Yılbaşı gecesine sağlıklı mönü seçin

Yeni yıla evde girmek isteyenler ve sevdiklerini evde özenle ağırlamak isteyenler; sizin için yeni yıl ruhuna yakışan, sağlıklı yeni yıl mönüsü hazırladım.

Yılbaşı gecesine sağlıklı mönü seçin

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Yemekler ve mezeler kadar sofranızda görselliğe de önem vermelisiniz. Yaratıcılığınızı kullanın; çeşitli nesneleri dekoratif olarak kullanıp, özgün ortamlar hazırlayın, küçük detaylarla farklılık yaratın. Mumlar, çiçekler ve şık masa aksesuarları, tabakların yanında şık kutuları ile minik hediyelerle farklılık yaratabilirsiniz.

LEZZETLİ TARİFLER
-Gelelim mönü için önerilere... Hazırlamak istediklerinizin çeşidi konusuna bir diyeceğim yok ama porsiyonları abartmayın...

-Kuruyemiş olarak, çeşit çeşit baharatlarla hazırladığım patlamış mısırlarım olacak. O kadar çok tarif var ki tercih sizin... Tarçın, ceviz, badem kırıkları, fıstık ezmesi, çikolata, karamel, nutella, vanilya, kırmızı biber, köri, sarımsak, limon kabuğu, kekik, fesleğen, biberiye, acı sos, soya sosu, wasabi sosu gibi... Belki siz çeşitleri arttırabilirsiniz.

-Peynir tabağı hazırlayabilirsiniz. Peynirleri çeşitli baharatlar ve aromalı otlarla süsleyebilir, tahta şişlere geçirip sunabilirsiniz.

-Humus vegan tariflerin baş tacıdır. Oldukça basit bir tarifim var; 1 bardak nohut unu, teflon tavada hafifçe kavrulacak. 3 çorba kaşığı tahin, zeytinyağ, limon suyu, çok az ezilmiş sarımsak, kimyon, tuz, pul biber karıştırılacak. Lezzetli bir dip hazırlandı bile...

-Havuç, salatalık, kırmızı, sarı, turuncu biber dilimleri fırınlayıp uzun uzun şeritler halinde kestiğim lavaş ekmekleri yanında servis yapıyorum. n Tapenade; Fransız Provence bir lezzete ne dersiniz? Zeytinli bir sos hazırlıyorum... Zeytin, kapari, zeytinyağı, pul biber, limon suyu ve aromalı otlar, fesleğen çok yakışıyor, ceviz içi, çok az kırmızı soğan ve etli kırmızı biber (kapya) ekleyin. Mutfak robotunuzda hızlıca karıştırın ve servis etmeden önce buzdolabında üç saate kadar bekletin. Orijinal tarifinde ançüez var ama ben koymuyurum. Minik ekmeklerin üstüne sürdüğünüzde nefis oluyor.

-Salataya gelince; geniş Endiv yaprakları içine (beyaz hindibağ, ben onun biraz acı baharatlı tadını seviyorum. Dilerseniz Yedikule marul yaprağı da kullanabilirsiniz) süzme yoğurt veya labne peyniri çok az sızma zeytinyağı, sarımsak, limon suyu, hardal ve ezilmiş avokado üstüne çok az nar taneleri serpiyorum.

-Bir diğer sağlıklı salatam ise; tahinli turp (turp tadı fazla keskin geliyorsa alabaş da rendeleyebilirsiniz) limon suyu, tuz, biber, sumak ve maydanoz ile süslüyorum. Servis yapmadan evvel çam ağacı şeklinde bir kalıp da kullanabilirsiniz.

-Ben bütün bir hindi yerine iki kocaman hindi butu alıyorum ve üstüne Portekizlerin meşhur Piri Piri sosunu hazır alıp iyice hindinin üstüne yayıp, nar gibi kızartıyorum. Sosun lezzetinin bir hayli acı olduğunu söylemeliyim. Yanında ise her türlü kök sebzeyi irice doğrayıp (kereviz, patates-tatlı patates daha yakışıyor- balkabağı, yer elması, havuç gibi) üstüne balzamik sirke, zeytinyağı ve aromatik otlar serpip, fırınlıyorum.

-Sıra tatlıda; kestaneli ayva tatlısı tercihim... Ayvanın renginin kırmızı olması için vişne suyu ilave ediyor ve fırın torbasında kırmızı renk alana kadar karanfil tanesi ve ayva çekirdekleri ile jölelendirerek pişiriyorum. Üstü için bir kestane şekerini küçük küçük parçalara ayırarak süslüyorum. Vişne suyu ve kestane şekeri ilave ettiğim için şekere ihtiyaç olmuyor.

-Kokteyl büfem; meyve parçaları, buz, soda ve beyaz şarapla hazırladığım spesiyalim ile kırmızı şarap, karanfil, tarçın, elma vd portakal kabuğuyla hazırladığım, kuru üzüm, badem kırıkları ile zenginleştirdiğim sıcak şarabımdan oluşuyor.

-Geceye domates çorbası ile nokta koymak istiyorum. Domatesleri fırında üstüne zeytinyağ, tuz, karabiber gezdirerek ve halka halka kestiğim kırmızı soğanlarla közlüyorum sonra tavuk suyu ilave edip, blender'dan geçirip bir taşım kaynatıyorum. Permasan peynir ve etimek ile ikram ediyorum.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.