Kadim dişiliğin dört arketipi

“Bazı gezegenler biz kadınların koruyucusu” diyen Astrolog Iris Gizem Yücel, bu durumun hayatımıza olan etkilerini değerlendiriyor.

Kadim dişiliğin dört arketipi

"Erkekler başarılı işler yapıyor, tarihe isimlerini yazdırıyorlar. Tabii ki başarılı kadınların da sayısı erkeklerle yarışır halde ama sanki kadınların kafası biraz karışık..." Günümüze böyle düşünenlerin sayısı hiç de az değil sanki, öyle değil mi diyerek, samimi itirafımızı da yaptığımıza göre, işin astronomi ile ilgili boyutuna geçelim istiyorum.

HAYATTA HIİÇBİR SEY TESADÜF DEĞİL
Haydi, biraz astronomi! Güneş sistemimizde Mars, sonrasında ise Jüpiter gelir. İkisinin arasında kalan asteroid kuşağında milyonlarca parça var. Belli ki, bu kadar eril atfedilmiş gökyüzünde, şimdi paramparça olan bir dişi gezegen vardı. Astroloji eğitimi alanların bileceği üzere, Venüs ve Ay dışında tüm gezegenler erildir. Oysa asteroidler dişildir ve kadınları korumayı temsil ederler. 1800'lü yıllar feminizm hareketleri için önemli yıllardı. Aynı zamanda asteroitler keşfedilmeye başlandı. Yani hiçbir şey tesadüf değil. Bunlardan dört tanesi, biz kadınların koruyucusu ve kadim dişiliğin arketipleri olarak hayatımıza fark etmesek de önemli etkiler yapıyor.

CERES
Zeus'un ilk resmi eşi olan Ceres, astronomik olarak cüce bir gezegendir. Toprak anadır yani rekolte, kıtlık, toprak verimi gibi konuları işaret eder. Kadınların haritasında ise, olumsuz konumlarda zorla elde edilmeyi, çeşitli benzer riskleri gösterir. Ayrıca anne - kız arası ilişkileri açıklamaktadır. Çocuğundan ayrılan anneler, savaşta ayrı kalanlar, doğup terk edilenler, çocuğu için intikam almak isteyenler, doğurganlık, tüpbebekler, evlat edinmek hep Ceres'in meseleleridir. Hem iyi hem kötü bir kadın. Sınırsız bir şefkat ve limitsiz bir intikam ikilemi. Tam bir anne arketipi değil mi?

JUNO
Geçen sayıda Juno'dan çokça bahsetmiştik. Her şey ama her şey kolektif bir kütüphaneden geliyor. Hayat denen oyunda, işaretleri fark edenler bir adım öndedir. Aşk, evlilik konuları Juno'nun konularıdır. Aldatan bir eşin, 'karşı tarafın ahını aldığına' inanırız ya. Aslında tamamen zamanlama meselesidir. Erkekler, bu yazıyı okuyorsanız, aldatırken bir kere daha düşünün derim. Parasını kaybeden, ihanet gören ya da benzeri sorunlar yaşayan erkekler aslında sadece Juno'dan tokat yemiştir. "Biz erkekleri koruyan bir şeyler yok mu" derseniz, tabii ki var ancak bu kadar güçlü gardiyanlar değiller. Adil değil biliyorum ama sistem böyle. Ben sadece elçiyim. Juno ayrıca; evlenince zenginleşen, fakirleşen, güzelleşen, çirkinleşen çiftlerin arkasındaki dinamikleri de gösterir. Evliliğin yapısını ortaya koyar. Geçmiş yaşamdan eşlerini bu hayata taşıyanları da Juno ile tespit ediyoruz. Juno ayrıca, kadın haritalarında o kadının toplumda nasıl algılandığına dair inanılmaz önemli ipuçları verir. Can yoldaşı mı, adil bir kraliçe mi, paranın izini sürebilen bir dedektif mi... Her kadın apayrıdır ve Juno hepsini kapsayacak kadar detaylı bilgi sunabilir.

VESTA
Bir zamanlar gökyüzünü inceleyip öngörülerde bulunan bilge kadınların asteroid sembolizmidir. Düşünün, bunlar nasıl insanlar ki, önlerinde Sezar diz çöküyor. Ayak bastıkları yerlere erkekler ayak basamıyor. Tapınaklarda rahibe olarak yaşıyorlar. Her bir cümle, size bugüne dair bir şeyler hatırlatmadı mı? İşte insanlık bu kadar güzel aslında. Sadece hatırlamamız gerekiyor. Uygarlıkta çok geriye gittik ama inanıyorum, güzel günlere erişeceğiz. Vesta rahibeleri sadece güzel kadınlardan oluşan bir sosyal sınıf. Evlenmemeyi seçiyor ve tapınakta adaletin devamlılığını sağlıyorlar. Vesta, bilge kadın arketipini temsil eder. Kadının kendini adadığı konuları işaret eder. Acaba doğru konular mı? Yoksa boşa dönen çarklar mı hayatınızı işgal ediyor? Bilge kadın, bilgeliğinin ne kadar hakkını veriyor?

PALLAS
Erkeklerin Mars'ı varsa, kadınların da Pallas'ı var. Bu, hayatınızda neye kafa tutacak cesareti gösterdiğinizi açıklar. Cesur genç kadın arketipidir. Savaşma ve strateji kurma gücüdür. El yeteneklerimizi ve sezgilerimizi açıklar. Hani elini neye atsa mükemmel sonuçlar çıkaran hamarat insanlar vardır. İşte bu kadınlar Pallas etkisi altındadır. Özetle; en zor zamanlarınızda gökyüzüne bakın. Sizi koruyan dengeleri hatırlayın ve bu yazıyı unutmayın. Bu 8 Mart'ta kendinize kadın çemberleri hediye edin. Etrafınızda bu arketipleri temsil eden kadınlar olduğunu fark edeceksiniz. O insanlarla beraber yemeğe çıkın ve #şamdanplus #irisgyucel hashtag'lerini kullanarak bizi de haberdar edin. Farklı sofralarda, aynı gökyüzü altında buluşmak üzere. 8 Mart'ta arketiplerin mitolojisini ve ileri astrolojik sembolizmlerini anlatacağım. Zamanında yakalayamazsanız da Instagram'daki şahsi hesabımda kayıtlı olacak, beklerim.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.