Dikkat partneriniz bir psikopat olabilir

Partnerinizi ne kadar tanıyorsunuz? Belki de o bir psikopat! Onun bir psikopat olup olmadığını anlamak için Dr. Mehmet Öz’un bu yazısını mutlaka okumalısınız.

Dikkat partneriniz bir psikopat olabilir

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

'Gaslighting' (psikolojik manipülasyon ve taciz yöntemi) ve 'narsist' gibi kelimeler artık yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Gaslighting konusunda bilinçlenin ve çevrenizdekileri de bilinçlendirin. Unutmayın, hepimiz bu tür bir manipülasyona maruz kalabiliriz; üstelik yalnızca sevgililerimiz tarafından değil; arkadaşlarımız, hatta ailemiz tarafından bile -kasıtlı olmasa dahi- bu şekilde manipüle edilebilir hatta ve hatta farkında olmadan başkalarını da aynı şekilde manipüle edebiliriz.

BİRİNİN GERÇEK BİR PSİKOPAT OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ?
Psikolojik rahatsızlıklar çevrenizde düşündüğünüzden daha yaygın olabilir. Araştırmalar, nüfusun yaklaşık %1'inin psikopati kriterlerine uyduğunu gösteriyor. Sadece %1 kulağa çok az gelebilir. Aslında 100 kişiden 1'i ve ciddi pozisyonlarda çalışan kişiler. Doktor ofisinde, bankada, avukat bürosunda ya da yan komşunuzda olabilir. Toplumda giderek belirginleşen bir psikolojik ve duygusal istismar türüne her an maruz kalabilirsiniz. 20 yılı aşkın bir süredir şiddet içeren davranışlar üzerinde çalışan polis ve adli psikolog olan Dr. Kris Mohandie ile tanıdığınız birinin psikopat olup olmadığını nasıl anlayacağımız konusunda konuştum. İşte dikkat etmemiz gerekenler...

BİRİNİN PSİKOPAT OLABİLECEĞİNİN İŞARETLERİ NELERDİR?
Mohandie, bir ilişki içindeyken, muhtemel psikopat olabilecek biriyle uğraşırken dikkat edilmesi gereken çok sayıda kırmızı çizgi olduğunu söylüyor. Ancak en belirgin özellik ve işaret, yalan söylemeleri...

Açıkça sürekli yalan söylerler. Söylediklerinin apaçık bir yalan olduğunu bilirsiniz. Yine de bu yalanı ifadesiz bir suratla söylerler ve sonrasında yanlış bir şey yokmuş gibi davranırlar. Tekrarlayan yalanlar varsa, kişi hala yalan söylemeye devam ediyor ve bu yalanları inkar edip sizi ikna etmeye çalışıyorsa, bu prototipik bir göstergedir. Kanıtınız olmasına rağmen söylediklerini inkar ederler. Yine de; 'ben bir şey yapmadım, ben masumum' gibi söylemlerle aynı şekilde davranmaya devam ederler. Sizin yanlış anladığınızı vurgularlar. İşte bu gaslighting yapan bir kişiliktir. Gaslighting, bir manipülasyon taktiğidir. Ve insanlar üzerinde çok iyi çalışır. Kişiyi kendi gerçekliğini sorgulamaya iter. Bu kişilerin diğer belirgin özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz...
- Sempatik, çekici
- Dışarıya aşırı özgüven sahibi gözüken
-Sürekli manipülasyon yapan
-Patolojik yalancı
-Pişmanlık veya suçluluk duymayan
- Empati duygusundan yoksun
-Parazit yaşam tarzı; Başkaları üzerinden
var olmak.
- Davranışlarını kontrol etmeyen.

POTANSIİYEL BİR PSİKOPATIN KURBANIYSANIZ NE YAPMALISINIZ?
Mohandie, bununla yalnız başa çıkmaya çalışmamanız gerektiğini söylüyor.

Aldandığımızda, manipüle edildiğimizde ve ya kandırıldığımızda utanç duyarak bunu gizleme eğiliminde oluruz. Ancak psikopatların sınırları yoktur. Neler yapabileceğini kestiremezsiniz o yüzden manipüle edildiğinizi hissettiğinizde bunu gizlemeyin. Çevrenizdeki diğer insanların neler olup bittiğini bilmesi ilişkiyi bitirmeye karar verdiğinizde ayrılma planınızın güvenli bir parçası olacaktır.

Bir ilişkide şiddet görüyorsanız veya başka herhangi birinin aile içi şiddette maruz kaldığından şüpheleniyorsanız, lütfen devletin şiddet ile ilgili kurumlarına başvurun.

PSİKOPAT OLARAK MI DOĞULUR YOKSA YAŞARKEN MI OLUNUR?
Her ikisinin de etkili olduğunu öne süren araştırmalar var. Mohandie, iyi yetişkin olmaya çalışan ve zor çocuklukları olan birçok insan olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, diğerleri, çocukluklarında psikopatik davranışları tetikleyebilecek travmalara sahiptir. Mohandie, bazı çocukların bu davranışı erken gösterirken, bazıları neredeyse bir anahtarın açılması gibi tetikleyici bir durum olduğunu söylüyor.

Bazıları bu şekilde doğuyor bazıları ise yaşarken olaylar neticesinde bu noktaya geliyor. Çoğunluk ise bu iki durumun birleşmesi...

PSİKOPATLAR DA KATİL MİDİR?
Mohandie bu soruya "Hayır" olarak cevap veriyor. Çoğu psikopatın katil olmadığını ve çoğu katilin psikopat olmadığını söylüyor. Psikopati ve cinayet arasında güçlü bir bağlantı olmasına rağmen, katillerin büyük bir çoğunluğu psikopat değildir. Tabii ki psikopatiye sahip cinayet işleyen küçük bir kesim var. Ancak psikopatlar daha çok fırsatçı, asalak ve aldatıcı davranışlarda bulunurlar.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.