Dünyada eşi benzeri yok Atina

Tarih öncesi uygarlıkların merkezi olan ve demokrasinin başladığı yer olarak sayılan Atina, tarihi kadar yemekleri ve eğlencesiyle de öne çıkan bir şehir. Her mevsim gidebileceğiniz Atina’da bakın sizi neler bekliyor...

Dünyada eşi benzeri yok Atina

Şerif ERCAN

Yunanistan'ın başkenti Atina, birçok açıdan dünyada benzeri olmayan bir yer. Kozmopolit ve modern bir kimliği olan Atina'nın ismi, şehrin o çağlardaki koruyucusu olan savaş tanrıçası Athena'dan geliyor. Atina, demokrasinin ilk kurulduğu şehir olarak tarihe geçmiş durumda. Tarih öncesi uygarlıkların en önemlileri Atina'da gelişmiş ve mimari başyapıtlar ortaya koymuş. Bunun en önemli örneği olan Akropol, tarihin en ünlü arkeolojik sit alanı olarak gösteriliyor. Akropol'ün yapımı milattan önce 5. yüzyıla kadar uzanıyor. Osmanlı döneminde kentin merkezi olan Monastraki bölgesi, Türk usulü çarşısı, Fethiye ve Tzastrakis camileriyle, kentin Osmanlı hakimiyetinde olduğu dönemin izlerini taşıyor. Burası, şık alışveriş mekanları ve kafeleriyle şehrin en popüler yaya güzergahı olan Ermou Caddesi'ni de içinde barındırıyor. Atina, çok farklı yönleri olan bir şehir. Meşhur tarihi üçgenin (Plaka, Thission, Psyri) içinde bir gezinti, farklı çağların nasıl bir arada var olduğunu hissettiriyor. Lüks mağazalar, küçük şirin dükkanlar, süslü restoranlar ve geleneksel tavernalar bir arada yer alıyor. Atina'nın kalbi, meclisin ve bakanlıkların olduğu Syntagma Meydanı'nda atıyor. Meydanda, parlamento binasının cephesinde yer alan Meçhul Asker Anıtı'ndaki nöbet değişimi görülmeye değer. Atina'nın tarihi kent merkezi olarak adlandırabileceğimiz Plaka semti ise; geçmişi Osmanlı'dan önceye uzanan çok az yapı barındırmasına rağmen, kentin sürekli yerleşim görmüş en eski bölgesi. Antikacıları ve tavernaları sayesinde, turistler kadar Atinalıların da akınına uğrayan Plaka'nın daracık sokaklarından ve bahçeli küçük evlerinden oluşan sakin mahalle havasını koruyabilmiş olması ise dikkat çekici. Bize çok benzeyen zengin bir mutfağa sahip olan Atina'da akşam yemeği 22.30 civarında yeniyor. Ondan sonra da eğlence başlıyor ve sabaha kadar sürüyor. Atina'da, Gazi bölgesi gecelerin en hareketli yaşandığı yerler arasında. Burada çok fazla sayıda kulüp ve bar var.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.