Huzurlu bir tatil için Gökçeada

Dünyanın ilk Cittaslow (Sakin Şehir) seçilen adası olan Gökçeada, huzurlu bir tatil için en iyi adreslerden biri. Doğası, tarihi, kültürü ve eski Rum köyleriyle adından söz ettiren ada, yaz aylarında tatilcilerin akınına uğruyor.

Huzurlu bir tatil için Gökçeada

Şerif ERCAN

Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, tarihi evleri, doğal yaşamı, organik ürünleri ve alternatif spor olanakları ile son yıllarda önemli bir turizm merkezi haline geldi. 2002 yılından beri yapılan organik tarım sayesinde ziyaretçilerine eşsiz bir doğal ortam sunan Gökçeada, 2011 yılında aldığı Cittaslow (Sakin Şehir) unvanı ile dünyanın ilk sakin adası oldu. Ada, sörf sporu için en ideal yerlerden biri. Eski adı İmroz olan Gökçeada, Homeros'un İlyada destanında deniz tanrısı Poseidon'un adası olarak geçiyor. Ada, 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katıldı ve 471 yıl Osmanlı idaresinde kaldı. Balkan Harbi sırasında İtalyanların, 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin, kısa bir süre de Yunanistan'ın egemenliğine geçen ada 1923'te de Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katıldı. Gökçeada'da gezilecek yerlerin başında, terk edilmiş Rum köyleri geliyor. Osmanlı'nın hüküm sürdüğü zamanlarda ilçe merkezi olan Kaleköy, Venedik Kalesi ve antik kalıntılarıyla dikkat çekiyor. Kaleköy, adanın en hareketli yeri. Kordonu ve çay bahçeleri, restoranları ve barları ile çok renkli bir yer burası. Adanın en eski tarihi mekanlarından birisi olan İskiter Kalesi de burada bulunuyor. Merkeze 4 km. mesafede yer alan Bademli Köyü eski Rum evleriyle adanın en eski köylerinden. Mimari özellik taşıyan evleriyle görülmeye değer bir köy. Ayrıca, güneşin batışı buradan çok güzel görünüyor. Bir tepenin yamacında, zeytin ağaçları arasında kurulmuş olan Zeytinli Köyü, daha çok Rum vatandaşlarımızın yaşadığı şirin bir köy. Yaz, kış adanın en çok ilgi çeken yerlerinden biri. Adaya özgü ve Türkiye'nin dört bir tarafına nam salmış dibek kahvesini burada içebilirsiniz. Gökçeada'nın en yüksekte kurulmuş köyü olan Tepeköy de Rum vatandaşlarımızın yaşadığı köylerden biri. Adanın en eski köylerinden olan Dereköy, terk edilmiş taş binalarıyla dikkat çekiyor. Yıldızkoy ise; Gökçeada'nın en güzel yerlerinden biri. İlginç kaya oluşumlarıyla dikkat çeken koyda, Türkiye'nin ilk ve tek Sualtı Milli Parkı bulunuyor. Adada, tarihi binalarda hizmet veren çok güzel butik oteller var, konaklamak için bunlardan birini tercih edebilirsiniz. Gökçeada'ya ulaşım, feribot ve arabalı vapurlar ile sağlanıyor. Çanakkale Limanı'ndan bir deniz otobüsü, Eceabat-Kabatepe Limanı'ndan da feribot ve arabalı vapurlar kalkıyor.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.