Tiroid dostu 5 önemli besin

Dr. Mehmet Öz, duyduğunuzda şaşıracağınız, tiroid dostu beş besine dikkat çekiyor. Alışveriş listenize bu besinleri ekleyerek tiroid fonksiyonunuza destek olabilirsiniz.

Tiroid dostu 5 önemli besin

Tiroid hastalıkları, kadınlarda çok yaygın bir problemdir. Eğer son zamanlarda kendinizi enerjisiz hissediyorsanız sorun tiroidinizde olabilir. Eğer tiroidinizde bir problem olduğunu düşünüyorsanız, beslenmenizde basit değişiklikler yaparak bile daha iyiye gittiğini gözlemleyebilirsiniz. Doğrudan tiroid sağlığınıza iyi gelebilecek besin maddeleriyle dolu yiyecekler yemeye özen gösterin. Aşağıdaki tiroid dostu yiyeceklere göz atın. Eğer semptomlarınız devam ederse bir doktora gitmeli ve tiroidinize baktırmalısınız.

KAKAO TOZU
Tiroidinizin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için çinkoya ihtiyacı vardır. Çinko vücudunuzun sağlığını koruması için gerekli tiroid hormonlarının üretilmesine yardımcı olur. Günlük beslenmenizde 30-40 miligram çinko aldığınızdan emin olun. Bunun için ıspanak, nohut, kaju ve yağsız dana kıyma gibi çeşitli besinler tüketebilirsiniz. İlginçtir ki 100 gram doğal kakao tozunda neredeyse 6 miligram çinko vardır. Kakao tozunu, hazırladığınız atıştırmalıklarınız veya tatlılarınıza ekleyerek hem daha sağlıklı hem de lezzetli şekilde tüketebilirsiniz.

ŞALGAM
Eğer aşırı çalışan bir tiroidiniz varsa ve yavaşlatmanız gerekiyorsa, beslenmenize guatrojenik besinler eklemeniz gerekir. İyot, yavaş bir tioridi hızlandırmak için kullanılır ancak guatrojenik besinler iyodun tiroidinizi etkilemesini engelleyerek, yavaşlatmaya yardımcı olur. Şalgam turpları, aynı lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve diğer kök sebzeler gibi popüler guatrojenik besinlerdir. Sonuç için bu besinleri beslenmenize dahil edin.

BALKABAĞI BAHARAT KARIŞIMI
İngilizce ismiyle de duymuş olabileceğiniz pumpkin spice mix yani balkabağı baharat karışımının içindeki zencefi l ve tarçın, başarılı birer tiroid düzenleyicidir. Tarçın, tüm vücudunuz için son derece sağlıklı olan bir anti-infl amatuarken, zencefi l ise tiroidiniz için çok önemli olan çinko, potasyum ve magnezyum besin maddelerini içerir.

AYÇEKİRDEĞİ
Ayçekirdeği, vücudunuzdaki tiroid hormonunu düzenleyen tirozin isimli amino asidi içerir. Gün içinde biraz ayçekirdeği tüketebilir veya smoothie gibi evde hazırladığınız içeceklerin içine katarak faydalanabilirsiniz.

BREZİLYA FINDIĞI
Selenyum, ideal tiroid fonksiyonu için çok önemli bir mineraldir. Brezilya cevizi olarak da adını duymuş olabileceğiniz Brezilya fındığı harika bir selenyum kaynağıdır. Hatta sadece birkaç tanesi bile günlük önerilen selenyum seviyesini size sağlayacaktır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.