6 kalp dostu alışkanlık

Kalp hastalığı ve kalp krizi erkeklere mahsus değil. Dr. Mehmet Öz’ün önerileriyle kolesterolünüzü ve hastalık riskinizi minimumda tutabilirsiniz.

6 kalp dostu alışkanlık

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Sevgili hanımefendiler… Eğer kalp hastalığından endişelenmeyi de musluğu onarmak, ampulü değiştirmek ve tavandaki örümceği dışarı atmakla beraber erkeklere bırakıyorsanız, bir daha düşünün. Kadınlar da erkekler kadar kalp hastalığına karşı savunmasız olabilir. İyi haber şu ki, riskinizi düşürmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Kalp hastalığına yol açan faktörlerin çoğu değiştirilebilir risk faktörleri olduğundan düşündüğünüzden daha fazla kontrole sahipsiniz. Tıkanıklık, pıhtı ve diğer pürüzlerden korunmanıza yardımcı olabilecek alışkanlıkları edinmeye çalışarak kalbinizi koruyun.

KIRMIZI ET VE İŞLENMİŞ ET TÜKETİMİNİ SINIRLAYIN
Eğer kırmızı et, tabağınızda çok fazla boy gösteriyorsa, elinizdeki o et bıçağını yavaşça bir kenara bırakın ve anlatacaklarıma kulak verin. Günde 110 gram kırmızı et (ortalama bir burgerin içindeki et miktarı da bu kadardır) yiyen kadınlar kalp hastalığı risklerini, haftada 110 gram civarı kırmızı et tüketen kadınlara oranla yüzde 30 kadar artırıyor. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nde yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre aynı şey, sosis, sucuk ve jambon gibi işlenmiş etler için de geçerli… Kalp hastalığı riskinizi artırmanın yanında, yüksek kolesterol ve diyabet riskini de artmakla kalmaz, aynı zamanda kırmızı et ağırlıklı bir diyet kolon kanseri riskinizi de artırır. Öneri: Büyük boy bir portobello mantarını ızgaraya koyun ve kendinize güzel bir mantar- burger hazırlayın. Yapılan çalışmalarda portobello mantarı, et kadar tatmin edici ve lezzetli olarak sınıflandırıldı.

STRESTEN UZAK DURUN
Dinlenmek için kendinize düzenli vakit ayırmanız kalp krizi riskinizi üçte bire kadar düşürüyor. Stres sizi kalp hastalığına karşı daha savunmasız hale getiriyor. Öneri: Gözlerinizi kapayın, dikkatinizi kalbinize odaklayın ve yavaş nefes alıp verin. Birkaç nefesten sonra sizi rahatlatan bir şeyler düşünün. Bu bir evcil hayvan, çocuğunuz, çiçekler veya bir kumsal olabilir. Zihninizdeki bu görüntüyü düşünerek nefes alıp vermeye devam edin. Bunu her gün 10 dakika yapın. Kalbinizin çok hoşuna gidecek. Böylece sizin de!

OLUMLU DAVRANIŞLAR EDİNİN
Sürekli bir şeylerden şikayet ediyor veya sık sık kendi canınızı sıktığınızı fark ediyorsanız şunu bilmeniz gerekiyor ki melankolik davranışlar kalp krizi, by-pass ve hatta bacak damarlarındaki tıkanıklık riskinizi üç katına kadar artırıyor. Olumlu yaklaşımlar göstermek ise yaşam kalitenizi artırmakla kalmayıp genel sağlığınızı da koruyor. Öneri: İçinizdeki iyimseri açığa çıkarın. Modunuzu yükselten deneyimler edinmeye ve sevdiğiniz şeyleri yapmaya çalışın. Bu ailenizle vakit geçirmek de olabilir, bahçeyle uğraşmak veya bir amaç edinmek de olabilir. Eğer olumsuz, mutsuz veya umutsuz düşünce ve hisler geçmiyorsa, doktorunuza danışın. Kadınların çoğu, depresyon ve anksiyete gibi ruh hali bozukluklarından mustarip ve aslında bunların hepsi tedavi edilebilir.

EGZERSİZ YAPIN
Her gün yürüyüş veya başka egzersizler yapan kadınlar daha az kalp krizi ve felç geçiriyor, tansiyon problemleri olmuyor ve iyi kolesterol yani HDL seviyeleri daha yüksek oluyor. Aktif olmanın faydaları saymakla bitmiyor. 90 gün kadar kısa bir süre içinde doktorlar düzenli egzersizin yaşlanmayı azaltıcı etkilerini ölçebiliyor. Öneri: Her gün yarım saat yürüyün. Evet, yürüyüş yapmak oturmaktan daha iyi ama en iyi sonuçları hızlanırsanız alacaksınız, özellikle de her gün 30 dakika ayırmaya çalışırsanız.

ÖZSAYGINIZI ARTIRIN
Kadınların kendilerinden beklentileri genellikle yüksek olur. Eğer yetersiz kalırlarsa çoğu zaman anksiyete, öfke ve depresyon ortaya çıkabilir. Negatif duygular kalbiniz için de zararlıdır; inflamasyonu tetikleyerek damarlara zarar verir. Yaşamınız ve başarılarınızdan memnun olmaksa kalp hastalığı riskinizi yüzde 13'e kadar düşürüyor. Öneri: Becerilerinizi keşfedin ve bunu insanlarla paylaşın. Örneğin rakamlarla aranız iyiyse gönüllü olarak muhasebe bölümüne yardımcı olun. Böylece amacınız olduğu hissini kazanırsınız.

LİF ZENGİNİ BESİNLER TÜKETİN
Lifin kalp dostu faydaları şunlar: Kolesterole iyi geliyor, kan basıncını düşürüyor ve karın bölgesindeki yağlanmanın azalmasına yardımcı oluyor. Bütün bunlar kalp hastalığı riskinizi düşürüyor. Öneri: Bir kase işlenmemiş yulafı kırmızı orman meyveleri ve cevizle kahvaltıda tüketin. Hem meyve hem çiğ kuruyemiş içeren bu öğün size lif kaynağı sağlar.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.