Üzerinde ülke bulunmayan tek kıta Antarktika

Maceracı gezginlerin son yıllardaki en gözde rotalarından biri olan Antarktika’ya, lüks gemilerle turlar düzenleniyor. Bu turlardan birine katılarak, Güney Kutbu’nu da içine alan bu kıtada sıra dışı bir tatil yapabilirsiniz.

Üzerinde ülke bulunmayan tek kıta Antarktika

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Son yıllarda Antarktika turları büyük ilgi görmeye başladı. Dünyanın dört bir yanından maceracı gezginler, Antarktika'yı keşfetmek için bu turlara akın ediyor. Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içine alan Antarktika'nın en büyük özelliği ise üzerinde ülke bulunmayan tek kıta olması. Antarktika, 200 yıllık bir arayıştan sonra, 1840'ta bulundu. 12.4 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle bu kıta neredeyse Afrika'nın yarısı büyüklüğünde. Adı, 'Arktika'nın karşısındaki' anlamına gelen Antarktika'yı ortalama 2 bin metre kalınlığında büyük bir buz katmanı zırh gibi örtüyor. Güney Kutbu'nda yeryüzünün en soğuk ve en fırtınalı iklimi egemen. Ortalama sıcaklık yaz aylarında -20 derece, kışın ise -70'lere kadar çıkıyor. Kıtanın kıyılarında ve açık denizlerinde çok sayıda hayvan yaşıyor. Penguenler, martılar, foklar ve balinalar bunların başında geliyor. Bu ilginç kıtayı, gezginlere göstermek için dünyanın dört bir yanından turlar düzenleniyor.

Türkiye'den genelde kasım ve aralık aylarında turlar gerçekleşiyor. Gemilerle yapılan turlarda, büyük penguenlerin üreme bölgelerinin keşfi, Minke balinalarının, ayı balıklarının ve el değmemiş vahşi doğal yaşamın seyri, tarihi araştırma üslerinin ziyareti, karlarla kaplı zirvelerin, dev, düz buz dağlarının çevrelediği Beyaz Kıta üzerinde yürüyüş yapmak yer alıyor. Maceralı gemi yolculuğunun öncesi ve sonrası birer gün Buenos Aires'te konaklanıyor. Gemiye ise Ushuaia'dan biniliyor ve Drake Kanalı'nı geçip, bu gizemli kıtaya Zodiac botlarla ayak basıp vahşi doğa keşfediliyor. Buzullar sayesinde dar bir geçit haline gelmiş Lemaire Kanalı'ndan geçerken balinalar, penguenler ve fil ayı balıklarını çok rahatlıkla gözleme fırsatımız oluyor. Neumayer Kanalı ise ihtişamlı tepeleriyle nefesleri kesiyor. PolarCirkel Zodiac botlarla birçok kıyı gezisine çıkma fırsatı da oluyor. Ayrıca Deception Adası, Half Moon Adası, Yankee Limanı, Cuverville Adası, Errera Kanalı, Neko Limanı, Paradise Limanı, Almirante Brown, Petermann Adası, Port Lockroy, Wilhelmina Koyu ve Brown Bluff da tur rotasında yer alıyor.



6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.