Dünyanın 7 Harikası

Dünyanın 7 Harikası’nı bilmeyen yoktur herhalde. Peki ‘Dünyanın Yeni 7 Harikası’nı biliyor musunuz? İşte 100 milyon kişinin oylarıyla seçilen ve diğer harikaların tersine hepsi ayakta olan Dünyanın Yeni 7 Harikası...

Dünyanın 7 Harikası

YAZI ŞERİF ERCAN

Neredeyse herkesin ezbere bildiği 'Dünyanın Yedi Harikası', tamamı insanoğlu tarafından inşa edilmiş, olağanüstü antik yapı ve yapıtlardan oluşur. 'Antik Dönemin 7 Harikası' adıyla da bilinen liste ilk olarak MÖ 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya atıldı. Günümüze gelen liste ise, MÖ 2. yüzyılda son şeklini aldı.

Dünyanın 7 Harikası şunlar: Keops Piramidi, Babil'in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri, Kral Mausollos'un Mezarı (Halikarnas Mozolesi) ve Artemis Tapınağı. Günümüzde, bu listeden sadece Keops Piramidi ayakta, diğerleri ise yok olmuş durumda. Belki de bu yüzden olsa gerek yıllar önce Dünyanın Yeni 7 Harikası oluşturma fikri ortaya atıldı ve İsviçre merkezli 'New7 Wonders Vakfı' kuruldu ve bu görevi üstlendi. Vakıf, dünyanın yeni harikalarını belirlemek için bir yarış başlattı. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100 milyon kişinin kullandığı oyla yeni liste belirlendi. İşte Dünyanın Yeni 7 Harikası...

PETRA ANTIK KENTI
MA'AN, ÜRDÜN

Petra, Ürdün'ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki toprakları üzerinde yer alan, kayaların içine oyulmuş bir antik kent. M.Ö 4. yüzyılda Mezopotamya'yı tehdit eden Perslerden kaçan Nebatiler, ulaşılması çok zor olan Musa Vadisi'ne sığınıp çölün ortasında kayalara oydukları bu şehri inşa etmiş. Baharat Yolu'nun kuzeyinde, Mısır, Akdeniz ve Suriye kavşağını kontrol eden Nebatilerin başkenti olan Petra, ticaretten kazanılan zenginliği kayalara nakşederek antik kentin bugünkü ihtişamlı görüntüsünü yaratmış. Petra'daki görkemli tapınaklar, tiyatrolar, mezarlar ve yaşam alanları bugün hala hayranlık uyandırıyor.

ÇİN SEDDİ
PEKIN, ÇİN

Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, dünyanın en uzun savunma duvarı. Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 8851.8 kilometre. Bugün 2.500 kilometrelik kısmı ayakta duruyor. Çin'in ilk imparatoru M.Ö 220 - 206 yılları arasında inşasına başlanan duvarın büyük kısmı, 1368 - 1644 yılları arasında Çin'e hakim olan Ming Hanedanı döneminde inşa edilmiş. Çin Seddi'nde, 200 metre yüksekliğinde gözetleme kulesinden fener kulesine, siperliklerden saray ve tapınaklara kadar yaşam alanları da yer alıyor.

KURTARICI İSA HEYKELI
RIO DE JANEIRO, BREZİLYA

Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde yer alan ve şehrin sembollerinden biri olan bir heykel. 1922 yılında Brezilya'nın kuruluşunun 100. yılı sebebiyle inşasına başlanan heykel, 1931 yılında tamamlanmış. 710 metre yüksekliğindeki Corcovado Dağı üzerinde bulunan heykeli, Heitor Silva Costa tarafından tasarlanmış ve Fransız heykeltraş Paul Landowski tarafından yapılmış. Tijuca Milli Parkı'nda içerisinde bulunan heykel, 30 metre yüksekliğe sahip.

MACHU PICCHU
CUSCO, PERU

Tarihten günümüze uzanan ve en iyi korunmuş İnka antik kenti olan Machu Picchu, Peru'da, Cusco şehrine 88 km uzaklıkta bulunuyor. Kent, And Dağları'nda bir dağın zirvesinde, 2.360 metre yükseklikte, Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuş. İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilen şehrin günümüze kadar bozulmadan kalmasının sebebi olarak tarihçiler; 1532 yılında ülkeyi işgal eden İspanyolların bu şehri keşfedememiş olmalarına bağlıyor.

CHICHEN ITZA
YUCATAN, MEKSİKA

Meksika'da, Yucatan Yarımadası'nda bulunan Chichen Itza, dünyanın en ünlü arkeolojik sitelerinden biri. Valladolid ve Merida arasında yer alan Chichen Itza, Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir Maya şehri. Arkeolojik sitede El Castillo adıyla tanınan Kukulkan Tapınağı ya da Kukulkan Piramidi Mayalar tarafından astronomi ve matematik bilgilerini ortaya koyan bir sistemle inşa edilmiş. Sitenin içerisinde aynı zamanda Caracol denilen gözlemevi, başrahibin tapınağı, savaşçılar tapınağı, rahibeler manastırı ve diğer tapınaklar mevcut.

COLOSSEUM
ROMA, İTALYA

İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan ve Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Colosseum; MS 438'a kadar gladyatörlerin dövüşlerine ev sahipliği yapan bir arena. Komutan Vespasianus tarafından MS 72 yılında yapımına başlanan ve MS 80 yılında Titus döneminde tamamlanan arena Roma İmparatorluğu'nun kudretinin bir simgesi olarak kabul edilmiş. Colosseum aynı zamanda; Eski Roma'nın ticari, politik ve dini merkezi olmuş, 900 yıldan fazla bir süre devletin en önemli konularda tartışmalarına ve kararlarına ev sahipliği yapmış.

TAC MAHAL
AGRA, HİNDİSTAN

Hindistan'ın Agra şehrinde, Babür İmparatorluğu'nun 6. hükümdarı Şah Cihan tarafından yaptırılan Tac Mahal Hindistan'ın simgesi halini almış. Özellikle günbatımı saatlerinde apayrı bir güzelliğe bürünen türbeyi, 17. yüzyılda Şah Cihan; doğum sırasında yaşamını yitiren eşi Mümtaz Mahal adına yaptırmış. Yapımı 22 sene süren, çarpıcı tasarımına, mükemmel simetrisine ve zarif kubbelerine hayran kalınan türbenin yapımında parlak, ince mavi damarları olan beyaz mermer kullanılmış.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.