Mevsimsel stres ile başa çıkmanın yol haritası

Soğuk kış günlerini geride bıraktığımız bahar döneminde, yavaşlayan metabolizmamız mevsim geçişine hemen adapte olamayabilir. Bu yüzden kişide stres ve yorgunluk gibi çeşitli sorunları da sebep olabilen konuyu uzmanlarla konuştuk.

Mevsimsel stres ile başa çıkmanın yol haritası

Hava sıcaklıkları artmaya, çiçekler açmaya ve kuşlar tüm neşeleri ile cıvıldamaya başladı. Bahar ayları ile birlikte doğa da kış uykusundan uyandı. Bu uyanış çoğumuzun içini mutlulukla doldursa da bazen istenmeyen sonuçları da beraberinde getirebilir. Özellikle kış dönemlerinde yavaşlayan metabolizma, yeni mevsime ayak uydurmakta zorlanabilir. Yılın bu dönemlerinde pek çoğumuzda baş gösteren bahar yorgunluğu ve stresini uzmanlarla masaya yatırdık.

AYNILIKTAN FARKLILIĞA GEÇMEK STRES YARATABİLİR
"Bahar stresi denilince, çiçeğin açtığı, güneşin içimizi ısıttığı, doğanın yeşerdiği böyle güzel bir mevsimde insanın nasıl stres yaşadığını düşünmek ilk başta oldukça tuhaf gelebilir. Ancak bir insanın stres yaşayabilmesi için maruz kaldığı stres faktörünün, günlük rutin düzenini ve alıştığı rahatlığı bozarak bir anda baş etmesi gereken farklı bir durumu ortaya çıkartması gerekir. İşte bu yüzden insan için stres kaynaklarından en büyüğü aynılıktan farklılığa geçmektir" diyen Uzman Klinik Psikolog ve Yazar Burcu Yarapsanlı Zayim, mevsimsel stres ve sebeplerini açıklamaya devam ediyor; "Çünkü farklı olan her şey alışılmışın dışına çıkmak ve ezber bozmak demektir. Tüm bunlar da değişim anlamına gelir."

MEVSİME BAĞLI DEĞİŞİMLER YORGUNLUK KAYNAĞI
Zayim, "Bahar mevsiminde havaların ısınması ile beraber suyun daha fazla buharlaşması sonucu havadaki nem oranı değişir. Bu nedenle insan havadaki elektriklenmeye daha fazla maruz kalır. Mevsime bağlı olarak ortaya çıkan tüm bu değişiklikler, insan vücuduna ortalama 15 gün kadar bahar yorgunluğu yaşatabilir. Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber kaslarda zayıflık hissetme, sabahları yorgun ve vücut ağrıları ile uyanma, sürekli uykulu hissetme, sinirlilik hali ile eklem ağrıları da bahar yorgunluğu belirtileri arasında. Bu yorgunluk belirtileri ise mevsime sağlanan adaptasyon sonrasında genelde kendiliğinden geçer" diyor.

BAHAR STRESİ VE YORGUNLUĞU BİRBİRİNDEN FARKLI
Zayim şöyle devam ediyor: "Bahar yorgunluğu fi zyolojik olarak vücutta gerçekleşen farklılıklara bağlı ortaya çıkan bir semptom belirtisi iken bahar stresi tamamen psikolojik kökenlidir. Bu kökenin altında zamana karşı yetişme ve yetiştirme telaşları da vardır. Yani bahar ayı kalıcı bir ay olmadığı için kişinin bahara ve hemen ardından gelen yaz mevsimine hazırlanma telaşı olur. Bu hazırlanma telaşını kişiler, kendi üzerlerinde genelde bir zorunluluk olarak hissederler. Bu da kişinin kendisini baskı altında hissetmesine neden olur. Bu baskı ise insanın günlük yaşamında yaza hazırlanma, alışveriş yapma, spora başlama, kilo verme, evde derin bir bahar temizliğine başlama, dolapları düzenleme, yazlık-kışlık kıyafet ayrımlarını yapma ve bu işlerin hepsini olabildiğince kısa bir zaman dilimi içinde yetiştirmeye çalışma olarak dışarı yansır."

BAHAR YORGUNLUĞU İLE BAŞA ÇIKIN
Siz de artan hava sıcaklıkları ile birlikte kendinizi sürekli halsiz ve yorgun hissediyorsanız bahar yorgunluğu yaşıyor olabilirsiniz. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz bahar stresini azaltmak için şu ipuçlarını veriyor: "Hareketsizlik vücudun sürekli yorgun ve halsiz hissetmesine neden olur. Özellikle mevsim geçişlerinde bedenin yaşadığı değişimi de işin içine kattığımızda bu dönemde hareket etmek hem beden hem de ruh sağlığı açısından faydalı olacaktır. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, yüzmek gibi aktivitelerle bedeninizi daha dinç tutabilirsiniz. Bununla birlikte düzenli uyku kesinlikle ihmal edilmemelidir. Günün tüm yorgunluğunu taşıyan vücudun deliksiz ve kaliteli bir uyku ile dinlenerek güne başlaması son derece önemli bir konudur. Bu sayede günün ritmini yakalayabilir ve bedeninin biyolojisini dengelemiş olursunuz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.