Metabolizmayı hızlandıran 20 besin

Bazı besinlerle hem metabolizmanızı hızlandırabilir hem de kilo verebilirsiniz. Dr. Mehmet Öz, negatif kalorili 20 besini ve faydalarını yazdı.

Metabolizmayı hızlandıran 20 besin

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Her besin aynı olmadığı gibi besinlerden aldığımız her kalori de vücutta aynı oranda yakılmaz. Kilo vermenize yardımcı negatif kalori etkili besinleri anlattığı 'Foods That Cause You to Lose Weight: The Negative Calorie Effect' isimli kitabın yazarı Dr. Neal Barnard'a göre negatif kalori etkisi yaratan çeşitli besinler vardır ve bu besinler metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olur. Bu besinler çoğunlukla su oranı fazla, lif zengini olan tahıllar, baklagiller, sebze ve meyvelerdir. Vücudun lifli besinleri sindirmesi için daha fazla enerjiye ihtiyacı olduğundan metabolizmanız canlı kalmaya devam ederek kilo verme sürecinizi de başlatır. Aşağıdaki 20 besini beslenmenize dahil etmeye başlayın.

LAHANA
Harika bir C Vitamini kaynağı olan lahananın kırmızı, yeşil ve her türünü salata, smoothie ve çorbalarınızda kullanabilir, arasına bir şeyler koyup tüketebilirsiniz.

HAVUÇ
İçeriğindeki beta-karotenle meşhur olan havuç aynı zamanda beyaz, sarı, kırmızı ve mor renklerle de karşımıza çıkar. Hangi rengi olursa olsun alabilir, patates gibi doğrayıp fırında yapabilir veya vegan sushinin içine ekleyebilirsiniz.

KARNABAHAR
Karnabaharı hep aynı şekilde mi pişiriyorsunuz? Bu defa haşlamak yerine fırınlamayı veya evde yaptığınız pizzanın hamurunda un yerine karnabahar kullanmayı deneyin.

SİYAH FASULYE
Siyah fasulye birçok öğünün vazgeçilmezi olmakla beraber 170 gramında neredeyse 15 gram lif bulunur. Her yemeğe adapte olabilecek siyah fasulyeyi salatadan güveç yemeklerine ve brownieye kadar birçok tarifte deneyebilirsiniz.

BROKOLİ
Brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler de iyi birer lif kaynağıdır. Öğününüzün yanına garnitür olarak veya başlangıç olarak günlük beslenmenize eklemeyi deneyin.

ELMA
Elma gibi meyveler yüksek diyet lifi içerir. Elmayı kabuklarını soymadan tüketerek ondaki tüm lifi (elmanın büyüklüğüne bağlı olarak; 2 - 5 gram arasında değişir) alabilirsiniz. Öğlen ara öğün olarak elma tüketebilir, farklı tariflerde deneyebilirsiniz.

MUZ
İyi bir potasyum kaynağı olmasının yanında muz, iyi de bir lif kaynağıdır. Bir muz yaklaşık olarak 3 gram lif içerir. Bir muzun yarısı dengeli bir kahvaltı alternatifidir.

KEREVİZ
Kıtır kıtır bir ara öğün olabileceği gibi kereviz aynı zamanda körili bir salataya doğranabilir, çorbaya püre şeklinde konulabilir veya yeşil smoothienin içine eklenebilir.

MISIR
İster koçanından yeni sıyrılmış ister dondurulmuş olsun, mısır her yerde kolaylıkla bulup alabileceğiniz bir besin. 165 gramında yaklaşık 3.6 gram lif var ve kolayca her öğüne eklenebilir. Sabah kahvaltınızdaki omlete veya soslarınıza ekleyebilir, tavuklu akşam yemeğinize dahil edebilirsiniz.

GREYFURT
Bu tazeleyici pembe meyve C Vitamini, A Vitamini zengini olduğu gibi aynı zamanda potasyum, tiyamin, folik asit ve magnezyum zenginidir. Pratik bir ara öğün için biraz şeker ve tarçınla fırında pişirin veya soslarınıza ekleyin.

MEKSİKA FASULYESİ
Kırmızı Meksika fasulyesinin 250 gramında yaklaşık 13 gram lif bulunur. Meksika fasulyesi ile harika vejetaryen burgerler hazırlayabilirsiniz.

MERCİMEK
Market alışverişinize eklemeniz gereken bir diğer besleyici bakliyat da mercimek... 75 gram pişmiş mercimekte yaklaşık 16 gram lif mevcut. Bu da mercimek yemeği veya etsiz mercimek köftesi gibi öğünleri harika birer alternatif haline getiriyor.

MARUL
Marul sayesinde aldığınız kalorileri kontrol altında tutun. Marulun her çeşidini kullanarak ekmek ve lavaş yerine sandviç ve dürümlerinizi hazırlayabilirsiniz.

YULAF
Mutfağınızda mutlaka yulaf gibi tam tahıllara yer bulundurun. Onu ayrıca muffin ve pancakelerinizde kullanabilirsiniz.

PORTAKAL
Aynı greyfurt gibi portakal da doygun ve enerji verici bir atıştırmalıktır. Portakalı aynı zamanda keklerinizin üzerine süsleme için kullanabilir veya eritilmiş bitter çikolataya batırarak kendinizi şımartabilirsiniz.

BEZELYE
Harika bir protein kaynağı olmasının yanı sıra bezelye aynı zamanda türüne göre değişmek üzere 130 gramındaki 5-11 gram arası lif içeriği ile müthiş bir lif kaynağıdır. Risottonuzun üzerine ekleyebilir veya fırında atıştırmalık yapabilirsiniz.

ANANAS
Bir adet ananasta yaklaşık 13 gram lif bulunur. Bu da ananası ağız sulandırıcı tariflerde kullanmanız için bir diğer sebeptir. Suya veya smoothielerinize ekleyebilirsiniz.

PİRİNÇ
Pilavdan vazgeçemiyorsanız beyaz yerine esmer pirinci tercih edin. Esmer pirinçte iki katı lif bulunur. 250 gramında yaklaşık 3.5 gram lif vardır. Baharatlı tavuklu esmer pilav gibi pratik yemekler deneyebilirsiniz.

ISPANAK
Besin maddesi ve lif zengini ıspanağın 225 gramında yaklaşık 4 gram lif vardır. Ispanağın yemeği güzel bir seçenek olmakla beraber keklerinizde bile kullanabilirsiniz.

TATLI PATATES
Tatlı patates hem vitamin zenginidir hem de bir tanesinde yaklaşık 4 gram lif bulunur. Çorbalarınıza ekleyebileceğiniz gibi güveç gibi yemeklerde de deneyebilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.