Dünyanın hedefinde Wellbeing

Wellbeing Uzmanı ve Ayurveda Eğitmeni Ebru Şinik, son yıllarda tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen ve bütünsel iyi olma halini kapsayan wellbeing olgusunun önlenemez yükselişini değerlendiriyor.

Dünyanın hedefinde Wellbeing

Günümüzde evrenin en büyük paradokslarından biri tabiatın sonsuz dengesizlikleri içerisindeki dengesini çözmek olmalı. İnsanoğlu da tabiatın bir parçası olduğuna göre yüzyılımızda özellikle metropollerde yaşayanlar için dengeli, huzurlu, dingin ve neşe içinde bir zihne ve bunlar neticesinde gelen dengede bir fizik-beden-ruh sağlığına sahip olmak mümkün mü?

WELLBEING'E YÖNELİM ARTIYOR
Özellikle içinden geçtiğimiz pandemi süreci ile birlikte wellbeing, yani insanın fiziksel, zihinsel, ruhsal, çevresel, finansal ve kariyer hayatındaki bütünsel iyi olma halini kapsayan bu çok önemli kavram global ölçekteki markalar tarafından da hızla kucaklanmaya başlandı. Sağlıkla ilgili üretim yapan, yapmayan tüm markalar hızla bu doğrultuda Ar-Ge çalışmalarını yönlendirirken, özellikle global ölçekli markalar ilham verici sosyal sorumluluk projelerine imza atmaya ve pek çok şirket de çalışanları için wellbeing eğitimlerine adeta hücum etmeye başladı. Peki, ama neden?

BİREYSEL FARKINDALIK YÜKSELİŞTE
Son bir yıldır dünyada yaşam standartları hızla dönüşmeye, öncelikler sıralaması hem kişisel, hem de kurumsal hayatta sil baştan yazılmaya başlandı ve artık herkesin önceliği sağlık. Belki eskiden de böyle denirdi ama genelde bu söylem lafta kalırdı. Fakat artık bu konuda tüm dünya zorunlu olarak birleşti; tüm kişisel ve kurumsal planlar bu hedefe kilitlendi. Çünkü artık dünya asla eskisi gibi olmayacak ve insan soyu artık sağlık ve mutluluğunun sorumluluğunu bireysel olarak alması gerektiğini, her birey birincil görevinin önce kendi beden, akıl ve ruh sağlığını dengede tutmakla sorumlu olduğunu idrak etti. Ve eğer zihnimizin günlük olarak binlerce uyarıcı yüzünden otomatik olarak girdiği stres tepkisini yönetemiyorsak, hayatımızı da yönetemeyeceğimiz gerçeğiyle yüzleştik.

GENEL İYİLİK HALİ ZOR DEĞİL
Son 30 yıldır dünyadaki beden-zihin tıbbının öncü bilim insanları ve doktorları tarafından ısrarla bütünsel sağlık konsepti üzerinde duruluyorsa, bunu sağlamanın yolunun sadece üzerinde soğuk sıkım zeytinyağı gezdirilmiş haşlanmış brokoli yiyerek mümkün olamayacağını çok net olarak anlamış durumdayız. 200 bin yıldır var olduğu belirtilen modern insanoğlu olarak tanımlanan homo sapiens'lerin fizyolojisindeki, biyokimyasındaki stres tepkisi neyse, 2020 yılındaki insanda da aynısı vardır. Ve batı tıbbının tanımlamış olduğu yaklaşık 45 bin hastalığın büyük çoğunluğundan ancak stresinizi yönetebildiğiniz kadar uzak durabilirsiniz. Yaklaşık 10 yıldır eğitimlerim, kitaplarım ve sosyal medya paylaşımlarımda genlerinizin kaderiniz olmadığını; ne kadar yoğun çalışırsanız çalışın, kendinizi psikolojik olarak ne kadar çıkmazda hissederseniz hissedin her an farklı seçimler yapma özgürlüğüne sahip varlıklar olarak beden ve zihninizi anında dengelemeye başlayabileceğinizi ve bu rutinlerin çokta zor olmadığını anlatıyorum.

WELLBEING HALİNİ YÜKSELTMENİN ANAHTARI
Ben kendi kendimi nasıl şifalandırdıysam, anksiyete ve depresyonumu hatta sindirim sistemi düzensizliklerimi nasıl yendiysem, eskiden her an karman çorman olan ve odaklanamayan zihnimi nasıl dinginleştirip, sakinleştirebildiysem, tüm uyguladıklarımı sizlerle çeşitli platformlarda büyük bir heyecan ile paylaşıyorum. Etrafımdaki herkesin kendinin bu yaşamdaki en iyi versiyonunu yaratmasının doğum hakkı olduğunu bilmesini ve bu hakkı kullanmanın sadece günlük seçimlerine bağlı olduğunu farkına varmasını istiyorum. Çünkü wellbeing dediğimiz iyi olma halimizi yükseltmenin birincil anahtarı sadece temiz beslenme ilkeleri ve düzenli hareket ile sınırlı olmayıp, sahip olduğumuz tüm bedenlerimizi besleyici sağlık dolu günlük rutinleri de yaşamımıza katmaktır.

DAHA DENGEDE BİR HAYAT İÇİN
Daha mutlu, sağlıklı, enerjik, dingin ve dengede bir hayat yaşamak için, bu hayattan daha çok keyif almak için, daha çok sevmek ve sevilmek için... Yaşam amacımızı bularak evren ile uyum içinde birlikte hareket etmek için... Eğer ben bundan 10 yıl öncesine göre duygusal olarak daha iyi hissediyorsam, fiziksel olarak daha iyi görünüyorsam, zihinsel olarak daha dengedeysem bunu emin olun sizler de yapabilirsiniz. Acaba wellbeing uygulamaları sizleri yaşamınızda nereye götürecek? Önce bir karar verin. Wellbeing yani bütünsel sağlık, iyilik ve mutluluk halinizi yükseltmeye niyet edin. Gerisi kolay!

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.