Müzikaliyle kadınlara ilham olacak

Frida Kahlo’nun 47 yıllık kısa ama dopdolu hayatı, büyük bir müzikalle anlatılacak. Nazlı Keçili, önümüzdeki yıl gösterime girecek olan müzikalin detaylarını yazdı.

Müzikaliyle kadınlara ilham olacak

Nazlı Keçili

artkolik.net

Frida Kahlo'nun hayatı müzikalle anlatılacak. Önümüzdeki yıl gösterime girmesi beklenen müzikal, ressamın direncini ve tutkusunu kutlayan bir yapım olarak sanatseverlerle buluşacak. Frida Kahlo şüphesiz sanat tarihinin en ikonik karakterlerinden biri. Öyle ki, tarihçilerden tasarımcılara yediden yetmişe her kesimden insanı etkilemiş bir sanatçı. Bugüne kadar filmlere, kitaplara ve hatta posta pullarına bile konu olmuş bir ressamın bir Broadway yapımıyla onurlandırılması çok heyecan verici bir gelişme. Bu müzikalin sanatçıyla ilgili üretimler arasında çok özel bir yeri de var. Ölümünden yaklaşık 70 yıl sonra ilk kez ailesinin onayı alınarak yapılmış bir iş olma özelliği taşıyor.

Kahlo, 1907'de Mexico City'nin bir banliyösünde Alman bir baba ve Meksikalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçükken çocuk felci geçirmiş ve gençliğinde geçirdiği trajik otobüs kazası nedeniyle otuzun üzerinde ameliyat olarak hayatı boyunca oldukça sıkıntılı bir sürece girmiş bir sanatçı. Hatta bazı eserlerini yatağına kurdurduğu aynalı bir sistem ile yaptığı da biliniyor.

1920'lerin başında muralist Diego Rivera ile ilk kez tanışıp tutkulu ama bir o kadar da gergin bir ilişki yaşamaya başladılar. 1929'da evlendiler, 1939'da boşandılar ve 1940'ta yeniden evlendiler. Bu inişli çıkışlı ilişki Frida'nın sanatının şekillenme aşamasında çok etkili oldu ve birçok eserinde Diego ile ilişkisini tema olarak seçti.

Böylesine önemli bir sanatçıyı çoğunlukla geçirdiği kaza ve yaşadığı fırtınalı aşkla anıyor sanat dünyası. Fakat alınan duyumlara göre bu müzikal ailenin de katkılarıyla Frida'nın kişisel hayatıyla ilgili daha önce paylaşılmamış hikayelere de yer verecek. Bunca zorluğa ve mücadeleye rağmen böylesine devleşmeyi başarmış ve dünya çapında ikonikleşmiş bir isim olmayı başarması Frida'nın ne kadar zeki bir kadın olduğunun da açık bir kanıtı. Müzikalde onun bu zekasına, yaşama azmine ve ailesiyle kurduğu ilişkiye de odaklanılacağı söyleniyor. Zaten ana tema Frida'nın yeğeni Isolda P. Kahlo'nun kaleme aldığı 'Intimate Frida' kitabına ve ailesiyle aralarında geçen mektuplaşmalara dayanıyormuş. Sadece bu bile Frida ile ilgili hala bilmediğimiz çok ayrıntı olabileceğini düşündürüyor.

Müzikalin yaratıcıları, Kahlo'nun yaralanmalarından dolayı çok fazla acıya katlanırken gösterdiği direncin anısına 'Wings' adlı bir şarkı da dahil olmak üzere toplam on şarkı yazmışlar. Etkileyici bir iş olacağın dan şüphem yok. Önümüzdeki yıl yolu New York'a düşen ve müzikali izleyen herkes bu şovu konuşacak gibi. İzleme şansı olmayanlar için de şarkıları müzik platformlarından dinlemek bile oldukça keyifli olacaktır. Belki bir turne kapsamında İstanbul'da da buluşma imkanı buluruz. Müzikal, tüm kadınlara hayalleri için savaşma cesareti konusunda ilham olacak.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.