Kalp hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler

Kalp sağlığı ihmale gelmez. Sağlınızı nasıl korumanız gerektiğini öğrenmek için Dr. Mehmet Öz’ün önerilerini dikkate alın.

Kalp hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Kalp hastalığı hem kadın hem erkeklerde ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Kalp krizleri çoğu zaman damarlarda oluşan plağın, kalp kaslarına kan ve oksijen akışını engellemesiyle meydana geliyor. Uyarı semptomlarını mümkün olduğu kadar çabuk tespit etmek daha ileri komplikasyonlar için çok önem taşıyor.

7-8 SAAT UYUYUN
Geceleri 5 saatten az uyuyan insanlar, 7-8 saat uyuyanlara kıyasla iki kat daha fazla kalp hastalığı riski altında. Uyku, insülin aktivitesinin düzenlenmesine yardımcı oluyor; az uyku ise hücrelerinizin insüline karşı daha dirençli olmasına yol açıyor, bu da kan şekerinin yükselmesi, kilo alımı ve kalp hastalığı sonucuna neden oluyor. Yorgunluk, kadınların çoğunlukla görmezden geldiği bir belirti. Eğer iyi bir uykudan sonra bile kendinizi sürekli bitkin hissediyorsanız, doktorunuza danışın.

BİRKAÇ KİLO VERMEK RİSKİ AZALTABİLİR
Kilonuz önemli ama bel ölçünüz kalp sağlığı için daha önemli bir gösterge. Kadınlarda 89-90, erkeklerde 101-102 santimetrenin üzerinde bir bel ölçüsü, kalp hastalığı riski demek. Kilonuzun yüzde 5-10'unu verdiğiniz takdirde bile kalp sağlığınız önemli ölçüde gelişiyor. Haftada en az üç kez, 30-60 dakika yürümek, koşmak, bisiklete binmek, yüzmek gibi aerobik egzersizler yapmak, özellikle de Akdeniz diyeti tarzında sağlıklı diyetlerle birleştirmek, kalbinizi güçlendirmeye, yüksek kolesterol ve tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

ATARDAMARLARINIZ İÇİN KAHKAHA ATIN
Hepimiz biliyoruz ki gülmek, gerçekten en iyi ilaç. Vücudumuz, kahkahaya stres hormonu olan kortizolü azaltarak yanıt veriyor. Stresin ve kortizolün düşük olması, tansiyonu düşürüyor; ruh halini ve bağışıklığı güçlendiriyor. Çalışmalar, depresyonda olan bireylerin yaşam tehdidi oluşturan hastalıklara yakalanma olasılığının iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Hayatınıza her gün bir doz kahkaha eklemeyi unutmayın!

ASPİRİN HAYATINIZI KURTARABİLİR
Kalp krizi, kalbi besleyen damarlardaki kan dolaşımının kolesterol plakları tarafından engellenmesiyle meydana gelir. Aspirin, kanı pıhtılaştırmak için vücudunuzda doğal olarak üretilen tromboksan gibi belirli kimyasalları bloke eder. Eğer kendinizde veya tanıdığınız birinde kalp krizi belirtileri başladığını hissederseniz, 325 mg normal ya da 4 tane düşük dozlu bebek aspirini çiğnemek (yutmayın), en kısa sürede tıkanıklığı gideriyor ve kalbe giden kan akışının tekrar normale dönmesini sağlıyor.

AİLE SAĞLIK GEÇMİŞİNİZİ ARAŞTIRIN VE ÖĞRENİN
Ailenizin hastalık geçmişini bilmek, kalp sağlığınızı takip edebilmenize yardımcı olur. Yakınlarınızdan birinin kalp sorunuyla karşılaşması, sizde de kardiyovasküler sorunların gelişme riskini artırır. Doktorunuzla aile sağlık geçmişinizi paylaşın.

AFRO-AMERİKALI KADINLAR DAHA YÜKSEK RİSK TAŞIYOR
Afro-Amerikalı kadınlar, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kardiyovasküler hastalıklara yol açabilen sağlık sorunları konusunda daha yüksek risk taşıyor. Kandaki aşırı şeker, atar damarlara hasar vererek yüksek tansiyona neden olabilir, bu da kalp krizine yol açabilir.

HORLAMAK TEHLİKE SİNYALİ OLABİLİR
Horlamanızı göz ardı etmeyin. Uyku apnesi, kalp problemleri geliştirme riskinizi artıran yaygın bir hastalıktır. Uyku apnesi, uykuda düzgün nefes almayı zorlaştıran ve horlama ile sonuçlanan kronik bir hastalıktır. Fazla kilolu kişilerde uyku apnesi görülme riski daha fazladır. Tedavi edilmeyen uyku apnesi, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp krizi ile ilişkilendiriliyor.

TUZU AZALTIN
Tuz, gıdaların besin değerlerine bakarken en fazla göz ardı edilen maddelerden biridir. Yüksek sodyum tüketimi, yüksek tansiyonun en büyük etkenlerinden biridir ve kalbiniz için ekstra iş yükü oluşturur. Bu da kalp hastalığına yol açabilir. Özellikle 50 yaşın üzerindeyseniz, sodyum tüketiminize dikkat edin. Yüksek tansiyonunuz varsa günde bir çay kaşığı daha az tuz almak, daha sağlıklı bir kalbe sahip olmanıza yardımcı olur.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.