Seçkin galeriler sanatı Ege'ye taşıyor

Yaz geldi ve tatilcilerle birlikte sanat galerileri de Güney’e indi. Peki, hangi galerilerin, nerelerde yaz sergileri var? Nazlı Keçili, yazın Ege kıyılarında tatilde olan sanatseveri, hangi sergilerin beklediğini yazdı.

Seçkin galeriler sanatı Ege'ye taşıyor

Nazlı Keçili artkolik.net

Yaz gelince galerilerin Güney'e inme geleneği bu yıl da devam ediyor. Üstelik bu yaz çok daha kapsamlı sergiler ve açılışlara şahit olduk. Kültür sanat sezonu olarak kabul edilen eylül-mayıs dönemi artık yaz konseptiyle Ege'ye taşınmaya başladı. Haziranağustos döneminde Güney'e sık sık gidip gelen sanatsever kitle için yazlık sergiler çok değerli. Galerilerin ve sanatçıların yaz dönemi için özenle çalışması, sanat piyasasını yıl boyunca canlı tutmaya başladı. Artık 'sergi ne zaman gezilir, eser ne zaman satın alınır' gibi bir süre kısıtlaması ortadan kalktı diyebiliriz. Hatta bazı galeriler var ki, yaz sergilerini özel olarak bekler hale geleceğiz gibi duruyor.

Bu yaz Güney'e inen galeriler içinde en dikkat çeken organizasyon tartışmasız Pilevneli Galeri'nin Yalıkavak'ta açılması oldu. Pilevneli'nin Bodrum Yalıkavak'taki 6 dönümlük yeni yerinde, galerinin sanatçılarının mekana özgü işleri ve çeşitli markalara özel içeriklerle üretilen yepyeni eserler tatilcilerin beğenisine sunuldu. 15 Eylül'e kadar açık olacak Pilevneli Yalıkavak'ta bu yaz iki sergi bizleri bekliyor. Avrupa'nın önde gelen galerilerinden Alman König Galerie ve İtalyan Galleria Continua heykel sergisi ile Yalıkavak'ta. İnsan figürü ve insanın fiziksel tasvirine odaklanan heykel sergisinde üç galeri temsil ettiği üçer sanatçıdan eserlerle bir seçki oluşturmuş. König Galerie Daniel Arsham, Stephan Balkenhol ve Elmgreen & Dragset; Galleria Continua Hans Op de Beeck, Michelangelo Pistoletto ve Pascale Marthine Tayou; Pilevneli ise Johan Creten, Serkan Sarıer ve Erdoğan Zümrütoğlu'nun eserlerini sergi için bir araya getirmiş. Ayrıca Bora Akıncıtürk, Nevin Aladağ, Refik Anadol, Nobuyoshi Araki, Johan Creten, Ali Elmacı, Jan Fabre, Esra Gülmen, Hechizoo, Tim Kent, Daniel Knorr, Arik Levy, Bjarne Melgaard, Mehmet & Kazım gibi galerinin sanatçılarının bir araya geldiği bir grup sergisi de yaz boyunca izleyiciyle buluşacak.

Bu yazın bir başka dikkat çeken ve yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken sergilerinden biri de Ardan Özmenoğlu'nun 'Deniz Yıldızı' başlıklı sergisi. Club Marvy'de yer alan ve sanat yönetmenliğini, Mardin Bienali'nin de direktörü olan Döne Otyam'ın üstlendiği galerisi Atelier Marvy, beş yıldır ara vermeden çağdaş sanat sergileri düzenliyor. Bu yıl da Ardan Özmenoğlu sergisi ile tatilcilere keyifli bir deneyim sunuyorlar. Post-it notlar ve neon kullanarak ürettiği eserlerinde, malzemenin beraberinde getirdiği anlam yükü ile beraber; kültürel tarih ve gündelik hayatın üst üste bindiği ifade biçimlerini yorumlayan Ardan Özmenoğlu'nun 'Deniz Yıldızı' başlıklı sergisi 29 Temmuz'a kadar sürecek.

Bodrum Yalıkavak'ta bir başka dikkat çeken sergi ise Art On Bodrum'un 'Summer Dreamin' başlıklı sergisi. Shakespeare'in 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' adlı eserinden ilhamla adını alan serginin sanatçıları yaz boyunca sürekli değişecek. Farklı kuşaklardan sanatçıların heykel, yeni medya, fotoğraf, resim, rölyef gibi medyumlardaki eserleri yaz boyunca Elements Yalıkavak'ta görülebilir. Dirimart'ın yaz sergisi ise Alaçatı'da olacak. 80'li yıllarda bira deposu olarak kullanılan The Stay Warehouse için 12 sanatçının yapıtlarını kapsayan bir seçki oluşturan galeri 'Dirimart Presents IX' başlığı ile oluşturduğu sergide, çok dikkat çekici isimler yer alıyor. 12 sanatçının bir araya geldiği sergide Ayşe Erkmen, Seçkin Pirim ve Nuri Bilge Ceylan isimleri ön plana çıkıyor. 21 Ağustos'a kadar sürecek sergide yer alan eserler bulunduğu mekanın geçmişiyle, mimarisiyle ve hatta birbirleriyle konuşan eserler olarak kurgulanmış. İstanbul'un seçkin galerileri ve birbirinden değerli sanatçılarını yaz boyunca Güney sahillerinde de görmeye devam edeceğiz. Yolunuz Ege'ye düşerse sanatı bizlerle buluşturmak için büyük emek harcayan galerilerin sergilerini ziyaret etmenizi öneririm.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.