlar. Kadınlarda duygusal eğilimlerin ağır bastığını ve bu farkın kadınlar için yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmeyi de daha zor hale getirebildiği yönünde birleşiyorlar.

İLK ADIM KARARLI OLMAK
Kilo kaybı için zihinsel hazırlık yapmalısınız. Öncelikle nerede hata yapıyorsunuz, onu belirlemek gerekir. Pek çok kişi olayı erteleme eğilimindedir, bir türlü aksiyon alamaz başlayamaz. Bir o kadar kişi de iyi niyetle kilo vermeye soyunur ama sürdüremez, motivasyonlarını zamanla kaybederler.

Aslında başarının her kilidi açan altın anahtarı alışkanlıkları değiştirmektir ya da yerine yenisini koymaktır. Bir alışkanlık kazanıldığında artık yapması kolaydır, bir süre sonra rutin bir hale gelir. Alışkanlık dediğimizi, otomatik hale gelmiş rutin davranış kalıpları olarak tanımlayabiliriz. Değişime önce küçük şeylerle başlamanız gerekir. Bir şeyi yapmaktan hoşlanmazsanız, bunu devamda ettirmezsiniz onun için değişimi mümkün olduğunca keyifli hale getirmeye çalışın. En zor aşamalardan biri değişimi sürdürebilmektir. Bazı durumlarda bunu tek başınıza yapmak mümkün olmayabilir, bu konuda çevrenizdekilerin desteğine ihtiyaç duyarsınız ya da profesyonel bir yardım almakta faydalı olacaktır. Kilo vermeye hazırlanmak için kilolu olduğunuzu kabul etmelisiniz. O halde öncelikle niye kilo vermek istediğiniz konusunda netleşin. Neden hayat tarzınızı değiştirmek istediğiniz konusunda açık, olumlu ve kararlı olun. Önce kilo vermeyi kendiniz istemelisiniz. Kilo vermeyi sürdüren insanlar kendilerini adeta buna adarlar.

ÜZÜNTÜ, YEMEĞİ TETİKLER
Kilo vermek için uygun zamanda olmalısınız, evlilik sorunları, stres, hastalık veya mali endişeler gibi yaşamınızda ekstra zorluklar yaşadığınız bir döneminizdeyseniz, kilo vermek için başınızın daha rahat olduğu, gerçekten buna zaman ayırabileceğiniz bir dönemi seçmelisiniz. Yemek genellikle kişisel, psikolojik veya sosyal nedenlerden etkilenir. Duygular ve yemek çoğu zaman iç içe geçmiş durumda olur. Öfke, stres, üzüntü duygusal yemeyi tetikleyebilir. Bazı insanlar kilolarını başka sorunlarını maskelemek için kullanırlar ve bu bahanelerini kaybetmek istemeyebilirler.

Herkesin kilosunun bir öyküsü vardır; aileniz, yaşam stiliniz, genetiğiniz, kilo alımına katkıda bulunabilecek ilaçlar, kilo vermeye yönelik daha önceki yaklaşımlarınız, aşırı yemek yeme dahil olmak üzere beslenme alışkanlıklarınız.

HAREKETE GEÇMELİSİNİZ
Yapılması gereken en önemli değişikliklerden biri tabii ki kalori alımındaki azalmadır, ikincisi; harekete geçmenizdir, Kalori kısıtlamadan, egzersiz genellikle kilo vermede etkisizdir ama uzun süreli kilo yönetiminde çok önemlidir. Artan fiziksel aktivite, kardiyovasküler faydalar sağlar, kilo kaybı sırasında kas kütlesinin kaybolmasını önler, gelişmiş ruh hali ile daha iyi diyet yapılmasına teşvik eder.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.