Bahara girerken diyet tüyolarını kaçırmayın

Kalıcı kilo vermek için şok diyetlerden, tek besine dayalı ve çok az kalorili diyetlerden uzak durun. Verdiğiniz kilodan daha fazlasını geri alırsınız.

Bahara girerken diyet tüyolarını kaçırmayın

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Hızlı bir şekilde nasıl kilo vereceğinize dair bir ipucu verebilmeyi isterdim. Ancak sizi mutlu etme adına, kandırmayı pek de doğru bulduğumu söyleyemeyeceğim. Aslında gerçekçi olmadığını ve deneyimlediğiniz kadarıyla bunun mümkün olmadığını bildiğiniz halde, yine de itiraf edin!
Pek çoğunuz; kilo vermemize yardımcı olacak sihirli yiyecekler ve diyet planı araştırıyorsunuzdur. Belki de daha önce denemediğiniz bir yöntem size cazip de geliyordur. Ben tek besine dayalı, kalorisi son derece düşük, vücuttan yağ yerine su atmanıza ve değerli minerallerinizi kaybetmenize neden olacak şok diyetleri hiç mi hiç önermiyorum Bu hafta ele almak istediğim, nelerin sanıldığı kadar işe yaramadığı konularına dikkatinizi çekmek. Yani neleri yapmanız gerektiği yerine tersine neleri yapmamanız gerektiğini dile getirmek istiyorum.
Çoğunlukla, detoks programları ve sıvı uygulanacak diyetler, yani vücuttan hızla sıvı atacağınız diyetler cazip geliyor olabilir. Detoks yapmak vücudu toksinlerden arındırmak kulağa hoş geliyordur. Hiç gerek yok ki! Vücut kendi kendini temizlemeye ve toksinlerden arındırmaya planlamış bir makinadır, pek çok organ bu toksinleri atmada görev alır. Toksinlerden korunmamızı vücut, terleme, idrar yapma, dışkılama, solunum ve safra süreçleri ile sağlar. Bu koruma sağlanırken en önemli görevi karaciğer ve böbrekler üstlenir.
Karaciğeriniz kendi doğal detoks sistemine sahiptir; karaciğer ve böbrekleriniz vücudunuzdan ter ve idrar şeklinde toksinleri atmak için tasarlanmıştır. Ancak vücudunuzun bunu yapabilmesi için dengeli bir beslenme ve suya ihtiyacı vardır. Vücutta biriken ödem ve toksinlerden kurtulmanın en doğal yolu bol bol su içmekten geçer. Su, bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır, yağların vücuttan atılmasını sağlar, vücudun su tutmasını önler.
Ayrıca, çok önemli bir nokta; tuz alımınızı sınırlayın. Tuzdan uzak durarak daha fazla sıvı tüketmelisiniz. Üzerinde özellikle durmak istediğim diğer bir konu ise; nasıl olsa bitkisel ve doğal vücuda bir zararı olmaz düşüncesi ile bitkisel destekleri kür olarak (süreklilik gösterecek özellikte, muntazam ve normalden fazla belirli miktarda ve dozlarda) kullanmaya lütfen kalkışmayın. Etkilerini ve kullandığınız ilaçlarla etkileşimlerinin ne olacağını bilmediğinizden sağlığınızı tehlikeye atarsınız. Kısa sürede kilo kaybettireceği söylenen karışımlar; bunlar diüretik (idrar söktürücü), laksatif (bağırsak boşaltıcı) özellik taşır. Kullandığınızda, tartınız sizi düşük kiloları göstermesine rağmen kaybedilen, 'yağ' değil, 'su' olur. Bu karışımları bilinçsizce kullanan kişiler vücudundan su ile birlikte özellikle potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum gibi vücut için hayati önem taşıyan minerallerinin atılmasına neden olurlar. Sodyum kaybı ani ve şiddetli tansiyon düşmelerine, potasyum kaybı kas güçsüzlükleri ve kalp ritmi düzensizliklerine sebep olur. Diüretik kullanmak vücuttan magnezyum kaybını da arttırır. Magnezyum azlığı ise azlığı kemikleri, kasları, kalbi ve sinir sistemini bozar.

UNUTMAYIN!
SODYUM SU TUTMAYA NEDEN OLDUĞUNDAN, TUZ TÜKETIMINIZI GÜNDE 5 GRAMIN ALTINDA TUTMAYA ÇALIŞIN. ÖDEMİ ENGELLEMEK İÇİN DE BOL BOL SU İÇİN.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.