Hobi sahibi olmanın faydaları

Kim demiş eğlenmenin sağlığa faydası olmaz diye? Dr. Mehmet Öz, hobilerin sağlığa olan en önemli katkılarını anlatıyor.

Hobi sahibi olmanın faydaları

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Spor aktiviteleri ve yemek pişirmenin sağlığımıza faydaları zaten apaçık ortada. Bunun yanında, daha az aktif görünen bazı hobilerinizin de zihin ve beden sağlığınız için çok faydalı olabileceğini unutmayın. Stres azaltma etkisinden tutun da beyin fonksiyonlarını geliştirmeye kadar, aşağıdaki sekiz hobi, sayısız ve son derece önemli fayda sunuyor.

OYUNCULUK
Birçok kişi performans ve tiyatro oyunu izlemenin faydasını görüyor ancak performansın oyuncuya olan faydası da büyük önem taşıyor. Tarihi, Antik Yunan dönemine kadar dayanan drama terapisi dikkati artırmaya, hafızayı güçlendirmeye, kişiler arası ilişkiler ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yardımcı olduğu kadar duygusal rahatlamaya da destek oluyor.

BOWLING
Kalori yakmak veya kilo vermek istediğinizde aklınıza bu aktivite gelmeyebilir ancak bowling genel kilo verme yolunuzda size eğlenceli bir takviye olabilir. Bir saat bowling oynamak, kaldırdığınız kilo ve oyunun hareketliliğine bağlı olarak 219 ile 327 arası kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Bu rakamlar gezmek için bisiklete binmek, salon dansları, kano, yavaş tempolu yürüyüş, tai chi veya yoga gibi diğer kardiyo aktiviteleri ile aynı kalori aralığındadır. Bowling'in temelini oluşturan esneme hareketleri de kas yapımına yardımcı olabilir, esnekliği artırabilir ve dengeyi destekleyebilir. Tabii bowling oynamaya gittiğinizde oradaki sağlıksız abur cuburlardan uzak durmalısınız. Aksi takdirde bowling ile yaktığınız kalorileri geri alırsınız.

ÖRGÜ ÖRMEK
Stresi söküp atmak mümkün müdür? Örgü örmek ve tığ işi gibi aktiviteler stres seviyenizin, kalp atış hızınızın ve yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir. Nakış, tığ, örgü ve dikiş gibi el işleri hem zekayı harekete geçirir hem de aynı aktivitede bulunan gruplar arasında sosyal etkileşimi teşvik eder. Örgü örmek, iki elle yapılan bir iş olduğu için düşünmeden yani farkındalıksız yemenin önüne geçme olasılığı vardır.

GOLF
Golf oynamak, hafif bir spor olarak sayılır, daha fazla yürümeye ve fiziksel aktiviteye teşvik eder. Doğru oynandığı zaman daha iyi bir denge kontrolü, özgüven artışı ve kan şekeri seviyesi düşüşü gibi faydalar sağlayabilir. En doğru şekilde öğrenmeye çalışarak olası eklem ve sırt incinmelerinden korunun.

RESİM YAPMAK
Sanat terapisi ve yararları bugüne kadar en çok çalışılan konulardan biridir ve özellikle resim yapmanın faydaları saymakla bitmez. Yapılan bir çalışmada, resim yapmanın kanser hastalarının hedef koymalarına, pozitife ve kendilerini ifade etmeye odaklanmalarına, genel iyileşme süreçlerini iyileştirip hastanede kalma sürelerinin azalmasına yardımcı etkisi gösterildi.

MÜZIK ENSTRÜMANI ÇALMAK
Müzik dinlemenin stresi ve ağrıyı azalttığı ortada, peki ya bir müzik enstrümanı çalmak? Müzik eğitimi almak birçok duyuyu Yapılan bir çalışmada, resim yapmanın kanser hastalarının hedef koymalarına, pozitife ve kendilerini ifade etmeye odaklanmalarına, genel iyileşme süreçlerini iyileştirip hastanede kalma sürelerinin azalmasına yardımcı olduğu gösterildi. harekete geçirir ve uzun yıllar boyunca müzik çalışmak, bir müzik enstrümanı çalmak beyin fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur.

VİDEO OYUNU OYNAMAK
Yapılan bazı araştırmalar, fiziksel harekete teşvik eden oyunlar veya "exergaming" denilen egzersiz yaptıran, hareket ettiren video oyunlarının harekete geçmek için ihtiyacınız olan motivasyonu verebileceğini gösteriyor. Terapi aracı olarak kullanılan bazı video oyunları bilişsel fonksiyonu artırmaya, sosyal etkileşimi desteklemeye, ağrı ve rahatsızlıktan dikkati uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.

YAZMAK
Günlük tutmak ve yaratıcı yazı yazmak birçok farklı sağlık hedefinin temel bileşenlerinden biridir. Sayısız faydalarının arasında, günlük tutmak çok etkili bir stres azaltıcı ve mod yükseltici olabilir. Yazı yazmanın, özellikle de günlük stres faktörü veya zorlukları yazmanın uzun vadede, tansiyon düşürücü, depresyon semptomları azaltıcı ve genel anlamda daha sağlıklı hissetme gibi etkilerini sayabiliriz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.