''Zinde kalmak için rutinlerin gücünden faydalanın''

İş insanı, Positive Aging Leader Pınar Hotiç, sıcaktan bunaltan yaz günlerinde zinde kalmanın yol haritasını paylaşıyor.

''Zinde kalmak için rutinlerin gücünden faydalanın''

"Uzun zamandır sağlığımızı, enerjimizi, içten dışa güzelliğimizi ve yaşam sevincimizi zamanın törpüsüne karşı nasıl koruyup geliştirebileceğimizi araştırıyorum. Yıllar ve öğrendiklerim bana iyi yaş almanın gerçekten mümkün olabileceğini, iyi hissetmenin sadece fi ziksel değil ruh, beden, zihin- bütünsel bir yarış halinden öte, ahenkli bir barış hali olduğunu ve kesinlikle içten dışa işleyen bir süreç olduğunu öğretti" diyen iş insanı ve Positive Aging Leader Pınar Hotiç, sıcak yaz günlerinde alışkanlıklarımızın, rutinlerin ve ritüellerin gücünden yararlanarak, farkındalıkla hayatımıza katacağımız iyi yaşam önerilerini paylaşıyor.

FARKINDALIKLI YAŞAM FELSEFESİ

Positive aging yani pozitif yaş alma felsefem, her yaşta daha güçlü, daha canlı, daha zinde ve daha güzel hissetmek, kendimizin daha iyi versiyonu olma yolunda bütünsel bir bakış açısıyla, içten dışa işleyen kararlar ve seçimlerden oluşan bir yaklaşım. Karşılaştığımız değişiklikleri ve zorlukları nasıl tanımlamayı, algılamayı, kabul etmeyi ve kucaklamayı seçtiğimiz, sağlıklı ve zinde bir yaşam için çok önemli. Aynı zamanda kendi hayatımızın sürücü koltuğuna oturmak ve kendi benzersiz yapımıza ve gerçeğimize göre bu yolculuğumuzu modifiye etmek de öyle. Yani ben bunu bir varoluş biçimi, bir yaşam tarzı olarak değerlendiriyorum. İyi ve farkındalıklı yaşam felsefesi, insanların güven, güç ve karizma yaymalarını ve yaşları ne olursa olsun doğal bir canlılıkla ışıl ışıl parlamalarını sağlıyor. Aslında çekici ve samimi olan şey de bu içsel canlılığın dışa vurumuyla meydana geliyor. Her şey içten dışa büyüyor ve yenileniyor. Hepimizin iyi ve kötü günleri var, olumlu kalmak, kendimizi kucaklamak, sevmek ve kabul etmek çok önemli.

RUTİNLERİ VE RİTÜELLERİN GÜCÜNDEN FAYDALANIN

Sıcak yaz günlerinde alışkanlıklarımızın, rutinlerin ve ritullerin gücünden yararlanarak ruh, beden ve zihin olarak üç ana başlık altında farkındalıkla hayatımıza katacağımız iyi yaşam önerilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Gerçek yenilenme, rutin ve ritüelleri oturtmakla başlıyor. Size kendinizi iyi hissettirecek en az bir rutin yaratın ve ona sadık kalın. Gerekirse iyi gelenleri artırıp, işe yaramayanları eleyerek gidin. Bu rutinleri yaratırken kendinizin öncelikle neye ihtiyacınız olduğunu, kendi gerçeğinize uygun olduğunu ve sürdürebilir olup olmadığını sorgulayın. Benimsemediğiniz rutin size fayda sağlamaz unutmayın. Heves ile alışkanlığı ayırt edin. Heves geçici olandır, alışkanlık ise değişimi getiren. Bedeninizi dinleyerek ve hissederek yaşayın. Gerekli aksiyonları hemen alın, ertelemekten kaçının.

HER FIRSATTA HAREKET EDİN

Enerjiniz aslında bitmez sadece bloke olur. Doğal akışta olmanın yollarını arayın. Hayata ve zorluklara karşı pozitif bakış açısı geliştirin. Hareket eden beden harekette kalır. Üşenmeyin, her fırsatta hareket edin. Esneme, yoga, yürüyüş, pilates, dans, koşu ve tabii ki yüzme gibi aktiviteleri rutininize alın. Dinlenmenin ve uykunun yeri doldurulamaz. Yeteri kadar ve kaliteli uyuyun. Erken yatıp erken kalkın. Sirkadyen ritm ve detayları hakkında okuyup bilgilenin. Haftada bir dijital detox yapın ve kendinizi sosyal medyadaki dünyalar ve başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçin. Sizi gerçekte neyin, hangi şekilde motive ettiğini arayın, bulun ve onun peşini bırakmayın.

DOĞRU NEFES ALMAYI VE RAHATLAMAYI UNUTMAYIN

Nefesin önemini keşfedin, doğru nefes almayı ve rahatlamayı öğrenin. Zihin dinginliği için meditasyon, günlük tutma ve mindfulness egzersizlerinden faydalanın. Nitelikli ve besleyici gıdaları tercih edin, sadece mevsim gıdalarını veya ekolojik tarımla üretilmiş ürünleri tüketin. Bolca meyve ve sebze tüketin. Smoothiler ve juicelerı tüketin. Kaybettiğiniz nemi yerine koyun. Dengeli bağışıklık sistemi uzun ve sağlıklı yaşam için çok önemlidir, bu konuda okuyun ve kendinizi geliştirin. Danışacağınız kişiler edinin. Takviyelerin gücüne inanın, ihtiyacınız olan ve eksik takviyeleri doktor kontrolünde alın. İyi bir cilde sahip olmak çok önemlidir. Cildinize yatırım yapın. Mutlaka temiz içerikli ve cilt ihtiyacınıza uygun ürünler kullanın, güneşle aranızdaki ilişkiyi yeniden kurun. Güneş koruma ürünlerini asla ihmal etmeyin.

BEYİN BAĞIRSAK İLİŞKİSİ ÖNEMLİ

Beyin- bağırsak ilişkisinin öneminin farkına vararak, hem ne yediğimize, nasıl yediğimize ve sindirim sistemimizin sağlıklı bir şekilde işleyip işlemediği konusunda bilinçli olun. Detoks ve lenf drenaj sistemini aralıklı olarak mutlaka çalıştırın, bunun için farklı yöntemleri araştırın. Kese, kuru fırça yaparak evde başlayabilirsiniz. Yazın yavaşlama zamanıdır, yavaşlayın. Ama bundan zevk almayı öğrenin. Yazın üretkenlik düşebilir, bu nedenle kendinize plan yapmak ve çalışmak için zaman yaratın. Huzur önemlidir. Aileniz ve dostlarınızla açık havada vakit geçirin. Unutmayın gülmek en büyük bağışıklık güçlendiricilerdendir.

MÜZİK RUHUN GIDASIDIR

Müzik ruhun gıdasıdır. Mutlaka her güne sevdiğiniz bir şarkı ile iyi enerjilerle başlayın. Az çoktur felsefesini benimseyin, sadeleşin. Kendine özgü olan stilinizi yaratın, başkaları için değil kendiniz için giyinmenin keyfini alın. Kendinizi sevin, kendinizle yaptığınız iç diyaloglara dikkat edin, negatif olanları pozitife çevirin. İçinizdeki çocuğu beslemeyi unutmayın.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.