Uyumakta zorlanıyor musunuz?

Çoğumuz gece uyuyamamaktan, geceleri sık sık uyanmaktan ya da sabahları defalarca kurulan alarmlara rağmen bir türlü uyanamamaktan şikayet ederiz. Dr. Mehmet Öz buna karşı yapılması gerekenleri yazdı.

Uyumakta zorlanıyor musunuz?

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre her beş kişiden biri uyku problemi yaşıyor ve bu durum kişilerin gündelik hayatlarını da olumsuz etkiliyor. Uyku bozukluğu sadece gününüzü değil sağlığınızı da olumsuz etkiliyor. Bu dönemde bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için uykunun çok önemli olduğunu unutmayın. Enfeksiyon riskinizi azaltmak için her gün 7 ila 9 saat gece uykusu gerekiyor.

UYUMANIZA YARDIMCI OLABİLECEK EN İYIİBEŞ ATIŞTIRMALIĞI KEŞFEDİN MUZ

Muz aynı zamanda 'kabuklu uyku hapı' olarak bilinir, leziz ve doyurucu olmasının yanı sıra bedeni rahatlatmaya yardımcı olan potasyum ve magnezyum içerir. Muzu tek başına yiyebilir, tost ile iyi bir ikili haline getirebilir veya akşam yemeğinden sonra içmek için muz kabuklarından bir çay yapabilirsiniz.

ÇİYA TOHUMU

Popüler bir 'süper besin' olarak bilinen çiya tohumu, birçok besin maddesi içerir ve aynı zamanda uyku kalitenizi artırmaya yardımcı olur. Melanin ve serotonin seviyelerinin artmasını sağlayan triptofanla dolu olan bu malzemenin faydasını görmek için yalnızca bir tutam kullanmanız yeterli. Çiya tohumunu salatanıza serpebilir, çiya pudingi yapabilir veya kendi tercihiniz olan bir smoothie'nin içine karıştırabilirsiniz. Hatta fazladan uyku dozu için smoothie'nize muz ekleyebilirsiniz.

KEDiOTU ÇAYI

'Doğanın sakinleştiricisi' olarak da bilinen kediotu kökü, sinirlerin yatışmasına ve anksiyetenin giderilmesine yardımcı olur. Doğal sakinleştirici etkilerinden faydalanmak için yatağa gitmeden önce biraz bal ekleyerek bir bardak kediotu çayı içebilirsiniz. Ilık bir bardaktan bitki çayı yudumlama hareketi bile oldukça sakinleştirici iken konu uyku kalitesini artırmak olduğunda işiniz bu içecek ile kolaylaşacaktır.

PEYNiR VE KRAKER

Bu leziz kombinasyon tatmin edici olmanın yanı sıra doyurucudur da. Protein ve karbonhidrat bileşenleri kombinasyonunun tadını çıkarmak için tam buğdaylı krakerden vazgeçmeyin ve tam tahılın içinde yer alan seratonin ile en sevdiğiniz peynirin içinde yer alan triptofanın uyku getirici etkilerinin keyfine varın. Protein ve kalsiyum açısından zengin olduğu için süzme peynir yemenizi öneririm.

ViŞNE SUYU

Vişne suyunun tadı biraz mayhoş ve yutması biraz zor olsa da, bu içecek biyolojik saatinizden sorumlu uyku hormonu olan melatonin açısından zengindir. Eğer sade içemiyorsanız lezzetlendirmek adına biraz sulandırmayı veya maden suyuyla karıştırmayı deneyebilirsiniz, susuzluğu gidermesi de cabası. Daha krema kıvamında bir içecek mi tercih ediyorsunuz? Doğal bir triptofan kaynağı olan soya sütü eklemeyi deneyin. Ayrıca bir kase mayhoş vişne yemeyi de deneyebilirsiniz ancak meyve suyu daha yoğunlaşmış bir kıvamdadır.

BESLENME DIŞINDA UYUMANIZA YARDIMCI OLACAK 3 İPUCU;

1- Vücudunuzun bir uyku rutini olsun. Her akşam aynı saatte yatmaya ve sabahları aynı saatte kalkmaya özen gösterin.

2- Yatmadan en az 1 saat önce elektronik cihazları kullanmayı bırakın. Uzmanlar elektronik cihazlarının yaydığı mavi ışığın; uykuya yardımcı olan melatonin hormonunun üretilmesini engellediğini söylüyor.

3- Endişelerinizi bir kağıda yazın. Yatmadan yazdıklarınızı okuyun ve başucunuzdaki çekmeceye koyun. Yatağa uzandığınızda unutmadığınızı ancak artık uyku vaktinin geldiğini kendinize hatırlatın.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.