Doğaya dost ''sürdürülebilir'' düğün planlama

Şu hayattaki en mutlu gününüz yani düğününüz için o dev organizasyonu eco-friendly bir hale getirmeye ne dersiniz? Bakınız; çevreye minimum hasar vererek düğün yapmak mümkün.

Doğaya dost ''sürdürülebilir'' düğün planlama

HAZIRLAYAN İREM ORHAN

Evlilik hazırlık süreçleri hayatınızın en özel günlerindendir ama aynı zamanda en savurgan olduğunuz zamanlardır. Tabii tüm bu gider kalemlerini komple çıkarın atın kafanızdan demiyoruz ancak bazı küçük değişikliklerle yaptığınız organizasyonları çevreye dost bir hale getirmek de elinizde. İşte sizi doğa dostu bir düğüne yaklaştıracak sayısız seçenekten birkaçı.

ÇEVRE DOSTU DAVETİYELER SEÇİN
İnsanlık giderek daha da çevreye duyarlı hale geldikçe, geri dönüştürülmüş kağıda basılmış davetiye seçenekleri bulmak veya geri dönüşümlü kumaşlar, deri ve ahşap gibi malzemeler kullanmak çok kolay hale geldi. Örneğin, bazı firmalar her davetiye siparişi için belli miktarlarda ağaç dikerken, davetlilere dijital yolla ulaşıp kağıt israfının önüne geçmek de iyi bir seçenek haline geldi. Ya da geri dönüştürülebilir malzemelerle hazırlanıp, çevreye olan etkisi minimuma çekildi.

SOSYAL AÇIDAN DUYARLI MÜCEVHER MARKALARINA YÖNELİN
Konu düğün hazırlıklarıysa, mücevher konusu da gider kalemleri arasında ciddi yer kaplar. Bu noktada ise tasarım süreçleri çevreye zarar vermeyen, sosyal açıdan sorumlu markaları tercih ederek sürdürülebilir düğün planlamasının ilk ayağını başarıyla gerçekleştirmiş olursunuz. Malum değerli taşlar bazen de hassas madencilik süreçlerinden geçiyor. Bu sebeple çevreye zarar vermeyen ve bu sorumlulukla hareket eden markalar çevreye dost planlama süreçlerinin önemli bir destekçisi olur.

YARDIM KURULUŞLARINA TAM DESTEK
Düğünlerde dağıtılacak hediyeleri seçmek de adeta bir sanat haline dönüşür. Fakat bazı hediyelerin değeri hiçbir şeyle ölçülmez. Misafirlerinize, etkisi yıllarca sürecek bir anı bırakmanın peşindeyseniz, tercihinizi bir dernekten yana kullanabilirsiniz. Bu sayede de organizasyona katılan her bir davetliniz için bir eğitim vakfına ya da hayvanseverlerin kurduğu derneklere destek olabilirsiniz.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ CİDDİYE ALAN MEKANLAR
Çevre dostu bir düğüne sahip olmanın ve kutlamalarınızın karbon ayak izini azaltmanın diğer bir yolu ise bu konuya en az sizin kadar önem veren bir düğün mekanıyla anlaşmaktır. Size tavsiyemiz, mekan avına başlamadan önce sürdürülebilirlik konusunu ciddiye alan mekanları iyi değerlendirin. Yeşile dönük bir mekan seçtiğinizde mekanın dekoruna da destek olur ve böylelikle de plastik ya da kağıt dekorasyon malzemelerine daha az yüklenmiş olursunuz.

İYİ DEKORASYON ORGANİZASYON KÜLFETİNİ AZALTIR
Anlaştığınız mekanda dekorasyon kuvvetliyse, dekorasyona müdahale için de ekstra destek almanıza gerek kalmayabilir. Bu sebeple mekan bakarken düğün tarzınıza uyan detaylar sunan alanları öncelikli olarak arayın. Bu, diğer tüm dekorasyon objelerinden ve tabii maddi kaynaklardan tasarruf etmenizi sağlar; hem gereğinden fazla tüketime girmemiş hem de böylelikle gerçek bir kazan-kazan yaşamış olursunuz. Mesela üzüm bağları bu konuda doğal alanlar sunar, botanik parklar da öyle. İşte size hazır çiçek dekoru. Hem canlı bitkilerin enerjisi de etkinlik boyu enerjinizi yüksek tutacaktır.

