Motivasyonumuzu nasıl artırabiliriz?

Pandemi hayatımızı derinden etkiledi. Teknoloji ve Marka Stratejileri Danışmanı ve Kariyer Koçu Ecehan Ersöz, pandeminin zihnimizde yarattığı sorunları ve çözümlerini kaleme aldı.

Motivasyonumuzu nasıl artırabiliriz?

Ecehan Ersöz

Yaşadığımız pandemi süreci ve süren uzatmaları bizi bambaşka bir dünyanın içine çekti. Hayatımızın fiziksel koşullarını değiştirmekle kalmadı, zihnimizi ve düşüncelerimizi de 'Büyük değişimler zamanı'nın yolcusu yaptı. Değişen koşullara alışmak, yaşamımızın bir parçası haline geldi. Çevremizde olup bitenler, yaşanan zorluklar, başkalarından duyduklarımız zihnimizde öylesine iç içe geçiyor ki bazen kilitlendiğimizi, gücümüzün ve motivasyonumuzun düştüğünü, kendimizi bir türlü toparlayamayacağımızı hissedebiliyoruz. Bazen korkularımız tetikleniyor, bazen gelecek kaygısıyla yoruluyoruz. Tüm bunlarla baş edebilmek için güçlendirmemiz gereken bir kavram olan 'motivasyon' her zamankinden daha çok önem kazandı. Pandemi sürecinin üzerimizde yarattığı psikolojik yükleri aşmak için zihnimizin 'değişime uyum' kaslarını geliştirmek kaçınılmaz oldu. Tıpkı Albert Einstein'ın dediği gibi: "Yarattığımız dünya bizim düşüncelerimizin bir uzantısıdır. Düşüncelerimizi değiştirmeden dünyayı da değiştiremeyiz."

Peki bunu nasıl yapabiliriz? Zihnimizi zaman zaman düştüğü kaostan kurtararak motivasyonumuzu hak ettiği seviyeye nasıl çıkarabiliriz? Haydi gelin bir bilge ile öğrencisinin bu konuda gerçekleştirdiği sohbete katılalım. Bir gün bilge ve öğrencisi okyanus kıyısında geziyorlardı. Soğuk bir gündü ve rüzgar, okyanusta kocaman dalgalar oluşturuyordu. Bir süre yürüdükten sonra bilge durdu ve öğrencisine sordu: "Bu büyük dalgalar sana neyi hatırlatıyor?" "Zihnimi hatırlatıyor. Ve durup dinlenmeden yol alan düşüncelerimi..." dedi öğrenci. Bilge şöyle devam etti: "Evet, fırtınalı okyanus zihnin, dalgalar da düşüncelerindir. Zihin aslında su gibi durudur. Rüzgar ise dalgalara sebep olur; tıpkı korkuların olumsuz düşünceleri üretmesi gibi..." Öğrenci söz aldı ve "Böyle bir okyanusun ortasında sallanan bir sandal içerisinde olmak istemezdim doğrusu" dedi. Bilge, öğrencinin bu yaklaşımını şöyle yorumladı: "Sen zaten daima oradasın. Ve diğer tüm insanlar da..." Bilgenin görüşlerine katılmamak elde değil. Düşüncelerimiz aslında en başta kendimizle iletişimimizdir. Eğer zihnimizde bir 'kaos bulutu' yaratırsak, birçok şeyin çıkmaza girmesi kaçınılmaz olur. Düşüncelerimizin kontrolünü ele aldığımızda ise olumlu gelişmeler için şans ve fırsatımızı artırırız. Düşüncelerinizin dalgalarla savrulmayacağı, istediğiniz limanlara yanaşabilmenizi sağlayacak güzel farkındalıklar yakalamanız ve motivasyonunuzu artırmanız dileğiyle...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.