Beyin sağlığınız için en iyi 7 besin

Yediğimiz besinler, vücut sağlığımız kadar beyin sağlığımız için de büyük önem taşır. Dr. Mehmet Öz, beynimizin zinde kalması için neler yememiz gerektiğini yazdı.

Beyin sağlığınız için en iyi 7 besin

Yoğun iş ve aile yaşantınızın içinde beyninizin zinde kalması çok önemli. Oysa sadece puzzle ve zeka oyunlarıyla yetinmek zorunda değilsiniz. Beyin fonksiyonlarınızı beslenmenizle destekleyebilirsiniz. Beyni destekleyen en iyi 7 besin hangileri mi? Cevabı aşağıda...

YUMURTA

Yumurta sarısında kolin bulunur. Kolin hem hücre yapısının korunmasına yardımcı olur hem de hafıza, ruh hali, kas kontrolü ve diğer beyin/sinir sistemi fonksiyonlarının bir nörotaşıyıcısı olan asetilkolin üretir. Bazı araştırmacılar yüksek kolin seviyesinin Alzheimer hastalığına sahip kişilerdeki demansın ilerlemesini yavaşlatabileceği teorisinde bulunuyor. Demansı olmayan kişilerde ise, 1300'den fazla kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, beslenmesinde daha fazla kolin tüketen kişilerin hafıza testlerinde daha iyi performans gösterdiği ve demansla bağlantılı beyinde meydana değişimlere daha az yatkın oldukları görüldü. Erkekler günde 550 mg, kadınlarsa günde 425 mg kolin tüketebilir.

YABAN MERSİNİ

Kendisi küçük faydası büyük bu meyve, adeta bir beyin güçlendirici görevi görüyor. Yaban mersini, kısa vadeli hafıza kaybını ertelemeye yardımcı olmakla kalmıyor aynı zamanda bilişsel gerilemeyi de yavaşlatmaya destek sağlıyor. Boşuna beyin dostu dememişler!

YAĞLI BALIK

Yağlı balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri beyin ve sinir hücrelerinin oluşmasına yardımcı olan sağlıklı çoklu doymamış yağlardır. Anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere sahip olup, beynin gerilemesini önlemeye yardımcı olduklarına dair kanıtlar bulunmaktadır. Bu yağ asitleri aynı zamanda yaşla bağlantılı bilişsel gerilemeyi de yavaşlatmayla bağdaştırılmaktadır. Vücutlarımız kendi başına yeteri kadar omega- 3 yağ asidi üretemez, bu yüzden gereken günlük dozu alabilmek için omega-3 zengini besinler tüketmeliyiz. Somon, morina balığı, alabalık, sardalya ve kömür balığı gibi balıklar çok iyi birer omega-3 kaynağıdır.

BROKOLİ

Çocuklarınızın tabaklarında brokoliyi bırakmalarına izin vermeyin. Tabii siz de bırakmayın! Antioksidan özellikleri sayesinde nörodejeneratif hastalık riskinizi azaltmaya yardımcı olur. Tüm besinler içinde en sağlıklı besinlerden biridir.

NATÜREL SIZMA ZEYTINYAĞI

Akdeniz diyetinde bol bol sebze, bakliyat, meyve, çiğ kuruyemiş, tahıl ve zeytinyağı bulunur; doymuş yağ ve et tüketimi ise azdır. Bu beslenme tarzının bilişsel gerileme ve demansı yavaşlattığı düşünülmektedir. Ayrıca yapılan bir çalışmada, bu diyette, natürel sızma zeytinyağı tüketiminin hafızayı ve öğrenme yetisini koruduğu görüldü. Bu çalışma aynı zamanda natürel sızma zeytinyağının beyinde inflamasyonu azalttığını ve zarar görmüş hücre enkazlarının ve plakların temizlendiği otofaji işlemini harekete geçirdiğini gösterdi.

ZERDEÇAL

Bu Hint baharatı, yapılan bazı çalışmalara göre beyin hücrelerini yenilemeye yardımcı oluyor. Zerdeçal aynı zamanda Alzheimer riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. İşte zerdeçallı körili bir Hint yemeği denemek için başka bir sebep daha!

TARÇIN

Tarçının antioksidan, antidiyabetik ve antibakteriyel özellikleri bulunmaktadır. İnsanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda tarçın tüketiminin hafızayı geliştirdiği, dikkati artırdığı ve bilişsel süreci desteklediği gösterildi.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.