Sanatın çocuklar üzerinde çok büyük etkisi var

Artkolik sanat platformunu kurucusu Nazlı Keçili, sanatın çocukların gelişimindeki etkisini ele aldı. Sanatın, çocuklara neler kazandırdıklarını merak ediyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

Sanatın çocuklar üzerinde çok büyük etkisi var

Nazlı Keçili artkolik.net

Hazır okullar açılmışken ben de sizlere sanatın eğitim ve öğretimdeki öneminden bahsetmek istiyorum. Sanatın çocuklar için eğlenceli bir alan olduğuna hiç şüphe yok, sınırların olmadığı, renklerin, malzemelerin uçuştuğu bir dünyaya dalmanın çok keyifli olduğu bir gerçek. Tabii eğlencenin yanında çocukların birçok temel düzeyde gelişmesine de destek olması çok önemli bir nokta. Çünkü insanların, sahip oldukları birçok özellik ve beceri de aslında bu çocukluk yıllarındaki yaratıcı eğitimler ile kazanılıyor. Örneğin, sanatın olmazsa olmazı yara-tıcılık... Biliyor musunuz ki, sanat eğitimi çocukların kendilerini matematik veya bilimde olduğundan daha iyi ifade etmelerini sağladığı artık bilim adamlarında ispatlandı. Sanat eğitiminde çocuklardan altı farklı şekilde bir monolog okuması, bir hatırayı temsil eden bir resim yaratması ve ya bir müzik parçasını geliştirmek için yeni bir ritim oluşturması istenebilir ve bu şekilde eğitim çocukların yaratıcı düşünme pratiği yapmasına ve gelecekteki kariyerlerinde sağlam temeller atmalarına sebep oluyor. Bugün bilim insanları tarafından üzerine basılarak anlatılan bir diğer yararı da 'Akademik Performans...' Sanat, çocuğun yaratıcılığını geliştiriyor, o çocukların sanat sayesinde öğrendikleri beceriler akademik başarıya da etkin bir şekilde yansıyor. Bu etkinlik tam dört kat denilebilecek kadar güçlü bir etkinliktir. Amerikalılar için sanat organizasyonu tarafından hazırlanan bir raporda, düzenli olarak sanata (tam yıl boyunca haftada üç gün, günde üç saat) katılan gençlerin akademik başarı için tanınmalarının dört kat daha fazla olduğunu belirtiliyor.

Bir diğer önemli kazanım ise motor becerileri... El işlerini geliştiren sanat dalları ile uğraşmanın ve enstrüman çalmanın motor becerilerinin hızla geliştirdiği de ispatlandı. Bir boya fırçası tutmak ya da pastel boya ile karalamak gibi basit şeyler, bir çocuğun ince motor becerilerini geliştiriyor. Bu beceriler geliştikçe çocuğun kendine güveni de artmaktadır.

Sanat ile uğraşmanın bir diğer yardımı da görsel öğrenmeyi tetiklemesidir. Özellikle küçük çocuklar için resim dersinde çizim, resim ve heykel yapmak görsel-mekansal becerilerin gelişmesine yardımcı olur. Nort-hern Illinois Üniversitesi Sanat ve Tasarım Eğitimi Başkanı Dr. Kerry Freedman, çocukların metin ve sayılar aracılığıyla öğrenebileceklerinden daha fazlasını dünya hakkında bilmeleri gerektiğini söylüyor. Sanat eğitimi, öğrencilere görsel bilgiyi nasıl yorumlayacaklarını, eleştireceklerini ve kullanacaklarını ve buna dayalı olarak nasıl seçim yapacaklarını öğretir ve bu seçimi yapabilme de çok önemli diğer bir konudur. Karar verebilme, ne istediğini bilmek kişinin problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini güçlendirir.

İfade etmek istediğimiz şeyi, resme, dansa ya da oyunculuğumuza yansıtmaya çalıştığımızda istediğimiz gibi olmadığı zaman vazgeçmeden olana kadar devam etmek isteriz öyle değil mi? Düşündüğüm bu, bunu nasıl ifade ederim diye... İşte bu zihniyet, büyüdükçe, özellikle de sürekli olarak yeni beceriler geliştirmeleri ve zorlu projeler üzerinde çalışmaları istenecek olan kişiler için kariyerleri boyunca kesinlikle önemli olacaktır.

Tabii resim yapmaya, şarkı söylemeye ya da bir oyunda rol almayı öğrenmeye devam ederken, odaklanmak zorunludur. Odaklanamadığımızda anlatmak istediğimizi anlatamayız ve olana dek azimle üzerinde çalışırız. Aksi takdirde resmimiz bitmez dansımız sonlanmaz veya oyunumuz eksik kalır. Odaklanmak sınıfta ders dinlemek, çalışmak, sınava girmek ve öğrenmek için olduğu kadar, daha sonraki yaşamda yaptığımız her şey için çok önemlidir. Son olarak akım çalışması... Bu konuda bir sürü atasözümüz de vardır. Evet gerçekten de birlikten kuvvet doğar. Takım çalışması grupta içinde yer alan bireyleri sürek-li yenilikçiliğe teşvik eder ve hataların en aza indirilmesine yardımcı olur. Moral ve motivasyonun yükselmesini, özgüven duygusunun ve kişiler arası iletişimin daha iyi hale gelmesini sağlar. Grup, koro ve tiyatro gibi birçok sanat dalı çocukların birlikte çalışmasını gerektirir. Ortak hedeflerine ulaşmak için sorumluluğu paylaşmalı ve uzlaşmalıdırlar. Çocuklar, solo veya başrol olmasalar bile, gruba katkılarının, başarısının ayrılmaz bir parçası olduğunu öğrenirler. Ve takım çalışmasının en büyük yararlarından biri de sorumluluk almayı öğrenmektir. Takımına arkadaşına hocasına karşı herkesin sorumluluğu görevleri vardır. Bu sistemde eğitim alan çocuklar ileriki hayatlarında da ailesine, topluma, dünyaya, doğaya çok daha farkında ve duyarlı yaklaşırlar. Ben ve ekibim de bu düşünceyi savunduğumuzdan Artkolik olarak eğitim alanında yeni bir girişime adım atmak istedik. Bahsettiğim takım çalışmasını ve bireysel yetenekleri besleyen bir çalışma. Çocuklara hem sanat hem de teknoloji alanında hayal güçlerini besleyecek atölyeler düzenleyeceğiz. Bahsettiğim projede alanında uzman ve tecrübeli bir kurum Sylvan Learning ile çalışacağız. Bu işbirliğinde okul sonrası etkinliklerinde çocukların hem gelişimlerini destekleyecek hem de ilgi alanlarına göre seçme şansı sunacağız. Çocuklar hem tek başına hem grup halinde çalışabilecek hem de hayallerini sanatla aktarırken kimisi de teknolojiyi araç olarak kullanabilecek.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.