Muhteşem manzara eşliğinde tarihe yolculuk, Likya yolu

Dünyanın en uzun ve en özel yürüyüş yollarından biri ülkemizde bulunuyor. Likya Yolu adlı 540 km uzunluğundaki bu yol, tarih, kültür ve doğayı bir arada sunuyor.

Muhteşem manzara eşliğinde tarihe yolculuk, Likya yolu

YAZI ŞERİF ERCAN

Likya Yolu, dünyanın en uzun mesafeli ve en özel yürüyüş yollarından biri. Kültürel, doğal ve tarihi unsurlarıyla bir yürüyüş rotasından çok daha fazlasını temsil eden Likya Yolu, hem bir açık hava müzesi hem de doğa ve muhteşem deniz manzaralarının sihirli bir karışımı aslında. Yol boyunca göreceğiniz tarihi, kültürel ve doğal güzellikler, bu yolu çok özel kılıyor.

540 km uzunluğundaki Likya Yolu adını, 'Işıklar Ülkesi' anlamına gelen Likyalılardan alıyor. Tüm yolun 29 günde tamamlandığı 540 km uzunluğundaki Likya Yolu, farklı parkurları ile Akdeniz'in birbirinden özel noktalarını kapsıyor. Fethiye'ye bağlı Ovacık (Hisarönü) Mevkii'nden başlayan ve Antalya, Gelikbayırı Köyü'nde sonra eren, Likya Birliği'nin en önemli merkezlerini kapsayan Likya Yolu üzerinde Antik Likya'nın tarihi zenginliğine tanıklık edebileceğimiz 30 farklı parkur bulunuyor.

Antalya ile Fethiye körfezleri arasındaki Akdeniz'e uzanan, bugün Teke Yarımadası olarak adlandırdığımız bölgeyi kapsayan Likya binlerce yıllık bir tarihe sahip. M.Ö. 167 yılında bağımsızlığını ilan eden ve 23 şehrin bir araya gelmesiyle oluşan Likya Birliği'nin en önemli kentleri arasında Santhos, Patara, Pınara, Olympos, Myra ve Tlos gösteriliyor. Yerleşim yerlerinin güzergah ve mesafelerinin yazıldığı Likya Yol Kılavuz Anıtı ile dünyanın bilinen en eski ve tek karayolları haritasının oluşturduğu Likya Yolu üzerinde yer alan kalıntıların büyük çoğunluğu ise Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyor. Likya Birliği'nin en önemli merkezlerini kapsayan Likya Yolu üç ana kola ayrılıyor. Batı, Orta, Doğu Likya yolları toplamda 30'a yakın parkuru kapsıyor. Antik Likya'nın zenginliğini yaşatan her parkur farklı yollara çıkarıyor sizi. Fethiye, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Patara, Olimpos Dağı, Çıralı, Göynük Kanyonu gibi harika noktalardan geçen Likya Yolu kimi zaman sahilden kimi zaman sarp yamaçlardan devam ediyor.

Likya Yolu boyunca 20'den fazla antik kenti ziyaret etmek mümkün. Grande Randonnee işaret sistemiyle belirlenen parkurlarda keskin dönemeçlerde ve yoğun bitki olan noktalarda kırmızı-beyaz çizgiler izlemeniz gereken rotaları gösteriliyor. Size uygun zorluk derecesinde olan ve yürüyüş yapmak istediğiniz süreye uygun olarak parkur seçmeniz mümkün. Tüm Likya Yolu'nu tamamlamak ise 25-40 gün civarında zaman gerektiriyor.

KATE CLOW İLE YÜRÜYECEKSİNİZ

Likya Yolu'nun 1999 yılında ortaya çıkarılmasında büyük bir emeği olan, amatör tarihçi ve yazar Kate Clow'a ayrı bir parantez açalım. Tüm dünyaya bu güzel yürüyüş yolunu armağan ederken; yaşadığı deneyimleri ve Likya Yolu'nu kaleme aldığı kitabıyla da tanınan Kate Clow Türkiye'de neredeyse her dağın ardından bir antik yol bulabilecek kadar tarihsel bir zenginliğe sahip olduğumuzun altını her fırsatta çiziyor. Likya Yolu'nun en güzel parkurlarından biri olan Ölüdeniz - Kayaköy rotasını, bu rotanın kaşifi Kate Clow ile birlikte keşfetmeye ne dersiniz? Jules Verne Travel, 6 - 10 Eylül tarihleri arasında Kate Clow eşliğinde çok özel bir Likya Yolu Programı hazırlamış. Phaselis, Xanthos, Patara, Antiphellos başta olmak üzere 20'den fazla antik kente ev sahipliği yapan; Fethiye, Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz, Yediburunlar, Patara, Çıralı, İztuzu gibi doğal güzellikleri kapsayan bu yolculuğu konforumuzu bozmadan deneyimleyebileceksiniz. Kabak Koyu - Yediburun - Sidyma Antik Kenti - Bel Köyü - Kalabantia Antik Kenti - Gey Köyü - Kayaköy rotasında, birbirinden özel otellerde kalacak, harika manzaralar eşliğinde yolculuk yapacak, eşsiz parkurları tamamlayacaksınız. Her gün ortalama 5-6 saat sürecek yürüyüşleriniz sırasında kimi zaman bir keçi sürüsüne denk gelecek, kimi zaman nefes kesici deniz manzaralarıyla buluşacak, kimi zaman mis gibi çiçek kokuları eşliğinde yolumuza devam edeceksiniz. Doğa, tarih, manzara ile iç içe olacağımız 5 günlük 1. Etap Likya Yolu özel gezisinde gün boyu sunulacak leziz ikramlar ile enerjimiz hep yüksek kalacak. Bence bu eşsiz Likya Yolu deneyimi kaçmaz...


Fethiye, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Patara, Olimpos Dağı, Çıralı, Göynük Kanyonu gibi harika noktalardan geçen Likya Yolu, kimi zaman sahilden kimi zaman sarp yamaçlardan devam ediyor.

Likya Yolu'nun en güzel parkurlarından biri olan Ölüdeniz - Kayaköy rotası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.