Parlak renklerin büyüsünde

Mutluluk veren Japon kiraz çiçekleri, Damien Hirst’ün yeni sergisi Cherry Blossoms’da hayat buluyor. Sergiye Paris’te bulunan Cartier Vakfı ev sahipliği yapacak.

Parlak renklerin büyüsünde

DERLEYEN ÖZGE ZEKİ

Cherry Blossoms, yani Japon kiraz çiçekleri yüzyıllardır güzellikleri ve büyüleyici kokularıyla sanatın her alanına ilham veren figürler arasındadır. İşte Damien Hirst'e de ilham veren bu eşsiz çiçeklerin sergisi, sanatçının Fransa'daki ilk müze sergisi olacak. 1 Haziran 2021-2 Ocak 2022 tarihleri arasında Paris'te bulunan Cartier Vakfı'nda izlenebilecek sergi, geleneksel manzara eserlerinden ironik bir bakış açısıyla farklılaşıyor. Hirst, eserlerinde kalın fırça darbeleriyle aksiyon resmi elementlerini muhteşem bir uyumla kombinliyor. Empresyonizm ve noktacılık akımlarının etkisinde anıtsal kanvaslar eserlere fon oluyor. Yoğun parlak renklerin bütünüyle kapladığı dev tuvaller, figüratif resimle soyutlama arasındaki geçişlerle, izleyiciyi çiçeklerle dolu bir manzaranın içinde sarıp sarmalıyor.

KAOSUN İÇİNDEKİ RENGİ KUTLAMA RİTÜELİ

Damien Hirst; eserlerini şu sözlerle özetliyor: "Cherry Blossoms, güzellik, hayat ve ölüm üzerine... Ekstremler ve hatta fazla gösterişliler. Jackson Pollock'ın aşkla sarmalanmış hali gibi... Hem süslüler hem de doğadan geliyorlar. Arzularla ve çevremizdekilerle nasıl bağ kurduğumuz ve ne hissettiğimizle ilgililer ve aynı zamanda güzelliğin o delice geçiciliğini de temsil ediyorlar tıpkı çılgınca çiçeklenen bir ağacın masmavi gökyüzüne karşı uzanışı gibi... Bu tabloları yapmak, stüdyomda renklerin ve boyaların içinde kaybolmak harikaydı. Beni minimalizmden uzaklaştıran bu yaratım süreci çok heyecan vericiydi." Bu eserler, Hirst'in resimlerinde uzun zamandır devam eden keşif çalışmalarının ayrılmaz parçaları. Sanatçı, aynı anda birden çok tuval üzerinde çalıştığını ve bu tuvallere, tamamlandıktan aylar sonra bile tekrar tekrar döndüğünü söylüyor. Sanatçı, üç yılını bu koleksiyona ayırarak eserlerini Kasım 2020'de bitirmiş. Pandemi dönemi ise ona eserleri daha fazla gözden geçirme fırsatını ve zamanını sağlamış. Koleksiyon, tek, iki, üç, dört ve hatta altı parçalı toplam 107 tuvalden oluşuyor. Ayrıca sergi kapsamında iki kısa film hazırlanmış. İlk film sanatçının Thames nehri kıyısındaki stüdyosunun ambiyansını yansıtıyor, ikinci filmde ise başka bir stüdyosu konu ediliyor. Her iki film de sergi boyunca çevrimiçi izlenebilecek. Japon kiraz çiçekleri bu defa Paris'te açıyor, siz de baharın ve onların tadını çıkarmaya ne dersiniz?

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.