MÖNÜYÜ MEVSİMİNDE YİYECEKLERDEN OLUŞTURUN
Düğünlerde mönü seçimi zor olur. Hatta bazı düğünlerde, seçilen yemekler için temel gıdalar kilometrelerce uzaklardan getirtiliyor. Halbuki mevsim mutfağından yerel gıdalarla damak çatlatan tariflerle dolu bir yemek listesi oluşturmak da iyi bir seçenek. Hem de eco-friendly dediklerinden. Hatta hayvanları koruduğu için tamamen vejetaryen bir mönü bile düşünebilirsiniz.

GIDA İSRAFINI AZALTIN
Düğünlerde "Ya yetmezse" ihtimalinden yola çıkılır, bu düşünceyle her şey fazlasıyla hazırlanır. Oysaki ne büyük hata! Çünkü yemeklerin yetmemesi kadar artması da üzerinde önemle durulması gereken bir konu aslında. Ve tüm bu hazırlıkların çöpe gitme ihtimali epey can sıkıcıdır. Davetliler ve hazırlanacak yemek miktarı arasındaki altın oran dikkatli ayarlanmalıdır. Hatta bunun bir adım ötesinde eğer imkanlar el veriyorsa, gece sonunda kalan yiyecekler yardım kuruluşları veya hayvan barınakları gibi yerlere ulaştırılmalıdır.

SATIN ALMAYIN KİRALAYIN
Organizasyonda kullanılacak ne varsa her şeyi satın almak yerine kiralama yoluna gidebilirsiniz. Mesela ülkemizde de son dönemlerde yaygın olarak kullanılan kiralık tabak, bardak gibi mutfak ekipmanları, plastik ürünlerdense sürdürülebilirliğe katkı sağlar. Ayrıca son derece şık da görünür. Yine kullanılan servis peçetelerinin ya da masa örtüsü gibi detayların kağıttan değil de kumaştan olmaları da çevre dostu organizasyonunuza destek olacaktır.

YENİLEBİLİR HEDİYELİKLER SEÇİN
Lezzetli yenilebilir hediyeler uzun süredir en popüler seçeneklerden biri oluyor çünkü özenle oluşturduğunuz o detaylı mönü bile bazen küçük birkaç parça atıştırmalığın yerini tutamıyor. Bundandır, tatlı ya da tuzlu fark etmez, davetlilerinize eve dönüş yolunda ya da gece boyu servis aralarında faydalanabilecekleri 'gece yarısı atıştırmalıkları' paketi organize etmeyi unutmayın. Tabii bu mini enerji paketlerini hazırlarken seçtiğiniz ürünleri, bölgesel ekonomiye destek olacak şekilde belki pazarlardan belki de tanıdığınız yerel üreticilerden temin etmeye çalışmalısınız.

YEŞİLE DOST BALAYI
Balayı için yalnızca Tayland, Seyşeller, Maldivler ya da diğer tropik adalar gibi popüler balayı destinasyonlarında birinci sınıf konaklama tercih etmek zorunda değilsiniz. Kalacağınız yerin dünyaya olan katkısını düşünerek bir tercih yapabilir ya da küçük bir köyde belki kısa süreliğine kendi ürünlerinizi kendiniz üreterek de olsa şehir hayatından uzakta doğal yaşama katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca bu tip yerler için rezarvasyonlar yaparken, orada konakladığınız süre boyunca sizin adınıza önemli yardım kuruluşlarına bağış yapan yerleri seçerek bu şekilde, yalnızca sürdürülebilir seyahat uygulamalarını benimsemekle kalmazsınız; ayrıca insanların dünya üzerindeki kötü etkilerini azaltmak için de yardım kuruluşlarına aktif olarak katkıda bulunmuş olursunuz. Böylece yeşile dost bir balayı tatili yapmış olursunuz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.