Çay ağacı yağının faydaları

Avustralya'da yetişen çay ağacı bitkisinin yapraklarından elde edilen yağ, birçok saç ve cilt problemlerine iyi geliyor. Dr. Mehmet Öz, çay ağacı yağı hakkında merak edilenleri yazdı.

Çay ağacı yağının faydaları

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Genellikle sabun, yüz yıkama jelleri, diş macunu ve şampuan gibi ürünlerin içinde bulunan çay ağacı yağı, Avustralya'da yetişen çay ağacı bitkisinin yapraklarından elde edilen bir uçucu yağdır. Geçmişten günümüze doğal bir antiseptik olarak kullanılmakta olup, antimikrobiyal, iyileştirici ve aromaterapik özellikleriyle bilinir. Çay ağacı yağı alırken, en az oranda ökaliptol ve 1.8 sineol (kafur'umsu kokusunu veren ve ciltte dermatit, yangı, kaşıntı ve kızarıklık gibi sorunlara sebep olabilen kimyasal) içeren yüzde 100 çay ağacı yağlarını seçmeye özen gösterin. Çay ağacı yağını asla ve asla yutmayın. Ağız yoluyla alındığında zehirler ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutulmalıdır. Negatif bir reaksiyon verip vermeyeceğinizden emin olmak için çay ağacı yağını kullanmadan önce yama testi yapın. Cildinizin küçücük bir bölgesinde deneyin.

AYAK MANTARINI RAHATLATIR
Atlet ayağı da denilen, ayakta bir tür mantarın sebep olduğu kaşıntı, yanma ve kötü koku semptomlarınızı rahatlatmak için saf çay ağacı yağını deneyin. Rahatsız bölgeyi temizledikten sonra, 4 hafta boyunca veya enfeksiyon gidene kadar günde iki defa, ince bir tabaka yüzde 25-50 arası çay ağacı yağı solüsyonu sürün. Çoraplarınızı giymeden önce ayaklarınızı iyice kurulayın. Eğer bu işe yaramazsa reçete yazması için bir doktora görünün.

TIRNAK MANTARI ILE SAVAŞIR
El veya ayak tırnaklarınızın altında mantar enfeksiyonunuz varsa çay ağacı yağı tırnaklarınızın görüntüsünün iyileşmesine yardımcı olabilir. Ufak bir tırnak fırçası ile (eski bir oje fırçası olabilir) saf çay ağacı yağını mantarlı tırnaklara günde iki kere, 6 ay boyunca sürün. Yeni tırnak çıktıkça doktorunuz mantardan etkilenen eski tırnağı kesebilir. Eğer tırnak mantarınız bunlara rağmen gitmiyorsa farklı tedavi yöntemleri için doktorunuza danışın.

DİŞ PLAKLARINI AZALTIR
Formülünde çay ağacı yağı içeren bir ağız gargarası dişler ve ağızdaki plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir. Tabii, belirli ağız ve diş sorunlarının spesifik türde ağız gargaraları gerektirdiğini unutmamak lazım bu yüzden çay ağacı yağı içeren gargara kullanmadan önce diş hekiminize danışın. Çay ağacı yağının yutulduğunda zehirli olduğunu ve çocuklar için önerilmediğini de unutmayın.

SAÇ BİTİNE İYİ GELEBİLİR
Saç bitinden kaynaklanan kaşıntıyı çay ağacı yağı ve benzil bezoat içeren şampuan ve ürünlerden kullanarak rahatlatabilirsiniz. Deriye benzil benzoat sürmeden önce sürülecek bölgenin kuru ve temiz olduğundan emin olun. Yapılan ön çalışmalar, lavanta yağı ile çay ağacı yağının karıştırıldığında saç bitiyle savaşmada etkili olabileceğini gösterdi. Yapılacak daha geniş çalışmalar bu tedavinin güvenlik ve etkinliği ile ilgili daha fazla bilgi sağlayacaktır.

KEPEĞE İYİ GELİR
Yapılan bir çalışmada 4 hafta boyunca her gün yüzde 5 çay ağacı yağı içeren şampuan kullanmanın kepeğe karşı etkili olabileceğini gösterdi. Doğal ürünler satan mağazalardan formülünde çay ağacı yağı içeren doğal şampuan alabilirsiniz.

AKNEYİ İYİLEŞTİRİR
Çay ağacı yağı aknenin üzerine sürülerek tedavi etmek için kullanılabilir ancak hassas ciltleri tahriş edebileceği için özellikle yüz gibi hassas derinin olduğu bölgelerde kullanmadan önce test edilmeli ve kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Hassas cilde sahip veya egzama gibi problemleri olan kişiler çay ağacı yağını tedavi yöntemi olarak kullanamayabilirler. Yüzde 5 oranda çay ağacı yağı içeren jeli 3 ay boyunca her gün veya günde iki kere sürüp 20 dakika sonra yıkayın. Tedavi süreci 45 güne kadar uygulanabilir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.