''Gökyüzünün matematiği astroloji''

Astrolog İris G. Yücel, aslında bir yazılım mühendisi, evet; yanlış okumadınız. Astroloji alanında çıktığı yolculukta ona yol gösteren yine matematik, istatiksel bilgi olmuş. Aldığı eğitimlerden sonra yardım etmek umuduyla ihtiyacı olanların yoluna ışık t

''Gökyüzünün matematiği astroloji''

RÖPORTAJ ÖZGE ZEKİ

Astrolog İris G. Yücel, Hollanda'da yazılım mühendisliği okumuş, Bahçeşehir Üniversitesi'nde doktora yapmış. Astronomi, psikoloji, mitoloji derken; kendini dünyadaki en eski, en kadim astroloji okulu olan London School of Astrology'de bulmuş, Sırbistan'da birebir eğitimler aldıktan sonra Google'da stratejist olarak çalışmış ve şimdi de aile yazılım şirketlerinde yönetici olarak çalışıyor. Ancak bunun yanında astroloji ana ilgi alanı. Bu alanda eğitim aldıktan sonra astroloji bilgisinin herkesin hakkı olduğunu düşünmüş ve işe yarayan doğru bilginin anlaşılarak yayılması misyonunu üstlenmiş.

Astrolojiye nasıl yöneldiniz?
Bakmayın astrolojinin fal gibi bir algısının olmasına. Gökyüzünün matematiği astroloji, sistemin yazılımı. Yani yine yazılımcıyım, bir şey değişmedi. Henüz bilimsel olarak rüştünü ispatlamadı ama astrolojiyi istatistiksel bilgi olarak kabul edince işin rengi değişiyor. Olasılıklar veriyor, rehberlik ediyor. Ben de matematiğin olduğu böyle derin bir alana kapıldım gittim. Giriş hikayem de komik biraz. Astroloji öğrenmek isteyen ama "Ben bu kursları anlamıyorum. Sen öğren ve bana öğret" diyen çok yakın bir arkadaşım o kadar üsteledi ki... Ben de biraz baktım. "Aa bu hiç fal falan değil, bayağı yazılım" dedim ve başladım. İnanın ben de bu işler bu noktaya nasıl geldi şaşkınım. Çoook insana sırdaşlık ediyorum, onlara yardım etmek umuduyla yollarına ışık tutmaya çalışıyorum. Dışarıdan çok sevimli iş ama yükü çok ağır. Yine de çok seviyorum.

Çok popülerleşen bir alandasınız. Oysa sizin astrolojiye bakışınız farklı. Bunu biraz açar mısınız?
Bir noktadan sonra bu işi insanlar da bilmeli ve bu bilgiden yararlanmalı dedim. Çünkü haritalarına baktığım insanların hayatlarında olumlu etkiler oluştuğunu fark ettikçe, bunu misyon edindim. Kalben tam olarak bu noktadayım şu an. Bu işin fal algısından çıkması gerekiyor. Yazılımcı olduğumu düşünürseniz, nasıl bir çevrede olduğumu ve nasıl eleştirildiğimi tahmin edebilirsiniz. Ne laflar, neler neler. Ama veri analizi bu iş. Matematiğiniz iyiyse, olayı fark ediyorsunuz zaten. Ama mevzu karışık, içinde terimler çok. Dedim ki temel astroloji bilmek, herkesin hakkı. Hem de dinledikleri yayınlarda ne dendiğini anlamaya da hakları var. Burada işe yarar bir bilgi var. Bunun doğru yayılması güzel olur.

Club House'da yaptığınız yayınlardan bahseder misiniz? Bu yeni bir platform, nasıl geri bildirimler alıyorsunuz?
Biz orada Antik Yunan zamanındaki gibi bir ortam oluşturduk. Her cumartesi yayın yapıyorum. Başta rastgele yaptım çünkü bilmem ki bu iş nasıl yapılır, ne zaman, ne uzunlukta yapılır. Kervan yolda düzüldü. Her yayından sonra Instagram'da arkadaşlar beni eleştirin dedim. Kolektifin aklıyla kimse yarışamaz. Astrolojinin Emrah Sefa Gürkan'ı dediler, "ben böyle bir şey görmedim" dediler. E çok mutlu oldum tabii. Yayının adı, Astroloji: Kaderin Dizaynı. Instagram'dan hafta boyunca gelen soruları cevaplıyorum. Sonra da kişisel haritalardan soru alıyorum.

Yıldız haritalarının paylaşılmasının sakıncalı olduğunu söylüyorsunuz. Sebebi nedir?
Size desem ki kredi kartınızın arkalı önlü fotoğrafını atar mısınız? Bence atmazsınız. İşin ehli biri haritanızı gördüğü anda, sizin sırdaşınız oluyor ve daha da fazlası var. Ortalama bilen biri ise sizin fıtratınızı ve ailenizi, sağlığınızı, çocuğunuzla ilişkinizi, sizi herhangi bir şeye nasıl ikna edebileceğini, kariyerinizi, arkadaşlarınızı, iç dünyanızı biliyor. Bu durumda annelerimizin sözü gelsin: "Ne gerek var?" Ne kadar çok şeyin görülebileceğini bilse insanlar, emin olun doğum saatlerini bırakın, tarihini bile pek söylemezler.

Siz astroloji alanında kimleri takip ediyorsunuz?
Tabii ki LSA'in hocalarını ama en çok da Frank Clifford'ı, kendisi de bir yazılımcı olan David Cochrane'i, Sırbistan ekolünü sıkı takip ederim. Cochrane, bildiğim kadarıyla benden başka dünyadaki hem yazılımcı hem astrolog olan tek insan. Astrolojiye bakışımız birbirine çok yakın. Türkiye'den de Oğuzhan Ceyhan'ı takip ediyorum.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.